7 ключа към отглеждането на хвойна

Мислили ли сте някога за отглеждането на хвойна? Ето съветите ни за целта.
7 ключа към отглеждането на хвойна

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 04 март, 2023

Култивирането на хвойна стана популярно, защото плодът служи като съставка при приготвянето на джин. Освен това е лесно приспособимо растение с декоративен външен вид и лечебни свойства.

Външният вид е подобен на кипарис и не изисква строга резитба, за да се подчертае иглолистната форма. Видът придава естествен вид на градините; дори е подходящ за гнездене на птици.

Искате ли повече информация за това прекрасно растение? Продължавайте да четете!

Какво е хвойна и какви са нейните характеристики?

Изследванията показват, че обикновената хвойна, принадлежаща към вида Juniperus communis L., включва няколко подвида или разновидности, които се различават по формата на короната: овална, изправена и нискостеблена.

Храстът от европейски произход е с размери от 1 до 2 метра, вечнозелените му листа приличат на игли, а текстурата е переста. Сините и виолетови плодове, които ражда, са полезни при приготвянето на напитки, тъй като осигуряват силен аромат и смес от горчиви вкусове със сладки нотки.

Растението е двудомно – тоест има мъжки и женски. Последните са тези, които цъфтят през пролетта. Условието за получаване на плодове е да засадите и двата пола, тъй като мъжките доставят прашеца на женските цветове.

Хвойната толерира всякакъв климат и се интегрира във всички почви, така че не е трудно да се открият екземпляри в пасища, храсталаци, крайбрежия и планини. Те дори растат без проблеми в градските райони.

Други имена на това растение са “jabino”, “arándano de nebrera”, “gorbizo”, “gorbicio” и “ajarje”.

Отглеждане на хвойна.
Хвойната е популярна при приготвянето на джин и тоник, на които придава уникален аромат.

Ползите от отглеждането на хвойна

На този вид се приписват лечебни свойства. Всъщност често се използва като компонент на естествени лекарства срещу цистит, камъни в бъбреците и уретрит. При външно приложение се свързва с лечението на артрит, мускулни болки и микоза.

Плодът съдържа витамин С, монотерпени и антиоксиданти. Освен това действа диуретично и антисептично; във всички случаи е необходимо одобрение от специалист за лечение с билката.

В кулинарията се ползва като овкусител за сосове и меса. От друга страна, декоративните качества на клоните и стволовете му изпъкват в разкрасяването на градината. Но дървесината, която предлага, макар и малко, може да се използва за изграждане на декоративни кутии и контейнери.

Съвети за отглеждане на хвойна

Основният съвет за добра реколта от хвойна е почвата да е добре дренирана. Останалите препоръки са представени по-долу.

1. Засадете без да оставяте въздушни джобове

Както при другите иглолистни растения, засадете хвойна през есента. Това е сезонът, който благоприятства развитието на храстите.

Изкопайте дълбока дупка и поставете растението, като се уверите, че шийката на стъблото е изравнена с дъното на дупката. Същата почва, която отделяте, докато копаете, ще използвате, за да запълните дупката.

Докато събирате пръста, натиснете надолу, за да обезвъздушите всички възможни въздушни джобове. Накрая полейте насаждението и, ако е необходимо, поставете малко допълнителна почва.

2. Проверете почвата

Въпреки че виреят на различни почви, те се справят по-добре на тези от варовиков тип, чието рН е по-голямо от 7. Културата не трябва да се преполива, защото ще се наводни, особено ако почвата е глинеста.

Тези растения са склонни да растат бавно, но ако им осигурите регулирани дози торове и растителни добавки с магнезий, вие подпомагате развитието им. Освен това предотвратявате промяната на зеления оттенък на листата в матов.

3. Торете внимателно

Гранулираните торове, съдържащи фосфор, азот и калий, насърчават развитието на растенията. Препоръчителното количество е между 100 и 200 грама, давани веднъж месечно до настъпването на зимата. Торът трябва да се прилага около стъблото.

4. Размножете растението чрез резници от стъблото

Размножаването на Juniperus communis L. е чрез резници. Нарежете стъбла от около 10 сантиметра или по-малко, накиснете ги за 2 дни и след това ги пренесете в саксията.

За да ги засадите, подгответе субстрат с перлит и торф. Ако искате, можете да добавите смес от вода и хормони за вкореняване.

Въпреки че е възможно да се засадят и семена, процедурата е по-трудна. Изисква стратификация на семената, за да покълнат.

5. Регулирайте напояването

Културите от хвойна издържат перфектно на суша, така че не прекалявайте с напояването. Когато получи твърде много вода, културата е изложена на риск от заразяване с плесени от вида Phytophthora .

Общата препоръка е да ги поливате няколко пъти седмично през пролетта и лятото. През есента поливането е веднъж седмично; през зимата намокрете храста веднъж на 2 седмици, а ако има много дъжд не го поливайте.

6. Намерете място, където има добра слънчева светлина

Опитайте се да поставите растението на място, което гарантира слънчева светлина. Не се страхувайте, че ще го повредите. Този вид толерира много ниски температури и най-горещия климат.

Плодове на хвойна
Плодовете на хвойната имат лечебно, декоративно и гастрономическо приложение.

7. Подрязвайте правилно вашето хвойново растение

Подрязвайте с градински ножици или ножици за жив плет. Опитайте се да изравните височината, като същевременно придадете на храста формата, който желаете.

Уебсайтът Gardener’s Path предлага да не се подрязва прекалено много и да се фокусира върху горните издънки, за да се подпомогне растежа и формата на страничните пъпки. Също така се препоръчва премахване на гъсти клони за по-добра вентилация и пропускливост на светлина.

Какво да направите, ако вашата хвойна се разболее?

Според публикация (изцяло на испански) от Съвета по земеделие на Generalitat Valenciana хвойната може да се разболее поради вируси, бактерии, гъбички и паразитни фанерогами. Симптомите са кафяви листа и сухота; тези промени възникват, след като състоянието премине през каналите, през които трябва да циркулира сокът.

Липсата или излишъкът на соли, механичните повреди и токсичните вещества са други причини за увреждане на културите. Лечението е да се отстранят засегнатите части или да се използва пестицид, когато болестта е причинена от вредители.

Ако видите гъсеници по клоните, не забравяйте да ги премахнете. Освен това, ако намерите яйца или ларви, изрежете и изгорете клоните, в допълнение към пръскането на храста с лекарството за насекоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.