Рафтове за обувки: направете си сами, бързо и лесно

Независимо дали искате обувките да се виждат или не, добре е да бъдат подредени и да са на правилното място. В тази статия ви предлагаме няколко идеи за това!
Рафтове за обувки: направете си сами, бързо и лесно

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знате ли как да си направите сами рафтове за обувки? Те са най-добрият начин за подреждане на обувките. Така, те няма да са разпръснати по цялата стая или на различни места.

Като цяло, безпорядъкът губи време, особено ако бързате. Ето защо винаги трябва да търсите алтернативи, за да подобрите вашето пространство и да поддържате нещата в ред.

В настоящата статия ще разгледаме някои оригинални идеи за това как да си направите сами рафтове за обувки. Ще ви покажем, че не ви трябват много материали, упътванията са много лесни и всичко става за кратко време.

Какво трябва да знаете, за да си направите рафтове за обувки

Обувките трябва да са на правилно място. Това не е само въпрос на естетика, но и начин да избегнете тяхното повреждане. Може да стъпите на сандал или обувка, която е направена от деликатни материали като велур или коприна.

Следователно, като имате рафтове за обувки, трябва да имате предвид колко чифта имате, видове и колко често ги използвате. Добра идея е да разпределите обувките според тяхната употреба. Така ще бъде много по-лесно да ги намерите.

Мястото, където поставяте сандали и пантофи, не е място, където бихте сложили ботуши. От друга страна, спортните обувки са тези, които редовно се използват. Ще искате да ги поставите наблизо.

Като използвате разделители за обувки, ще знаете колко чифта обувки имате и къде са те. Не пропускайте нашите препоръки. Време е да се научите на някои практически умения.

1. Рафтове за обувки от палети

Рафтове за обувки: снимка на шкаф за обувки от палети

Можете да направите сами рафтове за обувки от дървени палети. Лесно можете да ги намерите във всеки супермаркет или универсален магазин. Освен това, можете да ги намерите в магазините, където се продават напитки.

В днешно време е много модерно да се използват дървени палети за различни цели. Освен това, те са много естетически оригинални и можете да ги декорирате по различни художествени начини.

Можете също да използвате дървени щайги за плодове и зеленчуци.

Броят палети, който използвате, ще зависи от броя на обувките, който притежавате. В допълнение, се нуждаете от свободна стена за да сложите стелажа за обувки. Това ще изглежда много добре във вашата стая, ако я държите отворена.

Материали

 • 1 чук
 • Шкурка за дърво
 • 1 или 2 палети (в зависимост от вашите нужди)
 • Боя или лак (според това как точно искате да украсите)

Построяване

 1. Като използвате чук, извадете всяка друга дървена дъска от хоризонталната граница. Не изваждайте тези отстрани. Крайният резултат ще бъде нещо подобно на рамка за картина.
 2. Използвайте чука за да извадите гвоздеите.
 3. Използвайте шкурката и за да изгладите дървесината.
 4. Боядисайте според ваш вкус. Като предложение, можете да оставите натуралния тон на дървото. Използвайте лак или боя.
 5. Веднага щом като изсъхне боята или лака, можете да поставите рафта където искате. Идеята е, че това е част от вашата стена, тъй като ще изглежда като рисунка.

2. Рафтове за обувки от дърво

Рафтове за обувки: рафт от дърво

Друг начин да си направите рафтове за обувки е да използвате рафтове за книги, направени от дърво или метал. Разбира се, тази идея е много добра, ако искате обувките ви да се виждат и да са лесно достъпни.

Хубавото нещо е, че можете да дадете на рафтовете височината, от която се нуждаете, без да губите място. От друга страна, препоръчваме в този случай да използвате свободна стена, където да сложите рафта.

Стълби, които не се използват, могат да бъдат добро място за съхранение на обувки. Можете да ги боядисате или лакирате както пожелаете. Можете да използвате стъпалата на стълбите за закрепване на дъските. Можете да използвате дъски с различни размери.

Материали

 • Правоъгълни дъски или метални, с дължина приблизително 120 см.
 • Опори за дъските на рафта.
 • Гвоздеи за заковаване към стената.
 • Боя или лак.

Построяване

 1. Вземете дървените или металните дъски, боядисайте ги или ги лакирайте както пожелаете.
 2. Измерете стената, където искате да ги поставите.
 3. Поставете опорите на избраното място.
 4. Поставете дървените дъски върхи опорите. Заковете дъските.
 5. Накрая, сложете обувките на рафта.

3. Рафтове от картон

Рафтове за обувки: рафт от картон

Третият вариант е най-полезен. Този рафт е напълно достъпен, забавен и лесен за изработване. В този случаи, материалът, който ще използвате, е картон. Без съмнение, това е наистина чудесен начин за рециклиране!

Най-доброто нещо на този рафт е, че можете да го направите с колкото искате отделения за обувки. Например, можете да направите секция за всеки чифт обувки, който притежавате. Също, можете лесно да промените това с нови картонени кутии.

Ще построим малки триъгълни пространства за складиране на нашите обувки. С тази опция, не се нуждаете от много пространство и можете да ги поставите някъде, където лесно могат да се видят. Можете също да ги поставите на дъното на гардеробаПо-долу ще ви покажем как се прави.

Материали

 • картон
 • линия
 • молив
 • залепваща лента или тиксо
 • четки
 • акрилна боя

Изграждане

 1. Вземете парче картон около 40 x 40 см.  Използвайте линия, за да разделите и сгънете на три равни части. Можете да промените размера според размера на обувките. За детски обувки, място с размер 12 x 12 см е подходящо.
 2. Извийте картона за да оформите триъгълник.
 3. Залепете с залепващата лента, така че да не се разделя.
 4. Боядисайте в цвета, който искате, както отвътре, така и отвън.
 5. Направете хоризонтален ред от триъгълници и поставете основа от картон над тях. Над тази основа, добавете повече отделения, ако желаете.
 6. Направете толкова нива, колкото искате.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mil Ideas. (2014). 25 Ideas “DIY and Craft” para crear y decorar con palitos de helado.
 • CupaStone. (2014). Piedra natural, el mejor revestimiento de pared para crear espacios originales y cálidos | CUPA STONE.
 • マイケル I.ノートン. (2009). IKEA効果:努力と執着の関係. Harvard Business Review.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.