Безпорядъкът и 7 съвета да бъдете по-организирани вкъщи

Започнете с една стая и постепенно ще подредите и останалите. Не оставяйте дрехите и предметите да се замърсят прекомерно, а ги почиствайте дори и леко замърсени
Безпорядъкът и 7 съвета да бъдете по-организирани вкъщи

Последна актуализация: 01 март, 2019

Безпорядъкът има по-дълбоко въздействие, отколкото просто да оставяте нещата разпръснати тук и там. Това е “начин на живот”, който много пъти може да предизвика объркване и напрежение.

Поради това в следващата статия искаме да ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да подредите дома си. Тези съвети могат да се приложат и в други среди, например на работното място.

Безпорядъкът е научено поведение

За някои хора безпорядъкът е полза. Това е така, защото те не трябва да прекарват часове и часове в чистене. Също така в хаоса те могат да намерят нещата много по-бързо.

Въпреки това, за да имате добре подредена къща и да имате по-добър семеен живот, винаги е по-добре да поставяте нещата на мястото им. Това прави нещата по-ефективни.

Умът ви се нуждае от ред, за да мисли по-добре. Поради това, ако имате офис или бюро, което е затрупано с документи, папки и книги, ще бъде по-лесно да се разсейвате. В резултат на това няма да бъдете концентрирани, както е необходимо.

Тези съвети да бъдете по-организирани у дома имат много предимства. Разбира се, това е навик, който трябва да промените. Това ще ви отнеме време и усилия. Определено обаче ще видите ползите.

Няма нищо по-хубаво от това да се прибереш вкъщи, и всичко да бъде на мястото си. Или, когато хората идват на гости, не е нужно да се притеснявате да скриете половината от вашите неща в килера!

Организацията отнема време. Никой не може да отрече това.

Въпреки това, след като свикнете с нея, можете да сте по-организирани във всякаква среда. Това включва премахване на напрежението и усещането за по-малко стрес.

Съвети да бъдете по-организирани

Следващия уикенд, отделете няколко часа, за да подредите къщата си и да сложите всичко на мястото си. Разбира се, след това ще трябва да поддържате този навик. Но когато видите колко хубаво изглежда всичко, ще искате да положите усилия. Така безпорядъкът ще изчезне.

1. Започнете с едно място

Безпорядъкът и почистването

Ако искате домът ви да остане перфектен, не можете да подредите всичките си стаи по едно и също време.

Започнете с конкретно място като хола . Започнете със стаята, в която най-напред влизате, когато се прибирате вкъщи. (Може да бъде вашата кухня в зависимост от вашия дом.)

  • Погледнете нещата, които са извън мястото и ги поставете там, където принадлежат.
  • Вземете нещата от други места и ги поставете обратно на мястото, където трябва да стоят. След това можете да се погрижите за тях, когато отивате в съседната стая.

2. Дайте на всеки предмет определеното му място

Просто съхранявайте в кухнята си приборите за готвене и храна, книгите и списанията във вашата библиотека, дрехите и обувките в гардероба и т.н. … Доброто нещо за определяне на конкретно място за всичко е, че ще бъде по-лесно да се намери по-късно.

Ако имате нужда от палто, потърсете го близо до вратата, а не на дивана. Това ще ви спести много време, когато бързате и не можете да намерите това, което искате.

3. Следвайте организационен план

Безпорядъкът и организацията

Можете също да приготвите план за почистване на всяка стая. Например сложете всичките си мръсни дрехи в кош за пране и ги поставете в пералнята. Или сложете всичките си боклуци в торба, оправете леглото, поставете чисти дрехи в гардероба и мебелите там, където принадлежат.

Ако следвате план за всяка стая, почистването ще бъде много по-лесно. Не забравяйте, че за да бъдете по-организирани, имате нужда от стратегия. По този начин няма да прекарвате целия уикенд в почистване.

4. Изхвърлете нещата, които не използвате

Вероятно имате много неща, които не използвате. Те биха могли да са стари или по една или друга причина вече да не са необходими.

Това е добър момент да ги изхвърлите. Можете също така да ги поправите или да ги дарите на организация.

Безпорядъкът е резултат от натрупването на неща. Това е така, защото неща, които нямат определено място, завършват на пода, на стол или в някой ъгъл.

5. Почиствайте нещата, които са леко замърсени

Безпорядъкът в спалнята

Едно от правилата на организирания дом е: “Ако не го ползвате, поставете го обратно на мястото му. Почистете това, което е замърсено. Организирайте това, което ви прави дезорганизирани. “Всеки в семейството трябва да прави това.

Когато къщата ви е чиста и всичко е на мястото си, запазването й по този начин може да бъде най-трудното нещо. Това обаче е въпрос на промяна на навиците ви. Трябва да разберете ползите от организацията.

6. Използвайте кутии или шкафове за папки

Много пъти имате неща, които не искате да изхвърляте или дарявате, защото имат сантиментална стойност за вас. Това може да се дължи и на факта, че те са ви необходими, дори ако не ги използвате често.

Добра идея е да купите красиви кутии, където можете да съхранявате различни неща (като уреди). По този начин ще се предпазите от претрупване.

Не забравяйте да им сложите етикети, за да знаете какво има в кутиите. След това ги сложете под леглото или върху гардероба си. Можете също така да ги поставите в гаража или на някой рафт.

7. Купете мебели

Безпорядъкът: купете някои мебели

Може би проблемът с безпорядъка е, че нямате достатъчно места, където да слагате нещата.

Това не означава, че трябва да напълните дома си с мебели, или дори, че вашите мебели трябва да бъдат оправдание за вас да продължите да купувате неща, от които не се нуждаете.

Това обаче може да реши проблема с натрупването на всичко в гардероба.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.