Птеригиум (конюнктива): Какво е това?

Птеригиумът е куларизирано увреждане на конюнктивата на окото, която може да навлезе в роговицата и да причини астигматизъм и да намали зрителната острота.
Птеригиум (конюнктива): Какво е това?
Iván Losada

Написано и проверено от хиропрактик Iván Losada.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Заболяването Птеригиум е куларизирано увреждане на конюктивата на окото, което може да навлезне в роговицата. Може да причини астигматизъм и да намали зрителната острота. Думата произлиза от гръцката pterys, което означава „малко крило“ или „перка“.

Тази „перка“ се появява в средната линия на окото, в пространството между горните и долните клепачи. Има триъгълна форма, следователно оттам идва името й, на страната на слепоочието, но е по-често срещана на страната на носа. Това заболяване може да засегне едното или и двете очи.

Това заболяване е много по-често срещано при тропичен и субтропичен климат, и много рядко в студените страни. Също така има връзка между него и ултравиолетовата радиация след излагането на очите на слънчева светлина без защита или филтри.

Предимно възниква при фермерите, работниците и професиите на открито защото хората са по-изложени на слънчева радиация и прах. Също така може да е свързано с контакт с разтвори и химически вещества.

Сухотата на околната среда и присъствието на вятъра, който ускорява изпаряването на сълзите, може също да подпомогне това състояние. Освен това, има наследствен компонент към него и е свързан с имунологичните заболявания.

Птеригиумът се появява при хора между 20 и 50 години и е много по-често срещан в селски среди. Това заболяване е по-преобладаващо при афроамериканците без значение от пола. Неговото разпространение е също по-високо в области с по-ярка слънчева светлина.

Птеригиум: снимка на око с това заболяване

Симптоми на птеригиум (конюнктива)

Симптомите могат да варират в зависимост от дейността, размера и местоположението на птеригиума.

Активен птеригиум

Активният птеригиум е удебелено разкъсване с възпаление. То е хиперемично (съдържащо ненужна кръв) и има бяла област на върхна на триъгълника.

Симптомите, причинени от активния птеригиум, включват:

 • Болка
 • Pruritus (сърбеж)
 • Усещане на чужди тела
 • Разкъсване
 • Фотофобия
 • Намаляване в зрителното поле
 • Двойно зрение

Неактивен птеригиум

Този вид птеригиум е по-преобладаващ в страните с по-умерен климат и неговото разпространение е по-ниско. Има по-бавен растеж и симптомите са по-малко видими. Това е предимно плоско разкъсване без възпаление, без васкуларизация и без признаци на растеж.

Око със заболяване на конюнктивата

Симптомите на този вид са или редки, или несъществуващи. Размерът на този птеригиум е право пропорционален на неговите симптоми. Освен това, по-големите заемат по-голяма повърхност от роговицата и заради това засягат зрението повече.

В зависимост от местоположението, птеригиумът, който засяга областта на зрителното поле на роговицата, има повече симптоми. Освен това, симптомите на птеригиум са по-малко очевидни когато покрива само периферията на окото.

Лечение за птеригиум (конюнктива)

Превантативно лечение

 • Очила с ултравиолетови филтри между 90 и 100% защитен индекс. Трябва да ги използвате при уязвимите групи, особено децата.
 • Шапки с широка козирка
 • Медицинско лечение

За асимптоматични случаи:

 • Изкуствени сълзи
 • Капки за очи
 • Локални кортикостероиди на ниски концентрации ако има възпаление
Мъж си слага капки за очи в очите
 • Хирургическо лечение

При асимпоматичните случаи, единственото лечение е операцията. В противен случай, птеригиумът ще продължава да расте и ако не се премахне, тогава симптомите ще се влошат. Има различни начини за правене на това:

 • Проста резекция: Тук лекарите премахват птеригиума и го оставят да заздравее от само себе си от конюнктивата. Този вид интервенция не е препоръчителен защото птеригиума се появява отново при 40-80% от случаите.
 • Просто затваряне на конюнктивата: За това, лекарят ще направи разрез и шев на ръбовете на конюнктивата. За съжаление се появява отново при 45-70% от случаите, така че се препоръчва единствено при по-възрастните хора, защото е по-рядко възникващо.
 • Конюнктивална и лимбална автографа: Това е най-предпочитаната хирургическа техника поради по-ниското разпространение. Също така защото тази намеса изисква по-малко време за възстановяване и има по-малко рецидиви. Докторите могат да го зашият или затворят с биологичен свързващ фибринов тъкан. Предпочитането на синтетични лепила е поради факта, че те са биосъвместими. Освен това, те предизвикват малко до никакво възпаление и не причиняват реакция към чужди тела, нито случайна смърт. Също така те са биоразградими.
 • Свободна конюнктивална автографа: Тази техника изисква разрязването на главичката и телесната част на птеригиума. След това, хирургът ще покрие откритата склера с конюнктивата, взета от пациента. Тази процедура води до добри резултати, въпреки че не са толкова добри колкото лимбалната.

Помощно лечение 

Това лечение е допълнение към хирургическото лечение и може да намали риска от повторна поява:

 • Антимиотици: Те предотвратяват клетъчната репликация и тяхната мисия е да отложат или забавят растежа на тъканите на птеригиума. Но въпреки че намаляват риска от повторна поява на птеригиума, те имат отровни ефекти и усложнения, които понякога обезсмислят тяхната употреба. Най-често използваният вид е Митомицин C.
 • Антиангиогенични: Те са добри за предотвратяване на съдовото възстановяване, което осигурява хранителни вещества на птеригиума, които подпомагат неговия растеж и намаляват прозрачността в роговицата, следователно правейки зрението трудно. В момента локалният bevacizumab е под експериментална клинична употреба.
 • Бета терапия: Това се състои от следоперативна радиотерапия на птеригиума с бета радиация за намаляване на неговото разпространение. Това е така защото забавя клетъчната митоза и предотвратява повторната поява. Неговите ефекти са подобнии на Митомицин, но има по-малко странични ефекти.

Като цяло, птеригиума е куларизирано разкъсване на конюнктивата на окото, което може да навлезе в роговицата и може да доведе до астигматизъм и намалена зрителна острота.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Denion E, Dalens PH, Huguet P, Petitbon J, Gerard M. Radial Descemet’s membrane folds as a sign of pterygium traction. Eye. 2005; 19: 800-801.
 • Solomon R, Ehrenhaus M, Palmer C, Perry HD, Donnenfeld ED. Gaze-induced Descemet’s folds secondary to a primary pterygium. Eye Contact Lens. 2005; 31: 288-290.
 • Cinal A, Yasar T, Demirok A, Topuz H. The effect of pterygium surgery on corneal topography. Ophthalmic Surg Lasers. 2001; 32: 35-40.
 • Adamis AP, Stark T, Kenyon KR. The management of pterygium. Ophtamol Clin North Am. 1990;3(4):611.
 • Klinworth GK. Chronic actinic keratopathy, a condition associated with conjunctival elastosis (pingueculae) and typified by characteristic extracellular concretions. Am J Pathol. 1972;67:32.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.