Еритритолът вреден ли е за здравето?

Еритритолът е подсладител, който все повече се използва като заместител на захарта. Дали обаче е толкова полезен, колкото се твърди, или може да навреди на здравето?
Еритритолът вреден ли е за здравето?
Elisa Martin Cano

Написано и проверено от лекар Elisa Martin Cano.

Последна актуализация: 22 септември, 2022

Еритритолът е подсладител, нашумял на пазара през последните години. Откриваме го в много от нискокалоричните продукти и продукти без захар, които някои хора включват в обичайната си диета.

Въпреки че е представено като алтернатива на традиционната трапезна захар, това вещество носи не само ползи. И така, какви са неговите недостатъци? В днешната статия ще разгледаме темата по-отблизо.

Какво представлява еритритолът?

Еритритолът е захарен алкохол. Това е естествен подсладител, получен от ферментацията на захари. Това, което се случва с този подсладител е, че усвояването му е бавно, както и инсулиновата реакция, която активира.

Следователно това е продукт, който кара нивата на кръвната захар да се повишават постепенно или да не се променят изобщо, без да се постигне висок пик. Реакцията на организма към подсладителя го прави подходящ, например, за пациенти с диабет.

Хората с това състояние имат проблеми с преработката на глюкозата в кръвта, така че продуктите, които контролирано и оскъдно увеличават количеството глюкоза, са най-подходящи за тях. В допълнение, проучванията показват, че еритритолът не променя инсулина и е практически толкова сладък, колкото трапезната захар.

еритритол
Еритритолът е подходящ за пациенти с диабет. Стига консумацията му да е умерена, може да бъде вариант за подслаждане.

Къде може да се открие еритритол?

Както вече споменахме, на пазара има много продукти, които съдържат този подсладител. Някои от най-често срещаните са например:

  • Дъвки без захар
  • Храни без захар или такива за диабетици
  • Храни, които се продават като леки

Освен това може да се открие и в някои храни в естествена форма като ферментирала соя, вино или някои гъби. Образува се и в някои плодове като диня или круши. Ето защо консумацията на това вещество е обичайна.

Какви са неговите предимства и недостатъци?

Вече видяхме, че използването на еритритол води до определени предимства. Някои от тях са фактът, че диабетиците могат да го консумират и че е добър вариант за хора, които се опитват да отслабнат. Веществото съдържа по-малко от 0,2 килокалории на грам, така че е идеално за подслаждане, без да напълнявате.

Не всичко обаче е полезно, когато става въпрос за този подсладител. Както при други подобни продукти, ключът е да го консумирате само в умерени количества. Всъщност в някои случаи може да причини странични ефекти. Ще ви разкажем повече за тях по-долу.

1. Еритритолът и страничните му ефекти: Газове и подуване на корема

Най-честите странични ефекти на ферментиралите захари включват газове, дискомфорт и подуване на корема. Това се случва, защото захарните алкохоли, като ферментирали продукти, не могат да бъдат разградени нормално от храносмилателните ензими, присъстващи в стомаха.

Въпреки това микроорганизмите в червата са способни да разграждат ферментирали захари като еритритол до по-прости захари, които ще бъдат абсорбирани. Следователно това води до увеличаване на броя на микроорганизмите, присъстващи в храносмилателната система.

При хора със стабилна микробиота и без здравословни проблеми, консумацията на тези продукти може да бъде от полза за поддържане на баланса на техните чревни микроорганизми. Еритритолът обаче не само ще увеличи количеството на “добрите” микроорганизми в червата.

Ако човек има дисбаланс в своята микробиота, броят на патологичните бактерии и микроорганизми също ще се увеличи. Следователно, когато разграждат еритритола, тези микроорганизми могат да причинят газове, подуване на корема и дискомфорт.

Следователно, при хора, засегнати от синдром на раздразнените черва, болест на Крон и гастрит, наред с други чревни заболявания, консумацията на голямо количество от това вещество не се препоръчва. Симптомите при тях ще бъдат по-тежки.

болка в корема
Хората със заболявания, които компрометират храносмилателната система, могат да получат странични ефекти от консумацията на еритритол.

2. Еритритолът и загубата на тегло

Вече подчертахме употребата на този подсладител в леки продукти или продукти с ниско съдържание на захар, които много хора консумират при диети или за да отслабнат сами. Но наистина ли е толкова ефективно?

Когато консумираме трапезна захар или други калорични захари, тялото активира редица процеси. Освен всичко друго, когато открие консумацията на калории, то активира производството на определени хормони със засищащ ефект. В случая с еритритола обаче това не е така.

Тялото не преработва еритритола, както обикновената захар. Това означава, че тези хормони на ситостта не се освобождават. Поради тази причина, когато ядат много храни, съдържащи това вещество, хората често стават недоволни и са склонни да се чувстват по-гладни от нормалното.

С други думи, необходимостта от “закуска” между храненията се увеличава и следователно ефектът е в противоречие със загубата на тегло. Дори да са „леки“ продукти, прекомерният им прием е пагубен по отношение на телесното тегло.

3. Диария

Приемът на високи концентрации на еритритол може да причини диария като част от неблагоприятните ефекти. Всъщност публикация в European Journal of Clinical Nutrition показва, че поглъщането на 20 до 25 грама от съединението генерира този симптом при малки деца.

В допълнение, диарията може да бъде придружена от тежки стомашно-чревни симптоми и да предизвика слабителен ефект. В този смисъл винаги се препоръчва предпазлива употреба на еритритол.

Еритритол като подсладител: Какво да запомните

Сред подсладителите, използвани като заместител на трапезната захар, еритритолът е един от най-препоръчителните. Въпреки че е ферментирала захар, страничните ефекти, които предизвиква в храносмилателната система, са по-малко от тези, причинени от други подобни подсладители. Освен това ниският му гликемичен индекс е предимство за хората, страдащи от диабет.

И накрая, трябва да помним, че загубата на тегло винаги трябва да се извършва отговорно и, доколкото е възможно, да се контролира от специалист. Не злоупотребявайте с леки продукти или продукти с ниско съдържание на захар, които могат да доведат до други странични ефекти, като неволно наддаване на тегло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Escobedo Brevis AA. Evaluación de la fermentación de los distintos tipos de endulzantes utilizados en la dieta por lactobacillus ssp. Universidad Andrés Bello (Chile); 2015.
  • Herrero Carrasco J, de Villalonga Smith. (2016). Efectos de la utilización de Stevia en la dieta sobre la población diabética. Universitat de les Illes Balears
  • Ruiz-Ojeda FJ, Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials [published correction appears in Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):468]. Adv Nutr. 2019;10(suppl_1):S31‐S48. doi:10.1093/advances/nmy037
  • Hootman KC, Trezzi JP, Kraemer L, et al. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(21):E4233‐E4240. doi:10.1073/pnas.1620079114
  • Quintanilla, Rosa. (2018). Determinación del consumo de edulcorantes, estado nutricional y estilos de vida en diabéticos del centro de salud centro histórico Nº1 de la ciudad de Quito, 2017. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/7866
  • K. Regnat, R. L. Mach, & A. R. Mach. (2018). Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? Appl Microbiol Biotechnol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/
  • E Jacqz-Aigrain, Et al. (2015). Gastrointestinal tolerance of erythritol-containing beverage in young children: a double-blind, randomised controlled trial. DOI: 10.1038/ejcn.2015.4

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.