Психично заболяване при децата и неговите симптоми

Симптомите на психични заболявания при децата не се разпознават лесно. Всъщност има моменти, в които може да вярваме, че определено поведение е временно или че те просто го правят нарочно. Ако имате въпроси, консултирайте се с терапевт.
Психично заболяване при децата и неговите симптоми

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Психичните заболявания и други разстройства не засягат само възрастните, но и децата. Всъщност дори се наблюдават при много животински видове. При децата обаче симптомите могат да се проявят различно. Способни ли сте да разпознаете психичните заболявания у детето си?

Днес сме ви подготвили малко информация, която ще ви позволи да научите повече по темата за психичните заболявания при децата. Прочетете статията, за да имате представа как да идентифицирате симптомите, ако се появят при вашето дете.

Какво трябва да знаете за психичните заболявания при децата

децата и тяхната психика

Въпреки че откриването на психични заболявания при възрастните не е сложно, не можем да кажем същото за диагностицирането на деца. Всъщност децата обикновено представят определени симптоми, които могат да останат незабелязани от възрастните, които отговарят за тях. За съжаление често се губи ценно време преди началото на лечението.

Също така имайте предвид, че децата все още изграждат речника си. Следователно способността им да изразяват това, което чувстват, все още е ограничена.

Така че, отговорните възрастни трябва да знаят достатъчно за това как се проявяват психичните заболявания при децата, за да можете да ги откриете и да получите лечение възможно най-скоро.

По-долу ще ви разкажем подробно какви са най-честите психични разстройства при децата, както и общите им симптоми.

Най-честите психични разстройства при децата

Децата могат да имат същите психични заболявания като възрастните.

Въпреки това, някои разстройства са по-чести при деца. Например:

 • Тревожни разстройства като обсесивна натрапчивост, социална фобия, генерализирана тревожност или селективен мутизъм, наред с други.
 • Дефицит на вниманието и хиперактивност.
 • Аутизъм.
 • Хранителни разстройства, като булимия или анорексия.
 • Нарушения на настроението като депресия, биполярно разстройство и др.
 • Шизофрения, която обикновено се проявява към края на юношеството.

Симптомите на психичното заболяване при децата

Както беше обяснено по-горе, психичните разстройства при децата често остават незабелязани от родителите. Всъщност може да мислите, че първоначалните симптоми са нормални и те са просто част от общо детското поведение. Ако е така, тогава няма да ги приемете като знак, че нещо се случва. 

Във всеки случай, ако конкретен признак присъства за дълъг период или стане по-интензивен, потърсете съвет от терапевт. Това може да е индикация, че детето ви се нуждае от допълнителна помощ.

Родителите често нямат адекватна информация, за да открият симптоми на психични заболявания у децата си. Поради тази причина те може да не търсят помощ. За съжаление, повечето от нас са повлияни от негативността и стигматизацията на психичните заболявания в нашето общество. П ървата стъпка е да оставите зад себе си всякакви табута и предразсъдъци, които може да имате по отношение на психичните заболявания. По този начин можете да вдъхнете увереност в тях и да помогнете за прекратяване на (ненужната) социална стигма, поне у дома.

И така, за какви симптоми трябва да бъдете нащрек?

1. Промени в поведението

поведението на детето

Внимавайте за драстични и радикални промени в поведението на вашето дете. Например, те могат да започнат да действат раздразнително и насилствено или да упражняват опасно и агресивно поведение. Освен това могат да отправят заплахи или да спорят и да се карат постоянно.

Това, което ще търсите тук, са прояви на необичайна и непропорционална раздразнителност и агресивност. Те могат да показват наличието на някакъв вид психическо разстройство.

Освен това, помислете за всички забележими промени в поведението на вашето дете като предупредителен знак за психични заболявания, особено ако продължават дълго време или са интензивни.

2. Настроение

Когато казваме: „Внимавайте за симптомите“, имаме предвид да внимавате за важни промени, които засягат ежедневието на детето.

По този начин, например, обърнете специално внимание, ако чувството на тъга продължава повече от петнадесет дни или ако детето е изолирано и самостоятелно погълнато като цяло. (Имайте предвид също, че някои деца са по-интровертни от други).

Например, забележете дали новото поведение им пречи да извършват дейности, които са обичали или дали това се отразява на училищните им резултати. Ако е така, тогава може да имате случай на психично разстройство, като детска депресия.

3. Трудност при концентриране

концентрацията и психичните заболявания при децата

Нормално е децата да имат трудности с концентрацията, особено ако им се налага да седят дълго време в скучна класна стая.

Ако обаче тази трудност е непропорционална в сравнение с тази на другите деца или ако засяга ежедневието и училищните резултати или поне две области от живота им (училище, у дома и т.н.), това може да е симптом на психично разстройство.

