Природни лечения за артрит

На помощ се включват масло от касис, семена от коноп и каперси
Природни лечения за артрит

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В днешно време артритът се проявява все по-често и при мъжете, и при жените, като резултат от прекомерното износване на ставите, травми или инфекции. В тази статия ще ви разкрием няколко природни лечения за артрит, на които обезателно да обърнете внимание.

Артритът може да бъде ужасно неприятен и болезнен – това знаят най-добре хората, страдащи от това заболяване. Д обра алтернатива на ставните инжекции и хапчетата е използването на някое от тези природни лечения, които, освен че са ефикасни, са много лесни и евтини.

Лечебни средства за облекчаване на артрит

Както казахме по-горе, за да облекчат болката, причинена от артрит, болните могат да предпочетат естествени, природни лечения пред средствата на традиционната медицина. По-долу ще ви посочим някои домашни лечения на артрит.

Джинджифил

Лечения за артрит: джинджифил

Джинджифилът е едно от най-добрите естествени противовъзпалителни и обезболяващи средства. Консумацията на джинджифил значително намалява възпалението и облекчава болката, причинена от артрит, особено от ревматоиден артрит.

Как да го използваме?

Яжте няколко супени лъжици (около 15 гр.) джинджифил на прах два пъти дневно или както ви е предписал наблюдаващият лекар.

Липов цвят

Липовият цвят има диуретични свойства, което означава, че може значително да увеличи изпотяването, но как помага това? Прекомерното изпотяване може да помогне за премахване на токсините в организма, което, от своя страна, отпуска ставите и намалява дискомфорта от артрит.

Как да го използваме?

Препоръчва се консумацията на чай, приготвен с половин чаена лъжичка сух липов цвят в чаша вода. Пийте няколко чаши на ден в продължение на няколко седмици.

Каперси

Каперсите са друго диуретично растение, което спомага за здравето на ставите.

Как да ги ползваме?

Чудесна идея е да добавите каперси към салати, а съществуват и различни диети с каперси, които помагат за отпускане на ставите и при болки в коленете.

Семена от коноп

Конопените семена са идеални за болки в ставите благодарение на тяхното съдържание на етерични масла като Омега-3 и Омега-6.

Как да ги ползваме?

Можете да добавяте семена от коноп към всякаква храна.

Масло от касис

Маслото от касис има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на ставните проблеми. То е изключително ефикасно срещу заболявания като ревматоиден артрит.

Как да го ползваме?

Обичайната препоръчителна доза е 500 мг. на ден.

Масло от вечерна иглика

Лечения за артрит: масло от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика е добавка, чиято редовна употреба няма да накара артрита да изчезне, но ще доведе до намаляване на болката в областите около ставите и до по-голяма гъвкавост.

Как да го използваме?

Добавете две до три дози масло от вечерна иглика към храната, като общата дневна дажба е около 350 мг.

Пелин

Пелинът е друго растение, което притежава противовъзпалителни свойства благодарение на съдържанието на аскорбинова, хлорна и салицилова киселина.

Как да го използваме?

Пригответе чай с половин чаена лъжичка от сухото растение в една чаша вода и оставете да кисне в продължение на 10 до 15 минути. Добавете малко подсладител и пийте 3 чаши на ден.

Компреси с дафинов лист

Направете силен чай с дафинови листа, намокрете кърпа с течността и я поставете върху болезнените места за около 15 минути.

Ябълков оцет

Лечения за артрит: ябълков оцет

Ябълковият оцет е силно препоръчителе при артрит благодарение на противовъзпалителния ефект, който оказва върху ставите.

Как да го използваме?

Смесете две супени лъжици ябълков оцет в чаша топла вода и го подсладете с една чаена лъжичка мед.

Важно е да знаете, че…

Повечето от растенията, чайовете и храните, изброени по-горе, помагат за укрепване на имунната система по здравословен начин, а с по-силна имунна система тялото ни по-лесно може да се освободи от всякакви токсини, натрупвани в ставите. Тези токсини причиняват артрита и неговите болезнени симптоми.

Ефективни занимания при артрит

В допълнение към тези здравословни, природни лечения за артрит, добра идея е да отделите малко време за дейности като:

Плуване

Много лекари препоръчват плуването за развлечение и като начин за отпускане; то се счита за подходящо, защото е физическа активност с ниска степен на натоварване, която не е тежко за ставите.

Терапии за ума и тялото

Проучванията показват, че е добра идея да балансирате ума и тяло чрез релаксиращи терапии, които ще ви освободят от стреса и паралелно ще облекчат болките в ставите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Simon, L. S. (2004). The treatment of rheumatoid arthritis. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1063/1.3636795
  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Lachenmeier, D. W. (2010). Wormwood (Artemisia absinthium L.)-A curious plant with both neurotoxic and neuroprotective properties? Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.05.062

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.