Домашни средства за премахване на гъбичните инфекции

Нанесете ябълков оцет върху заразеното място с помощта на марля или памучен тампон и го оставете да изсъхне
Домашни средства за премахване на гъбичните инфекции
Lourdes Martínez

Написано и проверено от фармацевт Lourdes Martínez.

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Гъбичните инфекции могат да се появят във всяка част от тялото, но най-често срещаните места са ноктите на ръцете, краката или по стъпалата.  Тези инфекции се развиват там, където има повече влага и топлина, като например подмишниците. Пърхотът в косата също е резултат от гъбички.

В тази статия ще ви предложим 4 отлични лечебни средства за борба с гъбичните инфекции, на базата на масло от чаено дърво, чесън, ябълков оцет и джинджифил. С малко търпение можете да елиминирате гъбичните инфекции по естествен и обикновен начин, без никакви странични ефекти, и също така без да им позволите да се появят отново.

Чаено дърво

Извлечено от листата на австралийското растение Melaleuca alternifolia, маслото от чаено дърво е едно от най-често използваните масла. Познато е  като мощен естествен антисептик, антивирусно и противогъбично средство, което помага в борбата с много кожни заболявания, когато се използва локално.

То е толкова мощно, че трябва да се използва с повишено внимание, тъй като може да предизвика дразнене на лигавиците (в областта на гениталиите, устата, очите и т.н.). Нанесете една капчица директно върху засегнатото място, ако е малко. Ако зоната е по-голяма или по-чувствителна, го смесете с малко кокосово масло, което не е дразнещо и също притежава противогъбични свойства.

Това масло не е скъпо и може да се използва:

  • за лекуване на рани
  • за премахване на въшки
  • като инсектицид
  • като репелент против комари
  • като почистващ домакински продукт.

Масло от чаено дърво за лечение на гъбичните инфекции

Чесън

Този ценен хранителен продукт може да се превърне в основно лекарство за бързо решаване на много здравословни проблеми и присъства в почти всеки дом.

В други статии сме изтъквали за многото полезни свойства на чесъна, които прeдполагат ежедневната му консумация:

  • Предотвратява сърдечно-съдови заболявания
  • Подобрява кръвообращението
  • Повишава имунната защита
  • Прочиства тялото

В този случай може да го прилагате директно върху засегнатата област и, благодарение на съдържанието на алицин, да премахнете всички следи от гъбичните инфекции. За малки места нанесете ½ скилидка чесън директно и закрепете с лейкопласт, който трябва да смените, когато забележите, че чесънът вече не изпуска миризма.

Друг вариант за по-големи зони е да приготвите мацерирано масло . За тази цел натрошете 5 скилидки чесън и ги покрийте с висококачествен зехтин. Оставете сместа да престои и омекне за 1 седмица и след това прецедете. Прилагайте мацерираното масло 2 пъти на ден.

В магазините за натурални хранителни продукти може да закупите това масло, обикновено под формата на капсули – за тези, които не могат да го консумират директно сурово. Когато го приемате вътрешно, това също може да  помогне да се преборите с гъбичните инфекции.

Чесън за лечение на гъбичните инфек;ии

Ябълков оцет за лечение на гъбичните инфекции

Ябълковият оцет, благодарение на многобройните си приложения, е друго хранително лекарство, за които говорим често в нашите статии.  Той може да се използва като шампоан и балсам, почистващо домакинско средство и дезинфектант. Вътрешните му употреби са свързани с подобряване метаболизма на тялото и като средство при отслабване, наред с много други ползи.

В този случай бихме искали да наблегнем не ползите му при лечението на гъбичните инфекции. Разбира се, както вече споменахме, трябва да се използва непастьоризиран ябълков оцет, поради активните пробиотици, които съдържа.

Лечението е много лесно. Просто нанесете ябълковия оцет върху заразеното място с помощта на марля или памучен тампон и го оставете да изсъхне. Оцетът е отлично лечебно средство за всякакви видове кожни проблеми, тъй като неговото киселинно рН се балансира с нормалното ниво на рН на кожата.

Джинджифил

Джинджифилът е дар за здравето, който идва от Изтока. Той е добре известен със своите ползи, ако се консумира директно, но също така притежава лечебни свойства, когато се прилага върху кожата. Джинджифилът е противовъзпалително средство, подобрява кръвообращението и осигурява топлина.

За лечение на гъбичните инфекции може да закупите есенциално масло от джинджифил и дори да го комбинирате с масло от чаено дърво. Друг вариант е да приготвите отвара с корен от пресен джинджифил или на прах. Прилагайте концентрираната отвара 2 или 3 пъти на ден и я оставете да изсъхне добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.