Рецепта за традиционни валенсиански мъфини
Приготвянето на истински валенсиански мъфини е съвсем просто. С малко съставки и за кратко време ще получите идеален сладкиш, който да придружава закуската или междинното хранене. Те са добър вариант за споделяне с гости по време на специални тържества или семейни събирания.
Разбира се, трябва да внимавате колко ядете, тъй като съдържат брашно, захар и мазнини, които в излишък могат да повлияят на метаболитното здраве. Въпреки това, включени в рамките на здравословна и разнообразна диета, можете да им се насладите без чувство за вина.
Как се приготвят валенсиански мъфини
Типичната рецепта за валенсиански мъфини е лесна за приготвяне и не отнема много време. Въпреки това, има няколко версии на тази рецепта. Ето я и традиционната.
Съставки
- 3 яйца
- 210 грама (8,5 унции) захар
- 70 милилитра мляко
- 220 грама (9 унции) мек зехтин
- 250 грама (10 унции) брашно за сладкиши
- 1 щипка сол
- 8 грама бакпулвер
- Лимонова кора (на вкус).
[atomik-recipe-instructions]
Инструкции стъпка по стъпка
- Първо трябва да имате специални форми за оформяне на мъфините. Те ще бъдат поставени върху тава във фурната.
- След като това стане, ще е време да претеглите съставките, в противен случай може да не получите желаните резултати.
- За да направите тестото, започнете с пресяване на брашното заедно с бакпулвера или маята. Добавете малко сол към края.
- В същия съд настържете кората на един лимон и я оставете за по-късно.
- Оттук нататък ще е необходимо да имате друг съд, в който да поставите захарта и яйцата.
- С помощта на миксер ги разбийте до побеляване. Това може да се направи и ръчно, въпреки че ще отнеме повече време. С кухненски робот процесът е лесен.
- След като тази стъпка приключи, маслото се добавя малко по малко, като се разбива през цялото време. Когато всичко е добре смесено, смесете постепенно тази течна част с твърдата част.
- Трябва да добавяте малко от брашнената смес, разбъркайте с шпатула и след това постепенно добавете още от нея.
- След като тестото придобие относително гладка консистенция, може да се довърши с електрически миксер.
- Полученото тесто се оставя да престои в хладилник за 30 минути. След това време напълнете формите до 3/4.
- Поръсете малко захар отгоре и сложете тавата във фурната на 200 градуса по Целзий (390 по Фаренхайт) за 10-15 минути. Накрая ги оставете да изстинат преди консумация.
Съображения относно валенсийски мъфини
Валенсианските мъфини са наистина вкусни, но трябва да имаме предвид, че са с високо съдържание на прости захари.
Доказано е, че тази съставка повишава риска от развитие на определени хронични патологии, когато се консумира в излишък. Затова трябва да се включва в диетата в умерени количества.
Но също така е вярно, че тази съставка може да бъде заменена с изкуствени подсладители. В този случай енергийната стойност на крайния резултат се намалява, а също и последващото освобождаване на инсулин. Но не всичко, което блести, е злато.
Повечето подсладители ферментират в храносмилателния тракт, което причинява промени в конфигурацията на микробиотата. Това се доказва от изследване, публикувано в Nutrients.
Когато използвате този вид добавка, най-добре е да изберете стевия, която се счита за естествен подсладител. Има доказателства, които сочат, че тази съставка има по-малко въздействие върху микроорганизмите, които живеят в храносмилателния тракт, което я прави една от най-безопасните. Въпреки това, не е препоръчително да я използвате в излишък.
Препоръчваме ви и: Тофу и шоколадов мус, здравословен десерт, който ще ви хареса
Пригответе валенсиански мъфини у дома по лесен начин
Валенсианските мъфини са типичен сладкиш, който хората обикновено ядат с билкови чайове, чай или кафе. Много са вкусни и харесвани от възрастни и деца. Въпреки това прекомерният им прием трябва да се избягва, за да не се прекали с калориите.
По същия начин е най-добре да ги приготвите у дома, за да сте сигурни в качеството на използваните съставки. Индустриалните версии обикновено включват нискокачествени мазнини, големи количества захари и други добавки, които са вредни за здравето.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Freeman, C. R., Zehra, A., Ramirez, V., Wiers, C. E., Volkow, N. D., & Wang, G. J. (2018). Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Frontiers in bioscience (Landmark edition), 23(12), 2255–2266. https://doi.org/10.2741/4704
- Plaza-Diaz, J., Pastor-Villaescusa, B., Rueda-Robles, A., Abadia-Molina, F., & Ruiz-Ojeda, F. J. (2020). Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. Nutrients, 12(4), 1153. https://doi.org/10.3390/nu12041153
- Ruiz-Ojeda, F. J., Plaza-Díaz, J., Sáez-Lara, M. J., & Gil, A. (2019). Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_1), S31–S48. https://doi.org/10.1093/advances/nmy037