Проблеми с преглъщането на хапчета? 9 метода, които да ви помогнат

Преглъщането на хапчета е предизвикателство за някои хора. Понякога има страх от задавяне или появата на неприятно усещане в устата. За щастие има много съвети, които ще ви помогнат да се справите с проблема.
Проблеми с преглъщането на хапчета? 9 метода, които да ви помогнат
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 25 февруари, 2023

На много хора им е трудно да преглътнат хапче. Всъщност се смята, че един на всеки трима души изпитва дискомфорт при преглъщане на хапчета, дори и да няма физическо състояние, което да му пречи да го прави. За децата това е още по-досадно, затова ще споменем някои методи за поглъщане на хапче.

Истината е, че пиенето на хапчета често е неприятно преживяване. Много хора се страхуват от запушване или отхвърлят вкуса, който хапчетата оставят в устата им. От своя страна, повечето деца не асимилират идеята да глътнат нещо, вместо да го дъвчат.

Също така, разбира се, има хора, които имат анатомични или физиологични затруднения при преглъщане на хапчета. Това състояние се нарича дисфагия и причинява проблеми с преглъщането на твърди или течни вещества. Сухата уста също затруднява преглъщането на хапче.

Защо имам проблеми с преглъщането на хапчета?

Проблеми с преглъщането на хапчета.
Самата мисъл за поглъщане на хапче може да причини дискомфорт и отричане.

В повечето случаи трудността при преглъщане на хапче не е в тялото, а в ума. Почти всеки може да приеме храната без проблеми, въпреки че хапките са много по-големи от едно хапче.

Понякога необходимостта да вземете хапче причинява безпокойство. Обичайно е това да се дължи на неприятни преживявания от миналото, които са се случили по-специално през детството. Задавяне или неприятен вкус може да са причинили това затруднение.

Ако проблемът с преглъщането възниква само при поглъщане на хапче, това очевидно е психическа пречка. По същия начин, при някои хора, пречката за преглъщане на хапчета е силен рефлукс на гадене. Това е често срещано при хора, които са придирчиви към храната или които лесно се задавят.

Ако, от друга страна, винаги има затруднения при преглъщането на нещо, е необходимо да се консултирате с лекар, за да откриете възможните аномалии, които генерират това.

9 съвета за преглъщане на хапчета

Има няколко трика и съвета, които могат да помогнат на хора, които имат затруднения с преглъщането на хапче, дори и да нямат анатомични аномалии. Следват полезни препоръки за постигане на това.

1. Съвети за преглъщане на хапчета – изпийте хапчето с много вода

Обичайно е хапчето да се поглъща с малко вода. Ако някой има затруднения да направи това, може да е добра идея да увеличи количеството течност, приемано с хапчето.

Достатъчно е да вземете голяма глътка вода, преди да поставите хапчето. След това пъхнете хапчето в устата си и се опитайте да го изпиете. Ако не работи, извадете хапчето и го подсушете с хартиена кърпа. Изчакайте няколко минути и опитайте отново.

2. Опитайте метода на изпъкналата бутилка

Група изследователи от университета в Хайделберг в Германия публикуваха доклад в Annals of Family Medicine. В него те предполагат, че методът “поп бутилка” може да бъде много ефективен при поглъщане на хапче.

Методът се състои в следното:

 • Напълнете пластмасова бутилка с вода или сода, смесена с вода.
 • Поставете хапчето върху езика.
 • Стиснете устните си около отвора на бутилката.
 • Отпийте от течността, като поддържате контакт между устните и бутилката.
 • При предишното действие използвайте всмукващо движение, за да преглътнете течността заедно с таблетката.
 • В бутилката не трябва да влиза въздух.

Според проучването е имало 60% подобрение в преглъщането при използване на този метод.

3. Опитайте се да наклоните тялото си напред

Този метод също беше предложен от изследователи от университета в Хайделберг в гореспоменатия доклад. Извършва се по следния начин:

 • Поставете таблетката върху езика.
 • Отпийте глътка вода, но не я поглъщайте.
 • Наклонете брадичката към гърдите.
 • В това положение преглътнете хапчето и водата.

Проучването казва, че използването на този метод подобрява преглъщането с до 89% в сравнение с традиционния метод.

4. Съвети за преглъщане на хапчета – използвайте мека храна

Това е много практичен метод за поглъщане на хапче, но трябва да имате медицинско одобрение, преди да го приложите. Някои хапчета не трябва да се поглъщат по този начин. Техниката е да „скриете“ хапчето в мека храна, като плодово пюре, пудинг или други подобни. Трябва просто да се поглъща, без да се дъвче.

