Пригответе домашен омекотител в 5 лесни стъпки

Нужни са ви само сода за хляб и бял оцет, и по избор приятно ухаещо етерично масло
Пригответе домашен омекотител в 5 лесни стъпки

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Този домашен омекотител е не само екологичен, но и помага да се отървете от излишния варовик в пералнята. Омекотителите са се превърнали в един от най-често използваните продукти при прането на дрехи.

Той защитава тъканта на любимите дрехи, неутрализира неприятните миризми и ги оставя с приятно усещане за следващия път, когато ги носите.

В днешно време има много търговски продукти на пазара, които се предлагат в различни размери, аромати и цени.

Но за тези, които предпочитат повече органични и здравословни възможности, съществуват домашни рецепти с натурални съставки, които може да използвате. Те са много евтини и лесни за намиране.

По-долу ще споделим ползите от това, както и стъпките, които трябва да следвате, за да приготвите своя домашен омекотител.

Нека да видим заедно!

Защо да използваме домашен омекотител за дрехите?

защо да ползваме домашен омекотител

Някои хора смятат, че е излишно да си създават неприятности и да приготвят сами домашен омекотител, след като могат да го купят готов от супермаркета. Но е лесен да се приготви и има редица допълнителни ползи, които трябва да имате предвид.

Тази рецепта, която споделяме с вас днес ще остави дрехите меки, без петна, и с техните непокътнати цветове.

Той се препоръчва за по-тъмни дрехи, но също е чудесен за отърваване от петна от пот, които обикновено засягат белите дрехи.

За разлика от другите омекотители, този биологичен продукт е страхотен за пералната машина, защото помага за отстраняване на варовика от водата, заедно с остатъците от сапун и мухъл.

Тъй като не съдържа никакви химикали, които са тежки за околната среда или кожата, това е една чудесна алтернатива за хора, които страдат от алергии или чувствителност.

И ако това не е достатъчно, това е чудесен вариант за омекотяване на бебешки дрехи, оставяйки ги в перфектно състояние.

Той не съдържа аромати или вредни вещества

Въпреки, че почти винаги игнорираме този факт, много аромати и химикали, които се срещат в химическите омекотители може да доведат до здравословни проблеми.

Въпреки че миризмата е приятна, тези химикали е доказано, че влошават състояния като ринит и дразнене на кожата при някои хора.

Както и при другите търговски почистващи продукти за дома, повечето от техните отрицателни ефекти не се забелязват веднага. Тези реакции могат да започнат дни или дори седмици след контакт с тези вещества.

Това е доказателство, че те съдържат фталати – химически съединения, които помагат на аромата да продължава по-дълго. Изследвания обаче показват, че биха могли да причиняват хормонален дисбаланс.

Ето защо няма съмнение за това, органичните алтернативи са по-подходящи по всякакъв начин.

Ако сте убедени, се уверете, че следвате следната рецепта, ако искате да се възползвате от тези предимства.

Стъпки за приготвянето на натурален омекотител за дрехи

приготвяне на домашен омекотител

Този естествен омекотител използва основни съставки като сода за хляб и бял оцет, които са широко известни в света на натуралните почистващи разтвори.

Двата продукта комбинират своиете активни съставки, за да оставят дрехите чисти и светли.

Съставки

  • 2 чаши вода (500 мл.)
  • 1 чаша оцет (250 мл.)
  • 1/3 чаша сода за хляб (66 гр.)
  • 6 капки етерично масло, аромат на избор.

Стъпка 1

Разредете 1 чаша бял оцет с 2 части вода, и изсипете в съд.

Стъпка 2

Внимателно добавете содата. Опитайте да не разлеете нищо.

Имайте предвид, че това ще създаде газиран ефект, който ще се увеличи рязко, само ако добавите всичката содата наведнъж.

Стъпка 3

Смесете с лъжица и се уверете, че всичко се е разтворило. След това добавете капките от любимото етерично масло, за да му придадете специален аромат.

Стъпка 4

Добавяйте омекотителя към пералнята точно както добавяте търговските продукти.

Стъпка 5

Оставете пералната да завърши нормалния цикъл на пране, след това прострете дрехите и вижте разликата.

Съвети, които да имате предвид

домашен омекотител за цветни дрехи
  • Ако искате омекотителят да бъде по-гъст, може да добавите малко балсам за коса към сместа.
  • Ако дрехата ви има петна около мишниците или шията, накиснете я в омекотителя за 30 минути преди нормалното измиване. Също може да нанесете бял оцет върху засегнатата област.
  • За да фиксирате цветове в цветните дрехи, добавете 1 чаша оцет в последния цикъл на изплакването.

Както можете да видите, не е нужно да харчите много пари или да рискувате здравето си, за да изперете дрехите и да ги поддържате меки. Опитайте тази рецепта и вижте промяната веднага.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.