Опитайте тази лесна рецепта за нискокалоричен кето хляб с кокосово брашно

Кето хлябът с кокосово брашно осигурява добро количество основни хранителни вещества. Освен това е много лесно да се направи. Научете как в тази статия!
Опитайте тази лесна рецепта за нискокалоричен кето хляб с кокосово брашно
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Хлябът с кокосово брашно може да бъде включен в контекста на кето диетата. Това е рецепта с ниско съдържание на въглехидрати и висока хранителна стойност. Ето защо е идеален за диети, които имат за цел да стимулират загубата на тегло, тъй като ще засили чувството за ситост. Това е рецепта, която може да се счита за здравословна в контекста на една разнообразна диета.

Преди да започнете, трябва да се отбележи, че кето диетата не премахва напълно необходимостта от консумация на въглехидрати, тъй като това е невъзможно. Просто ги ограничава значително. Обикновено позволява дневен прием, който може да варира от 20 до 50 грама, в зависимост от хранителния модел, който е предложен. Това е вид диета, която има редица ползи, въпреки че не е диета, която трябва да се спазва от всички.

Съставки за кето хляб с кокосово брашно

За да приготвите изискан кето хляб с кокосово брашно, ще са необходими следните съставки:

 • 3 яйца
 • 60 милилитра кокосово масло
 • 30 грама кокосово брашно
 • 1 чаена лъжица сол
 • 1 чаена лъжица мая
 • 1 чаена лъжица лимонов сок
Здравословен кето хляб
Ниското съдържание на въглехидрати в кето хляба с кокосово брашно го прави идеален избор за диети за отслабване.

Начин на приготвяне

 1. Първо загрейте фурната до 170 градуса по Целзий (около 340 градуса по Фаренхайт) отдолу и отгоре.
 2. След това намажете тава с кокосово масло, за да не залепне тестото. Това ще позволи на хляба да се отдели лесно след това.
 3. След като това стане, разбийте яйцата в купа и след това добавете кокосовото брашно. Смесете добре.
 4. Когато съставките са добре смесени, добавете кокосовото масло, солта, лимоновия сок и маята.
 5. Бъркайте, докато получите леко гъсто и гладко тесто.
 6. В този момент можете да добавите нотка сладост с помощта на изкуствени подсладители. Най-добре е да изберете стевия, тъй като тя е доста щадяща към чревната микробиота.
 7. Изсипете сместа във формата, като я почукате малко в края на масата, така че да се разнесе равномерно по цялата повърхност.
 8. След като поставете формата във фурната за около 15 до 20 минути, докато хлябът стане златисто кафяв и се опече отвътре. Можете да го набодете с клечка за зъби, за да проверите дали е добре опечен. Клечката трябва да излезе суха.
 9. Накрая оставете хляба да изстине, извадете го и всичко е готово!

Ползите за здравето на кето хляба с кокосово брашно

Включването на кето хляб с кокосово брашно в контекста на балансирана и разнообразна диета може да генерира редица ползи за здравето. Въпреки това е важно да се гарантира, че няма дефицит на основни хранителни вещества във вашата диета. В противен случай тялото и здравето ви могат да бъдат изложени на риск, което ще увеличи риска от заболяване в средносрочен план.

Яйцата помагат за предотвратяване на мускулни проблеми

Яйцата, включени в рецептата за хляб с кокосово брашно, концентрират значително количество протеини с висока биологична стойност. Тези елементи съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, които освен това се усвояват много дборе.

Всъщност, според експерти, ежедневната консумация на този вид протеин е необходима, за да се предотврати развитието на проблеми, свързани с чистата маса, като саркопения. Това се доказва от проучване, публикувано в Nutrition Research.

Настоящите диетични указания посочват, че е необходимо да се осигури прием на поне 0,8 грама протеини на килограм телесно тегло на ден при хора със заседнал начин на живот. Тези изисквания могат лесно да бъдат удвоени при спортистите.

Въпреки това, кетогенната диета обикновено е с по-малко дефицит на тези хранителни вещества. Това е така, защото обикновено включва прием на няколко храни от животински произход ежедневно.

Кето хляб с кокосово брашно
Кето хлябът с кокосово брашно създава страхотно усещане за ситост, освен че осигурява основни хранителни вещества за тялото.

Помага ви да се чувствате сити

За да работи една диета, от ключово значение е да бъде удовлетворяваща – т.е. да допринесе за усещането за пълнота. В противен случай тревожността, свързана с приема на храна, скоро ще се появи и ще бъде трудно да следвате диетата. Тогава се наблюдава тенденция за появата на последващ „йо-йо ефект“. Този ефект често води до качване на повече килограми, отколкото в началната точка на диетата.

За да успеете наистина да потискате апетита си, приемът на протеин ще бъде ключов. Всъщност това показва изследване, публикувано в списание Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity. Тези хранителни вещества причиняват забавяне на изпразването на стомаха, което води до забавяне на изпращането на сигнали до мозъка, алармиращи за необходимостта от повторно хранене.

Магнезият в кокосовото брашно може да помогне за подобряване качеството на съня

Кокосовото брашно е източник на магнезий. Това е основен минерал, за който е доказано, че има важна роля във физиологията на съня. Ако изпитвате дефицит на този минерал, може да ви е по-трудно да спите и да се събуждате през цялата нощ. Поради тази причина е добра идея да се уверите, че ежедневните ви нужди са задоволени

В допълнение, магнезият може да има положителен ефект върху възстановяването на мускулите. Всъщност има дори спекулации, че може да участва в предотвратяването на възникването на мускулни крампи, въпреки че това все още не е ясно. Това, коетознаем е, че предизвиква синергичен ефект с други вещества, които подобряват съня ни, като мелатонин.

Пригответе кето хляб у дома с кокосово брашно

Както видяхте, е много лесно да си направите кето хляб у дома с кокосово брашно. Необходими са малко съставки, за да се постигне фантастичен резултат, както от органолептична, така и от хранителна гледна точка. Не бива да се подценява и съдържанието на мастни киселини в самото кокосово брашно, тъй като то също допринася за много хранителни ползи.

И накрая, не забравяйте, че когато целта ви е да поддържате добро здравословно състояние в средносрочен и дългосрочен план, не е достатъчно само да се храните добре. Също така е необходимо да прилагате здравословни навици, като редовни упражнения. Преди всичко трябва да се даде приоритет на силовите упражнения, тъй като насърчават мускулната хипертрофия и помагат да поддържате тялото си в добра форма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
 • Ojha U. (2018). Protein-induced satiation and the calcium-sensing receptor. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy11, 45–51. https://doi.org/10.2147/DMSO.S156597
 • Cao, Y., Zhen, S., Taylor, A. W., Appleton, S., Atlantis, E., & Shi, Z. (2018). Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients10(10), 1354. https://doi.org/10.3390/nu10101354

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.