Как да си направите сами домашен натурален прах за пране

18 Януари, 2019
Сами ще забележите колко ефикасен е праха още от първото изпиране
 

Знаете ли, че можете да си приготвите сами домашен прах за пране?

Вече знаете как да си направите домашни натурални шампоани, маски и много други неща. Все повече и повече хора търсят начини за възстановяване на хитринките на бабите ни, които са не по-малко ефикасни от методите, които използваме днес. Освен това тези изпитани средства са много по-евтини и натурални.

В тази статия ще ви обясним как сами да си направите натурален прах за пране в домашни условия. Освен това ще споделим с вас няколко съвета, за да си приготвите и омекотител, с аромат по ваш избор, както и една рецепта за домашен препарат за отстраняване на петна.

Предимствата на домашния натурален прах за пране

Приготвянето на домашни натурални продукти има няколко предимства, които бихме искали да подчертаем:

 • Тези продукти са достъпни: Праховете за пране не са евтини, а тази рецепта се приготвя с икономични съставки.
 • Приготвят се лесно: Не се изискват специфични познания за приготвянето на този прах, защото рецептата е лесна, а съставките не са трудни за откриване.
 • Използване на органични продукти: Важно е да не се използват твърде много продукти, които увреждат околната среда, а само тези, които са необходими.
 • Антиалергично действие: Този прах за пране не съдържа агресивни вещества, което го прави изключително подходящ за употреба при хората с чувствителна кожа или бебетата.

изпирайте и най-упоритите петна от дрехите с домашен прах за пране
Натурални съставки

 

За да приготвите този прах за пране трябва да използвате натурални съставки, които най-вероятно имате в дома си. Сами ще забележите колко ефикасен е праха още от първото изпиране.

Вижте и: Как сами да си направим органичен прах за пране

Натриевият бикарбонат е натурален продукт, който действа като дезодорант и дезинфектант, неутрализира рН нивото, когато продуктите са с високо ниво на киселинност или алкалност и прави тъканите меки.

От друга страна сапунът, с който се приготвя този перилен препарат, е традиционният сапун, който е бил използван от векове за изпиране на дрехите на ръка. Този сапун може да бъде приготвен от естествени мазнини или да изберете кокосов сапун, глицеринов сапун и т.н.

за да си приготвите домашен прах за пране ви трябва натурален сапун
Какво ви е необходимо?

 • Един или два сапуна за пране
 • 2 чаши боракс
 • 2 чаши натриев бикарбонат
 • По желание: етерично масло от лимон или лавандула
 • Вода

Необходими съдове

 • Кофа
 • Средно голяма тенджера
 • Една дървена лъжица

Начин на приготвяне

Вижте и: Домашни и натурални трикове за пране на дрехите

 1. Настържете сапуна за пране. Ще ви  трябват приблизително две чаши.
 2. Кипнете един литър вода в тенджерата и добавете двете чаши сапун. Оставете сместа да ври на слаб огън, като често я разбърквате с дървената лъжица.
 3. В друг съд смесете боракса и содата за хляб. Добавете водата с разтопения сапун и разбъркайте всичко добре с помощта на дървената лъжица. Бъркайте докато всички съставки се разтворят.
 4. След това, ако искате, добавете някакъв вид етерично масло, за да ароматизирате праха за пране.
 5. Добавете 15 мл и отново разбъркайте получената смес.
 6. Покрийте тенджерата с капак.
 7. Съхранявайте праха  в бутилки от вода или празни опаковки от перилен препарат с етикети, указващи съдържанието с оглед на  сигурността. Разклащайте ги добре преди всяка употреба, за да смесите съставките.
 

Как да си приготвите омекотителя?

Най-естественият, евтин и ефикасен метод за заместване на традиционния омекотител е като използвате оцет. Той спомага изпирането на дрехите, омекотяването на тъканите и предотвратява разтягането и наелектризирането. Освен това оцетът омекотява твърдата вода, съдържаща голямо количество варовик.

И не на последно място оцетът има и друго голямо предимство: помага почистването на тръбите и маркучите на пералнята от остатъци от прах, сапун, варовик и плесен. За да получите определен аромат можете да използвате етерично масло от:

 • Цитруси: (лимон, портокал, мандарина): този вид масла спомагат изпирането в дълбочина на тъканите, премахват остатъците от мазнина и придават на дрехите приятен аромат.
 • Лавандула: масло с приятен чист аромат с дезинфекциращо, успокояващо и омекотяващо действие.
 • Чаено дърво: отлично средство за премахване на гъбички.
 • Евкалипт: това масло е с много освежаващ аромат, а освен това помага за премахване на микробите.

Ако не разполагате с никакви етерични масла в дома си, можете да добавите сока на половин  лимон към  оцета.

За най-упоритите петна

Преди изпиране на дрехите нанесете малко сода за хляб и оцет върху петната и ги натъркайте добре с четка.