Различните хора правят живот по-весел

Стремите ли се да отговаряте на очакванията на околните? Защо?
Различните хора правят живот по-весел

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Различните хора откриват нови пътища, те носят вятъра на промяната. Изпълват живота с ярки цветове, които повлияват ежедневието на хората край тях.

Както Коко Шанел е казала: „За да бъдете незаменими, винаги трябва да бъдете различни“. Вярвате или не, това е нещо, което е трудно за постигане. Тези от нас, които се осмеляват да имат различен глас, често стават обект на подигравки.

Но животът винаги е по-вълнуващ, когато имаме смелостта да скочим и да нарушим онова желание, да бъдем такива каквито са други: да имаме същите физически възможности, да имаме същия стил и същите мисли в главата си. Различните хора винаги намират сили да се осмелят за това.

Не си струва – не е здравословно и няма да ви направи щастливи. Да си уникален е добродетел, която всеки един от нас би трябвало да се стреми да постигне.

Каним ви да поразмишляваме на тази тема.

Когато различието те кара да се страхуваш

Всеки човек има вътрешни потребности: гласове, интереси, мечти и желания, които не се осмелява да сподели с никого. Тревожи се, че другите ще бъдат изненадани и в лошия случай – че ще го отхвърлят.

Трябва да знаете, че вашето образование и среда на живот могат да улеснят това – тъй като рядко обществото ни учи да уважаваме „различните“, онези, които не следват установените норми.

 • Определен начин на обличане, ценности, политически идеи, сексуална ориентация, приятелство и дори хобита – те могат да бъдат свидетелства, че не смеете да покажете самия себе си от страх.

Страх от какво? От това да бъдете отхвърлени.

Това не е редно. Онзи, който не смее да покаже на света своите потребности или идентичност, просто живее живота на другите – никога своя собствен, такъв какъвто го чувства и желае.

Струва си да отделите няколко момента, за да поразмишлявате върху този въпрос.

Различните хора преборват страховете си.

Трудният “сценарий на живота”

Истината, независимо дали ви допада или не, е, че повечето хора се опитват са паснат на „сценария на живота“.

Това означава, че като социална група и индивиди ние се опитваме да отговорим на очакванията на обществото, да бъдем като останалите. По този начин се справяме с процеса на интеграция и приемане.

Приемането е онова, което ни дарява с баланс и ни зарежда с емоционални награди от страна на околните.

Вашите родители например ще бъдат щастливи, ако преследвате работата, която те ви препоръчват, или правите това, което те очакват от вас.

Вашите приятели ще бъдат доволни, ако отидете с тях на парти. Дори и това да не е в стила ви, имате волята да пробвате.

 • Накрая ще забележите, че посвещавате доста време в опити да паснете на „сценария на живота“, докато наедно с това игнорирате своите собствени желания, предпочитания и тревоги, тъй като те са прекалено различни от това, което се очаква от вас.

Но тогава.. къде ще ви изведе този тип поведение?

 • Вие се отказвате от своята идентичност.
 • Преставате да подхранвате своята представа за това кой сте, за да изградите една нереална идентичност. Тя ви носи по течението на живота, постигайки само едно – оцеляване.
 • Трябва да бъдете честни със самите себе си. Ако едва оцелявате, за да паснете на сценария, който други пишат за вас, вие не живеете – това не е истинският живот.

Това е лъжа, която рано или късно ще ви отведе до личната криза и депресията.

Различните хора и животът

Различните хора не носят маски – те са свободни  

Различните хора са свободни. Хората в по-малка или по-голяма степен носят маски. Понякога ги слагат, за да прикрият своята скръб, за да бъдат силни в очите на своите деца или за да бъдат приятел.

 • Има маски, които са необходими, но някои от тях могат да скриват истински объркана реалност. Тя изразява обърканата ви представа за съществуване и скриват личното ви неудовлетворение от факта, че не сте способни да сте онзи човек, който искате да бъдете.
 • Затова… осмелете се да бъдете част от различните хора. Преди да го сметнете за нещо опасно, опитайте се да възприемете тази стъпка като възможност. Няма значение на каква възраст сте или какво правите в ежедневието си.
 • Да си различен е лична инвестиция. Тя ви позволява да се наслаждавате повече на своята лична енергия, виталност, креативност и щастие.

За да постигнете това и да направите скока, заобиколете се с хора, които ви позволяват да бъдете себе си в най-голяма степен. Избягвайте онези, които ви съдят, които не ви приемат. Избягвайте хората, които повдигат вежда всеки път, когато изречете коментар, който е оригинален и забавен.

Стойте далеч от хората, които не разбират чувството ви за хумор и са постоянни съдници. Отдалечете се от онези, които ви карат да издигате стени всеки ден, докато всъщност е желателно да градите нови пътища още с пукването на зората. Възприемайте новите хоризонти като нови възможности, където всеки ден минават влакове, на които е изписано вашето име.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guardarrama, José González, & Alfonso, Jose Toro. (2012). El Significado de la Experiencia de la Aceptación de la Orientación Sexual Homosexual desde la Memoria de un Grupo de Hombres Adultos Puertorriqueños. Eureka (Asunción) en Línea9(2), 158-170. Recuperado em 31 de maio de 2020, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2220-90262012000200004&lng=pt&tlng=es
 • Sánchez-Queija, I., Oliva, A., y Parra, Á. (2006) Empatía y conducta prosocial durante la adolescencia. Revista de Psicología Social, 21 (3), 259–271. https://doi.org/10.1174/021347406778538230
 • Astrid Johana Calderón Ibarra (2017). Libre desarrollo de la personalidad ¿Batalla perdida o lucha incansable? Academia & Derecho, ISSN 2215-8944, ISSN-e 2539-4983, Nº. 12, 2016, págs. 123-146. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6713573

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.