5. Използвайте сламка

Просто поставете хапчето на езика си и след това изпийте вода или друга течност през сламка. Смукателното движение е начин да отвлечете вниманието си от акта на преглъщане. На пазара има и специални медицински сламки, които помагат на хората да пият хапчета.

6. Помогнете си с гел

Има сладки гелове, които могат да се използват за покриване на хапче, за да се улесни преглъщането. Това подобрява вкуса и улеснява плъзгането на хапчето по хранопровода. Проучване по този въпрос показа, че 54% от хората намират тази техника за много полезна за поглъщане на хапче.

7. Съвети за преглъщане на хапчета – използвайте спрей

Има спрейове, които действат като лубрикант и значително улесняват преминаването на хапчето в гърлото и хранопровода. Хапчето се плъзга много гладко и почти не се забелязва. Той е особено показан за тези, които имат анатомични затруднения при преглъщане на хапче или за тези, които имат ярък спомен, че са се задавили веднъж.

8. Опитайте специална чаша за прием на хапчета

Чаши за пиене на хапчета се предлагат в повечето аптеки. Те са специално оформени като чаша в горната част, която се простира до задната част на гърлото. Въпреки това, тези продукти не се препоръчват за хора с дисфагия. Във всички останали случаи те могат да бъдат много полезни.

9. Придружавайте хапчетата си с гъсти напитки

И накрая, един от най-ефективните методи за поглъщане на таблетки за смучене е да използвате чаша сок или друга гъста напитка. По този начин човекът ще се съсредоточи върху консистенцията на напитката, забравяйки, че трябва да погълне лекарството. Както при водата, най-добре е да изпиете голяма глътка.

Кога човек се научава да гълта хапчета?

Децата изпитват най-голяма трудност при преглъщането на хапче, защото изпитват нужда да дъвчат всичко, което сложат в устата си. Децата могат да придобият способността да поглъщат хапче без проблеми между 4 и 6 годишна възраст. Въпреки това може да отнеме повече време, ако имат разстройство от аутистичния спектър.

Често срещана препоръка е да се практикува с малки деца, докато се научат да преглъщат хапче. Можете да започнете с малко и да увеличавате размера, когато детето постигне това умение. Избягвайте да практикувате, докато има разсейващи фактори като телевизор, играчка или друго устройство.

Как мога да помогна на някого да преглътне хапче?

Жена, поглъщаща хапче.
Техниките за учене да преглъщате хапче ви помагат да подмамите ума си и да сведете до минимум телесното отхвърляне.

За да преглътнете хапче или да се научите да преглъщате хапче, най-важното е да прогоните неоснователните страхове и да се упражнявате. Един човек може да помогне на друг в тази цел, преди всичко с пример. Покажете им как да го направят и им докажете, че няма от какво да се страхуват.

Други действия, които могат да бъдат полезни, са следните:

 • Тренирайте с малки бонбони. Най-добре е да започнете с много малки бонбони и да стигнете до такива с размер на таблетка за смучене.
 • Не се притискайте. Практическите сесии не трябва да надвишават 10 минути и трябва да бъдат възможно най-спокойни. Ако се упражнява натиск, това може само да увеличи опасенията и страховете.
 • Опитайте различните техники. Насърчете другия човек да опита различни техники за поглъщане на хапче. По този начин ще открие за себе си кой метод му е най-удобен.
 • Променете наклона на главата. За много хора накланянето на главата леко назад или напред може да улесни преглъщането на хапче. В тази връзка е добра идея да опитате от възможно най-много ъгли.
 • Навлажнете устата и гърлото. Изпиването на чаша вода или сок преди поглъщане на таблетка за смучене ще овлажни лигавицата, което ще улесни плъзгането на лекарството надолу.

Кога да посетите лекар

Ако на човек му е много трудно да преглътне хапче, първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с лекар. Лекарството може да се предлага в течна форма или в по-малки размери. Можете също така да попитате дали е възможно хапчето да се стрие, тъй като не всички хапчета позволяват това.

Ако нито една техника не работи, струва си да посетите лекар. Може би има анатомичен проблем, дисфагия или сухота в устата. Необходим е преглед, за да се провери дали всичко е наред и на тази база да се вземат необходимите решения.

Хапчетата не трябва да се нарязват и поглъщат

Страхът от поглъщане на хапче не е съвсем безпочвен, но важното е да не го надценявате. Възможно е да се задавите с хапче и да предизвикате неприятно усещане, но това почти никога не е спешен случай – просто неудобно изживяване.

Важно е да не вземате решение да манипулирате хапче по прищявка, без да се консултирате с вашия лекар. Има хапчета със специални покрития или свойства, които не позволяват промени като разделяне или смачкване, тъй като могат да загубят ефекта си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.