Разгледайте мозаечното изкуство и научете как да правите мозайки

Мозаечното изкуство е толкова старо, колкото е просто и достъпно. Това е чудесен начин да подновите стара мебел, маса или да създадете нови предмети.
Разгледайте мозаечното изкуство и научете как да правите мозайки

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мозаечното изкуство е толкова старо, колкото е просто и достъпно. Това е чудесен начин да подновите стара мебел, маса или да създадете нови предмети. Както можете да видите, боядисването и изработката на вътрешна градина не са единствените начини за създаване на домашно декоративно изкуство. Във всеки от тези случаи добавянето на мозайка носи цвят и красота само с няколко часа отдаденост.

Едно от предимствата на мозаечното изкуство е разнообразието на материалите, които ще се използват. Тъй като това е комбинация от много различни парчета с различни форми и размери, е възможно да се работи с всичко – от керамични парчета до лъскави части на CD.

Това също е форма на изкуство, която е била използвана през цялата история за създаване на страхотни и красиви произведения, както и лесна техника, от която можете да се възползвате у дома, за да подобрите всяка среда със собствените си ръце.

Мозаечното изкуство

Камъните са чудесен материал за мозаечно изкуство.
Камъните са чудесен материал за мозаечно изкуство.

Мозаечното изкуство е декоративен метод, който се прави чрез сглобяване на парчета с различни цветове, текстури и форми. Тези материали се наричат тесери. Въпреки че са достъпни за закупуване в магазините, те могат да бъдат направени и с елементи, които предстои да бъдат изхвърлени или рециклирани. Например, може да се използва счупена керамика, износен порцелан, части от плочки, стъкло или всякакви неизползваеми материали.

След като изберете своите тесери, можете да ги свържете заедно с помощта на някакъв вид лепило, което често е бяло лепило, цимент за пълнител или каквото изисква повърхността, върху която ще работите. Поставянето на парчетата трябва да бъде възможно най-точно. В крайна сметка, след няколко часа сушене, резултатът е прекрасна художествена мозайка с ярки цветове и текстури, която може да покрие огледало, картина или дори градинска пейка.

Мозаечното изкуство е една от най-старите художествени техники, познати на човечеството. Обекти с тези покрития са открити преди хиляди години, построени от речни камъни. Популярността на тази техника нараства по време на Древна Гърция и Римската империя. Въпреки това, никога не е излизала от мода. Всъщност, по време на арт деко тенденцията от началото на 20-ти век, мозайките бяха един от централните елементи.

Как да си направим мозайка

При направата на мозайки могат да се използват лепила, които са токсични при поглъщане, както и парчета, които могат да бъдат остри, в зависимост от вида на избраните тесери. Ето защо е препоръчително да имате гъба наблизо, за да премахнете остатъците от лепило и да бъдете много внимателни при боравене с материалите.

Елементите, които не могат да липсват, са декоративните парчета или тесерите с желаната форма, размер, текстура и цвят. Ако решите да ги закупите, можете да изберете техните характеристики, но можете да ги замените и със стара керамика, порцелан или стъкло, които не използвате.

Междувременно следните материали могат да се използват като основа за работа: сив картон (който е устойчив и евтин), коркови листове, светло дърво или компактни гипсокартонени плоскости.

Важно е първо да нарисувате контура на вашия дизайн с молив – тоест да проследите формата на чертежа и къде ще бъдат поставени парчетата. Това ви предпазва от необходимост да премахвате или премествате парчетата, след като лепилото влезе в контакт с повърхността.

Лепилото, пълнежната паста, бялото лепило или керамичното лепило трябва да се разнасят прецизно с помощта на шпатула. След това просто трябва да поставите парчетата едно по едно на нарисуваното място. Накрая трябва да се постави уплътнител в празните пространства.

След около 10 минути отстранете излишното лепило с гъба или кърпа. Оставете го да изсъхне за 24 до 48 часа. След като сте сигурни, че материалите са сухи и добре залепнали, можете да се насладите на реновиран обект с цветове и блясък, който ще го направи да изглежда като нов!

