9 трика за накъдряне на косата без използване на топлина

Научете най-добрите трикове за накъдряне на косата без използване на топлина и получаване на мечтани къдрици, без да ходите в салона. Знаем, че ще ги харесате!
9 трика за накъдряне на косата без използване на топлина

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 25 август, 2022

Харесвате къдрици, но не искате да нараните косата си със сешоари или маши? Искате ли да предпазите косата си от топлината, която излъчват тези устройства? В тази статия ще споделим с вас най-добрите трикове за накъдряне на косата без използване на топлина.

Въпреки че има много продукти като кремове и масла, които могат да ви помогнат, най-добрият вариант е, че можете да къдрите косата си, без да харчите много пари, и че можете да го правите с всичко, което имате под ръка у дома.

Нека да разгледаме тези съвети, за да оформите вълни в косата си и да ги накарате да издържат възможно най-дълго.

1. Трикове за накъдряне на косата: Сплетете косата си

Този трик е един от класическите, за да накарате косата ви да се накъдри.

Размерът на плитката ще варира в зависимост от вида на къдриците, които искате. За да направите това, с влажна коса сплетете много плитки с различни размери, така че крайният резултат да е вълнообразна коса с обем.

Можете да оставите плитките за една нощ и да ги разплетете на следващата сутрин. Уверете се, че са здраво закрепени, за да не се разпадат, докато спите.

2. Направете кокчета от косата си

Тази алтернатива е дори по-проста от предишната, защото завъртането на кичури коса отнема по-малко време от сплитането.

С влажна коса вземете  кичури и ги усучете един по един. Закрепете ги в задната част на главата си с щипки или фиби.

След като завършите тази задача, оставете косата да изсъхне за няколко часа. За да направите това, можете също да прекарате нощта с направените кокчета за най-добри резултати. На следващия ден просто махнете фибите и подредете къдриците за страхотен външен вид.

Трикове за накъдряне на косата
Плитките могат да оставят вълни, когато ги разплетете. Това е прост и безплатен метод за естествено накъдряне на косата.

3. Трикове за накъдряне на косата: Оформете къдрици с маши

Тази опция е много интересна и е малко по-близка до работата в салон. Както винаги, не забравяйте, че косата трябва да е влажна, преди да започнете някой от тези процеси на къдрене. След като сте готови с машата или шнолите, е време да започнете.

Първо, разделете предната част на косата на кичури, като имате предвид, че всеки кичур ще се превърне в къдрица. Като цяло, колкото повече коса имате, толкова по-вълнообразен и обемен ще бъде резултатът.

След това срешете всеки кичур и го увийте около машата отдолу нагоре. Закрепете го с фиба или шнола. Оставете го да изсъхне за няколко часа и когато махнете фибите, срешете косата с ръце, за да я оформите.

4. Използвайте техниката с тениска за къдрене на коса

Това е още един трик за накъдряне на косата без топлина, който предлагаме. Дава отлични резултати.

Този път след измиване на косата ще нанесете  специален стилизиращ крем за къдрици. След това трябва да поставите тениска с дълги ръкави на масата и след това да поставите главата си върху плата. Накрая увийте тениската около главата си до тила и я оставете да изсъхне за 2 до 3 часа.

5. Трикове за накъдряне на коса: Направете тюрбан с шал

Тази техника никога не се проваля и е идеална за дълга коса.

Просто направете опашка от косата си и си пригответе шал (намерете такъв, който е достатъчно голям, за да пасне на конската опашка). След това увийте опашката около шала.

След като стигнете до края на опашката, започнете да я усуквате, все едно ще направите кок или висока опашка. В този случай трябва да оставите шала за една нощ за най-добри резултати.

Харесвате ли тази статия? Може да прочетете и: Ползите от посещаването на салон за красота

6. Направете няколко опашки

За целта можете дори да използвате чорапи, които да ви помогнат да навиете косата си.

За да направите това, разделете косата си на две части и направете две опашки с всяка от тях.

След това отрежете краищата на чорапите и поставете по една опашка във всеки чорап. Завъртете ги заедно, точно както в предишния трик. Ключът е да оставите чорапите поне 2 часа.

Инструменти за стилизиране на коса
С много опашки ще можете да накъдрите косата си. Уверете се, че сте направили достатъчно. Можете също да ги оставите за една нощ за по-стегнат ефект на къдрици.

7. Трикове за накъдряне на косата: Срешете косата си на кок

Можем да кажем, че този съвет за размахване на косата има двойна функция. От една страна, можете да го използвате, за да си направите елегантна прическа, ако трябва да отидете някъде. От друга страна, можете да го оставите за една нощ, а на следващата сутрин ще имате коса на вълни!

Вариант е да направите няколко кока или малки кокчета. Уверете се, че косата ви е мокра и кокът е добре захванат, възможно най-близо до класическата прическа на балерина.

8. Използвайте стилизиращ мус

Първото нещо, което ще трябва да направите, е да закупите специален мус за къдрици. Уверете се, че е с добро качество, за да спомогнете процеса.

След това нанесете муса върху ръцете си и след това върху чистия си скалп. Подсушете косата си с кърпа, като същевременно стискате косата нежно.

Накрая завършете с разнасянето на муса до краищата, като вземете кичурите и ги намачкайте с дланта си. Идеята е да оформяте къдриците си малко по малко.

9. Трикове за накъдряне на косата: Използвайте тоалетна хартия

И накрая, това е много евтин и лесен метод за навиване на косата, без да използвате топлина. Всичко, което трябва да направите, е да завъртите кичури коса на ролка тоалетна хартия до половината от дължината им.

Оставете за няколко часа и след това извадете рулото.

Накъдрянето на косата без топлина е възможно

В допълнение към триковете, които вече разгледахме, можете да направите нещо друго, което е от съществено значение за получаването на перфектни вълни или къдрици: поддържайте косата си овлажнена. Кокосовото масло е отличен избор за това.

Къдриците се нуждаят от много влага и специални продукти, които да ги поддържат овлажнени. Ето защо можете да допринесете за къдриците, като използвате вещества, които са предназначени за този тип коса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • BADIA VILA, MARIA AMPARO, ‎GARCIA MIRANDA, ENRIQUETA · 2013. Cosmética para peluquería
  • Approachschoenen, S. Z. El cabello humano producto de la compañía de Cabello Natural cabello humano. Utilizado Cat 534D/863/966/950e/430/416/rodillo compactador de carretera/Liugong cargadora de ruedas/Caterpillar/utilizan el compactador.
  • BENAIGES, A. (2007). Tintes capilares. Offarm26(10).
  • Liberal, J. (2012). Cuidado capilar. Aral, (1600), 72-78.
  • Ames Romero De Blanco, C. E., Cueva Príncipe, K. R., Limo Arrasco, H. M., Ríos Alfaro, M. A., & Torres Salas, J. A. Investigación para el cuidado capilar y reducción de la contaminación del medio ambiente por medio del shampoo sólido: Q. Pelli.
  • Urrego, L. Y. M., Castrillon, J. J. C., García, M. C. B., Reyna, F. J. B., Valbuena, S. M. G., & Díaz, D. A. P. (2019). Estudio sobre la pérdida de cabello y las prácticas de cuidado entre los estudiantes de la Universidad de Manizales, Manizales (Colombia), 2016. Archivos de Medicina (Manizales)19(2).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.