По-специално, обърнете внимание на други възможни симптоми като загуба на памет или промени в нея като затруднено мислене.

4. Прекомерна загуба на тегло

Внимавайте за прекомерна загуба на тегло, повръщане или загуба на апетит, тъй като това може да показва нарушение на храненето.

Важно е да сте нащрек и да потърсите помощ в тези случаи, така че лечението да може да започне възможно най-скоро. Всъщност анорексията и булимията ще доведат до сериозни негативни последици, ако не бъдат лекувани.

5. Психичното заболяване при децата може да се отрази като самонараняване

В много случаи психичните заболявания могат да доведат до самонараняване при децата. Така че трябва да сте нащрек за всякакви наранявания по тялото на детето, тъй като те могат да се причинят от самонараняване.

Трябва да потърсите незабавна помощ, ако забележите този симптом. Всъщност много деца с психични заболявания също имат мисли за самоубийство, така че колкото по-рано го откриете, толкова по-скоро те могат да започнат лечението.

Бъдете наясно с всички забележими промени в поведението на вашите деца. Знайте, че самонараняването, самоубийствените мисли и затрудненото концентриране са сигурен показател, че трябва да посетите терапевт за подкрепа.

6. Силни чувства

Нормално е децата и юношите да изпитват доста силни чувства. Ако обаче няма конкретна причина за това, но – да речем, детето ви изпитва прекомерен, мощен ирационален страх от нещо – тогава фобията може да е симптом на психическо разстройство.

Тук имаме предвид фобиите или страховете, които отрицателно пречат на ежедневните им дейности. В тези случаи интензивността на страха е необичайна.

7. Главоболие и болки в стомаха

Докато възрастните са склонни да проявяват симптоми като тревожност или тъга, децата могат да изразят психическо разстройство по други начини. Например, необичайно или постоянно главоболие или болки в стомаха може да бъде симптом на тревожност или притеснение.

По същия начин трябва да сте наясно с всички възможни нарушения на съня, които нямат очевидно обяснение. Във всеки случай първата ви стъпка трябва да бъде да изключите всички физически проблеми, които биха могли да причинят болка или затруднено заспиване.

8. Злоупотреба с вещества

Това е  от особено голямо значение през юношеството. Затрудненото дете често разчита на вещества като алкохол или наркотици като начин да се „справи” със или да „избяга” от своята болезнена реалност.

Поради тази причина трябва да сте наясно с всички признаци на употреба на наркотици от тяхна страна.

9. Перцептивни промени

Детето може да изрази, че вижда или чува хора или неща, които не съществуват. Въпреки това, бъдете внимателни с това, защото въображението на детето е неограничено.

Ако обаче този симптом продължава в продължение на много години в юношеска възраст или ако повлияе на качеството им на живот, потърсете помощ.

10. Трудност при социализиране

Много деца са срамежливи и това е нормално. Въпреки това, екстремното затваряне може да се дължи на психично разстройство, което не им позволява да взаимодействат със средата си.

По същия начин обърнете внимание дали затрудненията им да създават връзка с другите е прекомерна и те отказват всякакъв контакт с други деца или други хора. Това може да е признак на тревожно разстройство или социална фобия.

Какво да правите, ако откриете психично заболяване при децата си

родителите играят важна роля в това изпитание

Психологическата помощ е ключова за справяне с психичните разстройства, които засягат децата. Така че, е от съществено значение да потърсите помощ, след като разпознаете определени симптоми.

Важно е да открием някои от тези симптоми, както и интензивността и продължителността, които описахме. Защото знаем, че е от съществено значение да потърсите помощ. Най-добре е да поговорите с лекар и да обсъдите своите притеснения с тях. По същия начин, вие също трябва да поговорите с учителя на детето, тъй като може да е в състояние да ви каже дали симптомите се наблюдават по време на училище или дали показват други такива там.

Ако бъде потвърдено, детето може да започне ефективно психологическо лечение в зависимост от заболяването. Разбира се винаги трябва да има безусловната подкрепа и любов на семейството си. По този начин ще знае, че не е само, че дискомфортът има решение и че винаги ще бъдете там, за да му дадете пълната си подкрепа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kathleen Ries Merikangas, “Epidemiology of mental disorders in children and adolescents”, Dialogues Clin Neurosci. 2009 Mar; 11(1): 7–20.
  • Barbara J. Burns et al. “Effective Treatment for Mental Disorders in Children and Adolescents”, Clinical Child and Family Psychology Review, December 1999, Volume 2, Issue 4, pp 199–254
  • Charlotte Johnston, Eric J. Mash, “Families of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Review and Recommendations for Future Research”, Clinical Child and Family Psychology ReviewSeptember 2001, Volume 4, Issue 3, pp 183–207

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.