Признаци и симптоми на преждевременно раждане

Преждевременното раждане е изключително трудна и напрегната ситуация, тъй като живота на бебето може да е в опасност. В тази статия, разберете признаците и симптомите, които предупреждават за преждевременно раждане, така че потърсете помощ колкото се може по-скоро.
Признаци и симптоми на преждевременно раждане

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много е важно да знаете как да разпознаете признаците и симптомите на едно преждевременно раждане. Това е така, защото ниското тегло при раждане може да бъде опасно за здравето на вашето бебе.

В тази статия ще разберете признаците и симптомите, за които трябва да внимавате, които подсказват преждевременно раждане.

Както се споменава от клиниката Mayo, преждевременното раждане се случва преди 37 седмица от бременността. А бебетата родени преди 34 седмици, са подложени на повишен риск от физическо увреждане и 75% от тези раждания завършват със смърт.

Преждевременно раждане: кои са рисковите фактори?

Бременна жена, която се държи за корема

Не всички жени са изложени на риск от преждевременно раждане, освен ако няма злополука, която да го провокира. В следващите редове ще обясним някои от обстоятелствата, поради които е важно да се обърне внимание на всякакви признаци или симптоми, подсказващи за преждевременно раждане.

 • История с преждевременно раждане. Ако някой от вашето семейство е вече преминал от преждевременно раждане, трябва да обърнете повече внимание на това, тъй като има вероятност и при вас да е така.
 • Многоплодна бременност. Износването на близнаци може да увеличи риска от преждевременно раждане. В тези случаи жената трябва да бъде наблюдавана и преглеждана по-често.
 • Под нормалното тегло. Когато бъдещите майки преминават през контрол на теглото, това е така, защото едно поднормено тегло може да доведе до преждевременно раждане. Ето защо е важно да следвате препоръките на вашия личен лекар.
 • Инфекции на пикочните пътища. По време на бременността може да имате инфекции, които изискват по-сериозно наблюдение, тъй като могат да предизвикат преждевременно раждане.

Много други фактори са свързани с по-висок риск от преждевременно раждане. Например, ако бременната жена пуши, ако има променено количество амниотична течност, или тя има история, свързана с хипертония.

Признаци и симптоми на преждевременно раждане

Като цяло, има някои безпогрешни знаци, че раждането е на път да започне. Следователно, имайки предвид появата на някои от симптомите, които ще разкрием, трябва да отидете на лекар колкото се може по-скоро.

 • Изтичане на околоплодна течност. Ако майката забележи това, тя моментално трябва да отиде на лекар. Това означава, че амниотичния сак изтича, водейки до загуба на околоплодна течност.
 • Контракции на матката. Редовните и чести контракции, една на всеки десет минути, са признаци за раждане.
 • Спазми в утробата. Ако контракциите са все още леки, можете да изпитвате лека болка във вашата утроба, която може да се обърка с болка в стомаха, особено ако е придружена от разстройство.
 • Промени във вагиналното течение. По-голямо количество или плътност, включително промени в цвета, е друг знак, че е важно да се консултирате с вашия лекар.

Ако жената е изложена на риск от преждевременно раждане, тези симптоми не трябва да се пренебрегват. Дори по-леки болки в кръста или напрежение в интимните части (сякаш бебето притиска надолу) може да подсказват за предстоящо раждане.

Опасностите от преждевременното раждане

Снимка на жена, която ражда

Медицинските прегледи, на които жените ходят, помагат за разпознаване на рисковите фактори, свързани с преждевременното раждане.

Изключително важно е да се обърне внимание на тези симптоми. Това е така заради високите нива на смъртност, свързани с този вид раждане. Освен това, отиването на лекар при първите обезпокоителни признаци е важно, за да се избегне този фатален изход.

Също така, някои здравословни проблеми могат да се предотвратят, защото бебето все още не се е развило напълно. Поради тази причина, майките, които са изложени на риск от преждевременно раждане, трябва да избягват пушенето, да си дават достатъчно почивка и да поддържат нормално тегло. Трябва да се вземат мерки непременно.

Надяваме се, тази статия да ви е позволила да научите повече за възможните последствия от преждевременно раждане. Също така, ако сте изложени на риск от това нещо, не пренебрегвайте нито един от симптомите, които сме споменали тук.

Едно недоносено бебе може да страда от много проблеми, ако не получи ранна лекарска помощ. Освен това, ако усещате лека болка в кръста, напрежение в утробата или проблеми при уриниране, консултирайте се с вашия лекар.

Винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате след това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá22(1).
 • Ovalle, Alfredo, Kakarieka, Elena, Rencoret, Gustavo, Fuentes, Ariel, del Río, María José, Morong, Carla, & Benítez, Pablo. (2012). Factores asociados con el parto prematuro entre 22 y 34 semanas en un hospital público de Santiago. Revista médica de Chile140(1), 19-29.
 • Pohlmann, Flávia Conceição, Kerber, Nalú Pereira da Costa, Viana, Jackeline da Silva, Carvalho, Vanessa Franco de, Costa, Carolina Coutinho, & Souza, Catharine Silva de. (2016). Parto prematuro: enfoques presentes en la producción científica nacional e internacional. Enfermería Global15(42), 386-397. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412016000200014&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.