Идеи и предложения за запознаване с мозаечното изкуство

Тази проста техника може да се приложи в много области на дома, от кухнята през банята до предметите във вашия двор или градина, както можете да прочетете в следващия списък.

Мозаечното изкуство – огледала

Декорирането на рамката на стъклено огледало с техниката на мозайка е много популярна идея. Материалите за тесерите зависи от вас. В този случай обаче обикновено се използват остатъците от компакт дискове, тъй като имат огледален ефект. Контрастът със стъклото придава красив ефект на обекта.

Кухненски мозайки

В кухнята също е възможно да направите мозайки. Например, можете да направите това за ежедневни предмети като купи или поставки за чаши. Като цяло тези елементи нямат декоративни детайли или са много скъпи, ако имат, така че създаването на мозайка е добър вариант за добавяне на яркост и цвят.

Мозайка с капачка за бутилка

Капачките за бутилки са идеални за мозаечно изкуство.
Капачките за бутилки са идеални за мозаечно изкуство.

Рециклирането на пластмасови капачки за бутилки чрез превръщането им в изкуство е чудесен начин да им дадете нов живот. Създаването на декоративен предмет от тях също може да бъде естетическа и екологична идея, ако се направи правилно. Ако се съберат няколко капачки с различни размери и цветове, те са лесни за използване като тесери.

Мозаечното изкуство – градински пейки

Мозаечното изкуство на открито е по-често срещано, отколкото изглежда. Старите керамични пейки и маси често носят тази техника, обикновено с остатъци от порцелан. Това може би е малко по-напредничаво; но с правилното ноу-хау, стълби и дори подове също могат да бъдат декорирани по този начин!

CD мозайка

CD-тата вече са почти остаряла технология. Ерата на компакт дисковете е в миналото, но в много домове все още имат стотици от тях. Има такива, които избират да ги събират. Въпреки това, за тези, които искат да ги изхвърлят, внимателното им изрязване или разбиване на много парчета може да бъде чудесен начин за създаване на материали за мозаечно изкуство. Поради своя огледален ефект, металните части са идеални за декориране на огледало, рамка за картина или контейнер.

Снимки

Сглобяването на картина с техниката на мозайка е лесно. Често парчета многоцветна хартия се използват като тесери за това. Разположението им може да варира и дори да образува думи, рисунки или абстрактни форми.

Последни съвети

Ако искате да запазите стар сувенир, износен с годините, направата на мозайка върху него е начин да му върнете блясъка и великолепието. Тази техника има предимството, че е евтина, домашна и ръчно изработена, което е чудесно за тези, които обичат творческите дейности.

Тези, които са малко по-дръзки и разбиращи, могат да използват дърво като основа и да оформят рисунки отгоре с различни материали. Като цяло най-добрата част от изкуството на мозайката е способността й да ви позволява да украсявате множество произведения с най-разнообразни материали!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Blanco, José,  HISTORIA Y SIMBOLOGIA EN EL ARTE MUSIVO DE REVENNA. Pharos [Internet]. 2000;7(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20807103
  • Arce, Javier. “Los Mosaicos Como Documentos Para La Historia de La Hispania Tardia (Siglos IV-V).” Archivo Español de Arqueología 66.167–168 (2018): 265. Archivo Español de Arqueología. Web.
  • Cadena González, Innias Miguel, Vergel Ortega, Mawency, Delgado Rojas, Julio Alfredo,  Patrones en mosaicos Y Teselados desde Composiciones Geométricas. Revista Logos, Ciencia & Tecnología [Internet]. 2018;10(2):177-187. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517758004010
  • Úbeda Blanco, M., Lafuente Sánchez, V. A., López Bragado, D., & Del Río Muñoz, M. (2020). Tesela a tesela: un proyecto docente de representación arquitectónica en una escuela de ingeniería. EGA Revista de Expresión Gráfica Arquitectónica25(38), 194. https://doi.org/10.4995/ega.2020.10726

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.