Пробиотиците и пребиотиците - 15 топ вида

Чаша чеснов сок сутрин е супер полезно за здравето, ще опитате ли и вие?
Пробиотиците и пребиотиците - 15 топ вида

Последна актуализация: 17 януари, 2019

Пробиотиците и пребиотиците не са едно и също нещо. Те понякога се бъркат, или не се посочва ясно какви ползи осигурява всеки от тях. Въпреки това, както пробиотиците, така и пребиотиците са жизненоважни за ежедневното здраве.

Те помагат за подобряване на храносмилателните функции и укрепване на имунната система да се бори с инфекциите, заедно с няколко вида други заболявания.

Сигурни сме, че тази информация ще ви бъде полезна, както и че ще бъдете в състояние да поставите на практика следните съвет. Така че нека да започнем, готови ли сте?

Пробиотиците и пребиотиците: не са едно и също нещо

Сигурни сме, че сте свикнали да виждате реклами по телевизията за различни видове кисели млека, които обогатяват “добрите бактерии.” Това се отнася за пробиотиците, като класическото кисело мляко, кефира, киселото зеле или супата мисо. Те всички помагат за укрепване на бактериалната флора.

А тогава какво представляват пребиотиците? Не осигуряват ли и те добри бактерии? Дали са храносмилателни микроорганизми? Ами … почти … Ето малко повече информация:

1. Пробиотици

  • Световната здравна организация (СЗО) определя пробиотиците като живи микроорганизми, които, когато се прилагат в подходящи количества, произвеждат благоприятен ефект върху здравето.
  • Те са чревни бактерии, които помагат за стимулиране на храносмилателните сокове и естествени ензими, необходими за правилното храносмилане. Винаги е добра идея да консумирате органични пробиотици или тези, открити в естествено състояние.
  • Може да е малко плашещо, ако си представите храносмилателната система “колонизирана” от всички видове бактерии. Но това е известно като чревна микрофлора, и не само, че е от жизненоважно значение за здравето, но също така е много чувствително към всякакъв вид храни, които консумирате, както и за стреса, някои заболявания, и много различни лекарства.
  • Тези микроорганизми също играят роля в имунната система на чревната лигавица. Те предотвратяват патогени или растежа и развитието на вредни микроорганизми.
  • Консумирането на пробиотици като ферментирали млечни продукти помага за защита срещу много заболявания. Нека да обсъдим термина “ферментирал” все пак. Натуралното мляко често може да бъде по-скоро токсично, отколкото полезно за червата, защото може да ги възпали, ако човек страда от непоносимост.
polzi-na-kefir

2. Пребиотици

Вижте и: 3 стъпки за здрав чревен тракт

  • Пребиотиците са вид въглехидрати, които действат като основен слой на пробиотиците. Те са компоненти, които червата не могат да усвояват, но действат като структурна основа, която осигурява здравина на тези живи организми, които ни предпазват от вредни вещества.
  • Те са предназначени да стимулират имунната система, като стимулират развитието на полезните бактерии в червата, а също така предотвратяват растежа на патогените.
  • Пребиотиците помагат за абсорбиране на някои минерали, като калций и магнезий.
  • Те помагат за намаляване на газовете и за насърчаване на чревния поток.
  • Те се борят със запека и възпалителното заболяване на червата.

Пробиотиците и пребиотиците: Най-добрите пробиотици за ежедневна консумация

hranosmilane

1. Кефир

  • Кефирът е ферментирало краве или козе мляко. Има кисел вкус и приятна текстура, благодарение на процеса на ферментация, който намалява възможно най-много от оригиналните захари в млякото.
  • Кефирът може да се консумира под формата на течност или гранули, и е силно препоръчителен за закуска.
  • Той е една от най-богатите храни на живи микроорганизми, способни да подсилят и да се грижат за здравето на дебелото черво.
  • Ако консумирате кефир редовно, той ще премахне патогенните бактерии, които са в червата, често водещи до гастроентерит.

2. Кисело зеле

  • Може да се каже, че след кефирът, кисело зеле е втората най- полезната храна за чревните бактерии.
  • Киселото зеле е ферментирало зеле, богато на лактобацилус или бифидусбактерии.
  • То подобрява чревните бактерии, възобновява нивата на рН в тънките черва, предпазва храносмилането, и позволява по-добро усвояване на хранителни вещества.
  • Киселото зеле е богато на витамини А, В1, В2, С и минерали като желязо, калций, фосфор и магнезий.

Други храни с пробиотици

Пробиотиците и пребиотиците: Най-добрите дневни пребиотични храни

pechen-artichoke

Артишок

Артишокът е супер полезен не само за черния дроб, но също така и една от най-добрите пребиотични храни. Той съдържа между 3% и 20% инулин, един от най-често срещаните пребиотици.

Корени от цикория

Втората най-богата на пребиотични компоненти храна като инулин е коренът от цикория. Може да го откриете в магазините за здравословни храни, за да го включите в храната, или да приготвяте като отвара.

Чесън

Чесънът съдържа приблизително 15% инулин. Какво ще кажете за чаша вода сутрин с пресен чеснов сок? Вашето здраве ще ви благодари за това!

Лук

Лук съдържа между 5% и 8% инулин, и може да се консумира суров или варен.

Праз

Празът предоставя между 3% и 10% инулин, и е идеален за подобряване на здравето на микрофлората на дебелото черво.

Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш е друга пребиотична храна, която може да включите в диетата си. Той осигурява 5% от тези видове вещества.

Пшенично брашно

Ако го консумирате варено и винаги в умерени количества (така че да предотвратите увеличаване на теглото), това ще ви осигури 5% пребиотици.

Банани

Ако обичате банани, яжте ги, когато пожелаете. Те осигуряват само 5% инулин, но в съчетание с посочените по-горе храни, ще ви помогнат да стимулирате чревните бактерии, за да ви направят здрави. Заслужава си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.