Home Staging: Техника за продажба на вашия дом

Бизнесът с недвижими имоти намери в home staging съюзник за ускоряване на продажбата на имоти. Методът се фокусира върху аранжирането, декорирането и оставянето на жилището с възможно най-добър външен вид, с цел привличане на интереса на потенциалните купувачи.
Home Staging: Техника за продажба на вашия дом

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 12 март, 2023

Home staging се състои от чиста къща, обзаведена и декорирана без да се прекалява, за разлика от домовете показващи безпорядък. Приятен е за окото и излъчва по-добра енергия. Както показва испанският превод на понятието, това е “инсценировка”, която привлича вниманието и има голямо влияние върху крайното решение за покупка.

Техниката непрекъснато се актуализира, тъй като все повече идеи се прилагат от брокерите за успешна постановка. И така, нека навлезем по-дълбоко в темата.

Какво представлява “home staging” и какво е влиянието му върху пазара на недвижими имоти?

Европейският институт за бизнес изследвания обяснява “постановката” на недвижимите имоти като маркетингова стратегия за продажба за по-кратко време и на най-добра цена. И така, смисълът на подреждането е, че бъдещият купувач обмисля всички възможности на къщата. За да постигнат това въздействие, агентите не инвестират в чисто нови мебели, а симулират с декор, понякога дори картон.

Мениджърът на недвижими имоти Барб Шварц създава home staging и малко по малко течението се пренесе по целия свят. Не цели дълбоки промени. Вместо това показва най-добрия външен вид на къщата с това, което е налично в нея и един или два допълнителни детайла.

Неговият отпечатък в сектора на недвижимите имоти е разгледан в проучване, публикувано от Deco Academy, което посочва, че 83% от клиентите на различни агенции за недвижими имоти са признали ефект благодарение на техниката. От друга страна, 17% от интервюираните продавачи на имоти потвърждават, че инсценировката повишава стойността на долар на имота от 6% на 10%.

Home staging се стреми към неутрална среда. Ако купувачът хареса имота, може да се намеси и да направи промени.

Прочетете и: Фън шуй и ароматерапия за балансиране на енергията на вашия дом

Предимства на Home staging

Тактиката е приложима и в офиси, магазини, нови или втора употреба жилища. Целта винаги е една и съща; това, което варира, е бюджетът за постановката.

В допълнение, предлага предимствата, изброени по-долу:

  • Ускорява транзакцията.
  • Намалява точките за преговори.
  • Увеличава цената на имота.
  • Няма нужда да харчите за основен ремонт.
  • Увеличава броя на посещенията поради интерес към покупка.
Снимки на къща за продажба.
Постановката на имота служи и за заснемане на снимки, които илюстрират обявата за продажба.

Препоръчителни техники за извършване на „Home staging“

Основното за успеха на “постановката” е да разчитате на услугите на експерт по въпроса. Специализирани агенти създават предложение, което освен че придава уютен вид на къщата, популяризира офертата в мрежи, уебсайтове, вестници и други информационни медии.

Оттам нататък следва прибягване до знания в декорацията, търсене на мебели, когато къщата е празна и прилагане на философии като фън шуй например. Разкриваме други специфични дейности на този метод.

Ред и чистота

Както посочва списание Architectural Digest, физическият ред предава мир, комфорт и благополучие; има въздействие върху мислите и чувствата. Тази теория е вярна и за атмосферата с намерение за продажба, тъй като препоръчва да се отървете от натрупването на неща, така че енергията да тече.

Професионалистите в стратегията “премахват” това, което носи усещането за насищане. Предпочитат да разчистват и използват възможно най-малко предмети.

Когато изчистите част от къщата, вие допринасяте за по-доброто оценяване на пропорциите й. В зависимост от пространството разпределяте мебелите и при необходимост намалявате броя им.

Основно почистване

Основното  почистване е от съществено значение: никога не трябва да показвате къщата, без да е била почистена. Колкото по-безупречно изглежда мястото, толкова повече посетители ще го възприемат като гостоприемно. А кой не иска да живее на хубаво място?

Home staging – необходими ремонти

Ако има ненаправени ремонти, направете ги.

Боядисване на стени и тераси; извършване на ремонт на детайли по врати, прозорци и чекмеджета; уверете се, че килимите и завесите не са овехтели. И се погрижете за всеки домашен ремонт, който имотът изисква.

Като цяло повечето купувачи търсят жилища, в които могат да се нанесат без толкова много задачи за решаване. В заключение, по-малкото обновяване означава по-големи шансове за продажба.

Не персонализирайте пространството

Home staging не върви ръка за ръка с персонализирането. Правилното нещо, което трябва да направите, е да не показвате в къщата личните вещи на собствениците, като снимки, картини и декори.

Идеята е новите собственици да си представят, че живеят на мястото, без да имат неща наоколо, които намекват за друго семейство. За тази цел можете да използвате неутрална, но ефектна декорация.

Неутрална декорация - Home staging.
Неутралната декорация е идеална за тази техника. Затова не трябва да поставяме лични снимки или семейни предмети.

Home staging – евтини мебели

Няма нужда да харчите за луксозни и скъпи мебели. Както има варианти от картон, така е възможно да се намерят и мебели под наем, само с цел “постановка” на недвижимия имот и потенциалният купувач да получи представа как ще бъде в новия си дом.

Без пропуски: какво трябва да избягвате при home staging

Колумбийският институт за висши изследвания на Incolda повдига, чрез своята маркетингова област, важен съвет за home staging. Освен това се състои в оставяне настрана манталитета на спестяванията за добра „постановка“.

Ефективността на техниката предполага инвестиране.

Повтаряме: не трябва да купувате скъпи неща, но и не трябва да оставяте стаята празна, защото не искате да харчите излишно. Винаги трябва да организирате пространствата, защото купувачът ще се ориентира по-добре благодарение на вашия стил на декориране.

И накрая, ако се обградите с екип, който познава техниката, увеличавате шансовете за продажба за по-малко време. И така, искате ли да опитате метода?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.