8 съвета за грижа за вашето външно обзавеждане

Външното обзавеждане възвръща значението си с настъпването на пролетта и лятото. Нека да видим как можем да го поддържаме в добро състояние.
8 съвета за грижа за вашето външно обзавеждане

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 05 септември, 2022

По-високите температури и по-дългите дни ни канят да се наслаждаваме на нашите градини или тераси за по-дълго време. Социалните и семейните събирания са ежедневие, а откритите пространства заемат централно място. Ето защо искаме да споделим с вас няколко съвета как да се грижите за вашето външно обзавеждане, за да го поддържате в добро състояние.

Знаем, че времето може да повлияе на състоянието на мебелите, които имаме в нашите градини. Има обаче някои действия за смекчаване на щетите, причинени от слънцето, вятъра и дъжда. Нека да разгледаме някои от тях.

1. Осигурете си поне няколко часа сянка

Въпреки че говорим за външни пространства, мебелите, които поставяме на терасата или в градината, трябва да бъдат няколко часа на сянка на ден. Можем да осигурим подслон по различни начини, с перголи, големи чадъри или по-качествен покрив.

Всичко зависи от размерите на площта, в която са разположени мебелите. Освен че ще се погрижим за градинските мебели, по този начин ще можем да се насладим на деня без пряка слънчева светлина. Междувременно, ако има деца у дома, те ще се насладят на дейности на открито на качествена сянка.

Пергола, която да се погрижи за вашето външно обзавеждане
Можете да изградите пергола, която придава стил на вашия вътрешен двор и е подходящо място за външно обзавеждане.

2. Почиствайте редовно мебелите

Основното е ежедневното премахване на праха, за да не се натрупва и да става по-трудно премахването на остатъците от пръст. Не е необходимо да ги миете старателно всеки ден, но с кърпа за прах можем да ги поддържаме чисти.

3. Защитете вашите дървени мебели

При дървените мебели грижите трябва да са по-интензивни и специфични. В този смисъл препоръчваме веднъж годишно да ги защитавате със слънцеустойчиви лакове. Има и естествени масла, които осигуряват допълнителен защитен слой.

Бихме искали да подчертаем, че ако изберете дървена мебел за вашата градина, уверете се, че тя е със специална боя за открито. Трябва да почиствате мебелите си с мека четка и сапунена вода веднъж седмично, за да ги поддържате в добро състояние. Не забравяйте да ги изсушите в края на почистването, за да не повредите дървото.

4. Обърнете специално внимание на вашето външно обзавеждане от естествени влакна

Една от нарастващите декоративни тенденции е използването на мебели от естествени влакна, като ракита, ратан или юта. Въпреки че тези артикули са много красиви, те са склонни да събират много прах.

За да ги почистите, можете да изберете четка и след това разтвор със сапунена вода. Подсушете ги добре и ги оставете на сянка, докато изсъхнат напълно.

5. Поддържайте металните мебели

Материали като желязо, алуминий или стомана обикновено са предпочитани за външни мебели, тъй като са изключително устойчиви. Недостатъкът, който имат, е окисляването, въпреки че можем да го избегнем.

Както при мебелите от дърво, веднъж годишно трябва да нанасяме специален лак за защита на боята. Можете да попитате какъв продукт ви трябва в местния магазин за хардуер.

6. Защитете пластмасовите мебели

Ако искаме евтини, устойчиви и лесни за поддръжка мебели, тогава трябва да изберем пластмасовите. За да почистим този тип мебели, се нуждаем само от кърпа, вода и препарат. Внимавайте с прякото излагане на слънце, тъй като пластмасовите мебели изсъхват лесно, а това намалява живота им.

грижа за външни мебели
Ако пренебрегнете пластмасовите мебели във вашия двор, те могат да загубят качествата си за кратко време.

7. Погрижете се за възглавниците на вашето външно обзавеждане

Един от най-добрите начини за защита на възглавниците е използването на покривала с пластмасово покритие. За да покажете тъканите, можете да изберете прозрачни калъфи, които покриват възглавниците.

Освен че ги предпазвате от петна от храна и напитки, вие ще предпазите външните си мебели от мръсотия и влага. Ако предпочитате да оставите възглавницата незащитена, измивайте я периодично, за да предотвратите образуването на петна и по-трудното им отстраняване.

8. Изберете подходящи материали

В случай, че трябва да закупите нови мебели, препоръчваме ви да имате предвид не само цената, но и характеристиките на материалите, подходящи за открито. Много пъти се увличаме от естетиката и тъй като артикулът е красив, губим представа дали ще издържи на времето и каква е неговата функционалност.

Грижата за вашето външно обзавеждане е въпрос на навик

В тази статия разгледахме някои идеи, които можем да приложим, за да защитим мебелите, които имаме в градината или на терасата. Със сигурност имате и свои собствени методи, които може би могат да бъдат подобрени с тези предложения.

Всеки вид материал се нуждае от своя собствена специална грижа. Стига да прилагаме тези съвети, ще имаме градински мебели за дълго време и в перфектно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martinez Gutierrez, E. S. (2021). Mimbre.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • Morales, M. I. C., & Sordo, J. J. E. (1995). Acabados para madera en exteriores. Madera y Bosques1(2), 9-22.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). El Hogar sillas Muebles de acero inoxidable con blancoalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Monteys, X. (2021). La casa como jardín. Gustavo Gili.
  • Pacyna, E., Pacyna, J., Steenhuisen, F., & Wilson, S. (2006). Costco Muebles de jardín Jardín Sofá. Atmos. Environ40, 4048-4063.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.