Прочистване с Acai бери: Защо това е опасна тенденция?

Много хора твърдят, че това е чудодейна терапия. Научете днес какви опасности крие този метод и се погрижете за здравето си!
Прочистване с Acai бери: Защо това е опасна тенденция?

Последна актуализация: 13 октомври, 2023

Прочистването с Acai бери е опасна тенденция, която става модерна и може да навреди на нормалното функциониране на тялото. В края на краищата, тялото не се нуждае от повече прочистване, отколкото е в състояние да извърши чрез органи като бъбреците и черния дроб.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че много от детокс диетите, които обещават процес на прочистване, се провалят в средносрочен план. Те не съдържат достатъчни основни хранителни вещества и не покриват дневните нужди. Карат човек да гладува, а това също не е полезно.

В какво се състои прочистването с acai бери?

Прочистването на Acai Berry се осъществява чрез прием на хранителни добавки с Acai Berry. Обикновено се предлага график от 2 или 3 седмици, с ежедневна консумация на тези продукти под формата на детокс напитка.

Последователите на метода твърдят, че чрез този механизъм възпалението се намалява и подуването се регулира, въпреки че няма солидни научни доказателства в това отношение. Те също така твърдят, че би било положително и за загубата на тегло.

Ясно е, че повечето добавки от акай са нерегулирани, така че могат да съдържат вредни или токсични елементи. Всъщност често включват лаксативи за ускоряване на движението на червата, което изобщо не е положително.

Тези видове насоки за прочистване обикновено са придружени от ограничителен диетичен план, който се основава на почти изключителната консумация на растителни храни. Ако човек не се храни правилно, може да възникне дефицит на хранителни вещества.

Прочистване с Acai бери.
Обичайно е прочистването с акай бери да се извършва с вегетарианска или веганска диета.

Рисковете са по-големи в определени етапи от живота

Трябва да е ясно, че тези видове депуративни и ограничителни механизми са особено опасни в етапи като бременност или кърмене. Не само защото недостатъчното снабдяване с хранителни вещества може да повлияе на развитието на плода, но и защото е възможно замърсяване с нежелани съединения в добавката да генерира токсичност.

В случаите на възрастни хора, тези видове диети или процеси не се препоръчват. В напреднала възраст трябва да се има предвид, че нуждите от протеини се увеличават. Ако те не са изпълнени, може да настъпи още по-бързо разрушаване на мускулната маса, което е свързано с по-висок риск от смърт по каквато и да е причина.

Здравословни начини за отслабване

Ако целта ви е да намалите подуването или да отслабнете ефективно, има по-добри алтернативи от това да започнете прочистване с акай бери. Например, редовната физическа активност ще бъде от решаващо значение, както се вижда от изследване, публикувано в списанието Progress in Cardiovascular Disease. По този начин се създава мускулна маса и се увеличава ежедневният разход на енергия.

Също така ще е необходимо да промените диетата си, но като се уверите, че хранителните изисквания винаги са изпълнени. В случай на избор на ограничителен механизъм, най-добрият вариант е периодичното гладуване. То има доказани ползи върху състоянието на телесния състав и върху функционирането на метаболизма. След известно време обаче предложената диета трябва да бъде отново балансирана.

Тичаща жена.
Физическата активност винаги се препоръчва за планове за отслабване, които имат за цел да бъдат здравословни.

Пазете се от прочистване с acai бери

Прочистването с Acai бери се счита за опасно за здравето, както и за неефективно.

Тялото има висок капацитет за самопречистване. Така че няма нужда да се поддържа тази функция, освен чрез насърчаване на добри навици в начина на живот. В този смисъл избягването на токсични вещества като алкохол или тютюн ще бъде решаващо.

Acai бери имат свойства, които все още се изследват. Повечето от тях обаче са свързани с дългосрочни сърдечно-съдови защитни ефекти, а не със загуба на тегло.

Трябва да се отбележи, че диетите и чудодейните протоколи често имат странични ефекти. Винаги трябва да се избягват.

Когато търсите ползи за здравето или подобряване на състава на тялото, най-добре е да обмислите промени в навиците си и за разнообразна и балансирана диета. Спазването на хранителните изисквания ще избегне промени в нормалната функция на органите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018;61(2):206-213. doi:10.1016/j.pcad.2018.07.014
  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  • Gonçalves Jr, A. C., Schwantes, D., Campagnolo, M. A., Dragunski, D. C., Tarley, C. R. T., & Silva, A. K. D. S. (2018). Removal of toxic metals using endocarp of açaí berry as biosorbent. Water Science and Technology77(6), 1547-1557.
  • Kang, M. H., & Kim, B. H. (2018). Oral wound healing effects of acai berry water extracts in rat oral mucosa. Toxicological research34(2), 97-102.
  • de Moura, R. S., & Resende, Â. C. (2016). Cardiovascular and metabolic effects of açaí, an Amazon plant. Journal of Cardiovascular Pharmacology68(1), 19-26.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.