Научете как да почиствате обувките си

Обувките са важен елемент от облеклото на всеки човек. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да ги почиствате.
Научете как да почиствате обувките си

Последна актуализация: 13 март, 2019

Грижата за обувките ще ви позволи да ги ползвате с години. Искате ли да научите как да почиствате обувките си?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат за целта.

Как да почиствате обувките си

1.Кожени обувки

Хората притежаващи такива обувки винаги се чудят кой е най-добрият начин да се грижат за тях. Кожените обувки са предпочитани от мнозина. Ето защо е важно да знаете как да се грижите за тях.

 1. Първата стъпка е почистването на връзките и внимателното изчеткване на обувките. По този начин ще отстраните частиците, затрудняващи процеса на почистване.
 2. След това изсипете две чаши вода със стайна температура в подходящ съд и добавете достатъчно количество неутрален почистващ препарат.
 3. Леко навлажнете мека кърпа с получения разтвор и почистете обувките.
 4. Минете обувките с друга кърпа с чиста вода.
 5. Подсушете обувките си със суха кърпа.
 6. Можете да полирате обувките си, за да им придадете блясък, за да изглеждат като нови.

2.Как да почистите обувките си от велур
как да почистите обувките си от велур

Повечето хора се сблъскват с трудности при почистването на обувките от велур. Този материал изглежда страхотно, но поддържането му може да се превърне в истинско главоболие, ако не знаете как да се справите.

Обувките от велур трябва да бъдат изчетквани ежедневно.

Важно е за целта да използвате мека четка и винаги да четкате велура в една и съща посока. Освен това протекторите за велур ще ви помогнат да запазите обувките си в добро състояние.

 • За да почистите натрупаните замърсявания в дълбочина можете да използвате същата четка и да приложите малко повече сила.
 • Ако по обувките ви има петна от кал ви съветваме да ги оставите на слънце докато изсъхнат и след това да ги почистите с кърпа или четка за велур.
 • По обувките ви има упорити петна, които не можете да отстраните? Опитайте с гумичка. Този съвет наистина действа. Освен това на пазара се предлагат и специални гумички за велур.
 • И накрая, ако по обувките ви от велур има петна от вода можете да ги намокрите изцяло с влажна кърпа. След това поставете хартия или друг материал вътре в обувките, за да запазите формата им и ги оставете да изсъхнат на слънце. След като са готови, можете да ги почистите като спазвате горните стъпки.

3.Платнени обувки

 1. Първо почистете натрупалия се прах с помощта на стара четка за зъби.
 2. За подметките, които обикновено лесно се цапат, особено на обувките в по-светли цветове, можете да използвате смес от сода за хляб и вода и четка, за да ги почистите.
 3. Можете да ги изперете и в пералнята със студена вода. Ако изберете този вариант, оставете обувките да изсъхнат на слънце, за да не повредите материята им.
 4. Не трябва да забравяте и вързалките. За да ги почистите подгответе си смес от две чаши топла вода и една чаена лъжичка веро и оставете вързалките ви да се накиснат.
 5. Можете да почистите обувките си с тази смес като я нанесете с помощта на мека четка. След това изплакнете обувките със студена вода и ги оставете да изсъхнат като поставите хартия или нещо друго в тях, за да запазите формата им.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 съвета за почистване на прозорците

4.Маратонки

Носим често този тип обувки, затова не бихме могли да не ги включим в тази статия? Заради особеностите им, има различни начини за почистване на този тип спортни обувки.

 1. Накиснете вързалките в съд с вода и прах за пране. След това с помощта на чиста кърпа напоена с тази смес почистете маратонките.
 2. Съветваме ви да използвате четка само върху белите части на обувките.
 3. Пастата за зъби ще ви помогне да придадете блясък на маратонките си.
 4. Последната стъпка е да ги изсушите на слънце колкото е необходимо.
  как да почиствате обувките си - лачени обувки

5.Лачени обувки

Въпреки че загубиха популярността си през последните години, днес ще ви дадем съвет как да почиствате и лачените си обувки.

 • Мнозина препоръчват почистване със суха кърпа и препарат за прозорци.
 • При появата на петна използването на памук с вазелин или вакса за мебели има доказан ефект. Освен това тези продукти ще накарат обувките ви да заблестят отново.
 • За да почистите лачените си обувки може да използвате и оцет. Особено, когато са доста мръсни. Но не забравяйте, че оцетът е киселина.

Използването на спирт е друг начин за почистването на петна.

Винаги можете да откриете подходящите съвети за почистване на различните видове обувки. Ако искате обувките ви да заблестят като нови е важно да знаете как да не ги повредите, а да се погрижите за тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ramirez, J. (2002). EL PROCESO DE CURTIDO. La generación de residuos en cada etapa. Forcillo.
 • Ricardo-da-silva, J. M., Sousa, I., & Laureano, O. (1980). Propiedades de los Alcoholes. Vitis.
 • Brunon, A., Maitre, M., Petiot, S., Romain, M., & Pélissier, J. (2004). Zapatos ortopédicos. {EMC} – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(04)41485-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.