Деца с аутизъм: 4 важни упражнения

Аутизмът е заболяване, което засяга 1 от 100 деца. Децата с аутистично емоцинално разивтие могат да се подобрят с определени дейности.
Деца с аутизъм: 4 важни упражнения
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 12 февруари, 2021

Разстройството на аутистичния спектър (ASD ) е хронично, невробиологично заболяване с обща основа, което засяга конфигурацията на нервната система и мозъчната функция. Знаете ли как можете да мотивирате деца с аутизъм?

Симптомите са свързани със социални контакти и общуване, както и липса на гъвкавост при обясняване. Те също включват ограничаване на определени интереси и поведение. Това е доказано в проучване публикувано в Журнала по неврология.

Обаче, никога двама човека с този невропластичен синдром не показват същите видими характеристики. Следователно, има различни категории на диагностика в зависимост от степента на тежест и начините, по които се проявяват тези симптоми.

След това, ще ви покажем различни упражнения или дейности, които ще подпомагат стимулацията на когнитивните способности на деца с ASD.

Упражнения за деца с аутизъм

Деца с аутизъм: момиче играе с числа

1. Дейности с числа за деца с аутизъм

Както това проучване, публикувано в MMWWR Surveillance , изтъква, децата с аутизъм имат малко интереси. Обаче, много от тях се интересуват особено от числата. Поради възрастта си, те обикновено не разбират обясненията зад калкулациите, но се наслаждават да играят с предметите.

Освен това, те наистина се радват на предметите, които привличат окото, така че можете да стимулирате техния интерес към числата като им давате добре изглеждащи играчки. Пример може да бъде правенето на балончета и вашето дете да ги брои.

Можете също да правите разпределителни дейности основани на различните форми или цветове; това ще помогне на малкото ви дете да научи за категориите и да изброява предметите. За да направите това, можете да използвате големи парчета ЛЕГО, рисунки, малки плюшени животни или топки.

Този вид дейност разширява интересите на децата и ги окуражава да контактуват с другите хора около тях.

2. Музикална терапия за деца с аутизъм

Група от деца свирят на различни инструменти

Музикалната терапия е дисциплина, която може да помогне с поведенческото развитие. Музикалното изразяване работи на невербално езиково ниво и подпомага комуникационните канали.Това е особено правилно за тези, които се борят с експресивните функции, като деца с разстройство на аутистичния спектър.

Тези дейности са фокусирани върху подпомагане емоционалното развитие и индивидуалните изражения. Това е доказано от това проучване, публикувано в Библиотеката Кохран Плюс през 2008 година. Така че, вие и вашето дете можете да си играте заедно по начин, който ще помогне на вашето дете да разпознае звуците на собственото си тяло.

Например, техния смях, пляскане или прозяване. Разпознаването е първата стъпка от контролирането. Ето защо трябва да седите с вашето дете и да повтаряте действията, предизвикващи тези звуци. Тогава вие и вашето дете можете да работите върху тяхното назоваване и да им обясните значението.

Друга интересна дейност е да накарате вашето дете да научи кратка, повтаряща се песен, включваща жестове на тялото. Целта е вашето дете да се заинтересува като се опитва да научи песента докато се наслаждава на целия процес.

3. Имитационни игри

Едно малко момченце играе с камионче

Възпроизвеждането или имитирането на определено поведение може да помогне вашето дете да разбере света около себе си. Това може да му помогне да развие своите социални умения. Това е показано в проучване, проведено от специалисти в Иберо-американския университет в Пуебла, Мексико.

Важно е дейностите да са придружени от положително окуражаване. Трябва също да сте търпеливи и да не очаквате малкото ви дете да разбере от първия път.

Една интересна имитационна игра е да рисувате всеки ден движения, като сресване на коса, миене на зъби, ядене и т.н. и да накарате вашето дете да го имитира. Можете също да рисувате животни и да учите вашето дете на звука, който издават.

След това, можете да опитате да покажете на вашето дете рисунки на животните и да го помолите да направи животинските звуци и движения.

Тъй като всяка дейност, включваща повтаряне, е полезна, можете да измислите ваши собствени дейности основани на интересите на вашето дете. Това ще го прави дори по-вълнуващо за вашето дете.

4. Упражнения

Мъж си играе с дете

Физическата активност помага за подобряване на психодвигателните умения и връзката на вашето дете с околната среда. Проучване, проведено от специалисти от университета в Боргос, заедно с екип от испанската конфедерация по аутизъм, показва, че физическото състояние подобрява качеството на живот на болните от аутизъм.

Следователно, идеалната ситуация ще бъде да накарате вашето дете да се упражнява навън с други деца. Обаче, ако това не е възможно, можете да създадете игра с препятствия с плюшени играчки, или да създадете лов на съкровища, включващ тичане, скачане, навеждане и пълзене.

Важно е вашето дете да се наслаждава на тези дейности за да не загуби интереси. И така, важно е да приспособите дейностите за да отговарят на интересите и потребностите на вашето дете.

Надяваме се, че тези упражнения за деца с аутизъм ще помогнат за подобряване развитието на вашето дете и социални умения, докато в същото време ви позволяват да прекарвате качествено време заедно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.