Домашни и натурални трикове за пране на дрехите

Сложете кухненските пердета във вана с гореща вода, добавете 1 супена лъжица сода за хляб и оставете да престоят така, докато водата изстине.
Домашни и натурални трикове за пране на дрехите

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Колко пари обикновено харчите на седмица за домакинска работа и продукти за почистване? Вероятно често купувате продукти за избелване и пране на дрехите, за отърваване от лоши миризми или за омекотяване и за придаване на по-добра форма. Истината е, че можете да постигнете много с някои прости домашни средства: оцет, лимон и сода за хляб – всички те ще се превърнат в най-добрите ви съюзници. Открийте как да перете дрехите с тези натурални домашни средства, както и някои полезни трикове!

Как да избелите дрехите

Домашни средства за грижа за дрехите ви

Както вече знаете, най-често срещаният химичен продукт, който се използва за избелване на дрехите, е белината. Освен факта, че всички тези продукти са силно токсични за околната среда, те отслабват влакната на плата и ги карат да се късат по-лесно. Вярно е, че стават бели и без петна, но това не продължава много дълго. Също така, ако не сте внимателни, белината може да направи петна върху цветните дрехи от пръските.

Със сода за хляб, лимон или дори водороден пероксид тези неща няма да се случат. Имайте това предвид.

1. Избелване на завеси

Ако това са кухненски пердета, върху които се натрупват пушек и мазнини, страхотно би било да ги поставите във вана с гореща вода. Добавете 1 супена лъжица сода за хляб и оставете да престоят така, докато водата изстине. След това може да ги изперете нормално и много по-лесно. Ще ги извадите от пералнята перфектно чисти.

2. Избелване на покривки

Това е много лесно и се прави почти по същия начин като със завесите. Сложете ги в гореща вода, но добавете малко водороден пероксид върху местата с петна. Те ще излязат по-лесно и ще оставят покривките напълно бели, а и няма да увредят плата.

3. Избелване на дрехите

Когато слагате дрехи в пералнята, разредете 1 супена лъжица сода бикарбонат в чаша с вода и след това я излейте върху дрехите (никога не слагайте чиста сода за хляб върху плат, защото това може да го повреди; най-добре е да я разредите с вода). След това оставете пералнята да извърши нормалните си цикли на пране. Можете да използвате и лимонов сок.

2. Премахване на миризми от дрехи

Прости трикове за премахване на петна от дрехите със сода за хляб

Това със сигурност ви се е случвало. Изкарвате дрехите от пералнята и забелязвате, че някои ризи все още имат лек мирис на замърсено. Трябва отново да ги изперете, но как да избегнете това? Много лесно. Съществуват 3 начина да се справите с този проблем:

1. Пригответе паста от вода и сода за хляб. Просто ви е нужна ½ чаена лъжичка сода, разредена в ½ чаша вода. Разбъркайте добре и нанесете тази паста върху критичните места като подмишниците. След това изперете дрехата в пералнята, както обикновено.

2. Бял оцет. Сложете ½ чаша оцет, смесен с 1 чаша вода, в бутилка-спрей. Напръскайте местата с тази смес и оставете за 10 минути, след което измийте, както обикновено.

3. Лимонов сок. Може би вече знаете за този трик. Това е друга натурална съставка, която е чудесна за неутрализиране на миризмата на пот по дрехите. Просто трябва да смесите сока от ½ лимон със същото количество вода. След това с помощта на парцал или гъба го нанесете върху местата с лоша миризма. Оставете да престои в продължение на 10 минути и изперете дрехата в пералнята.

3. Прости трикове за премахване на петна от дрехите

С тези домашни средства дрехите ви ще бъдат искрящо бели.

1. Мазни петна

Ако имате дрехи с мазни петна, нанесете талк на прах върху петното, така че да се абсорбира. Оставете да престои в продължение на 1 ден и след това сложете дрехата в пералнята.

2. Залепнала дъвка върху дрехи

Съществуват 2 много интересни трика, които може да опитате. Първият е наистина странен: сложете дрехата с дъвката в камерата на хладилника. В резултат дъвката ще се втвърди и ще бъде много лесно да я премахнете след това. Ще опитате ли? Втората техника е по-добре позната. Просто нанесете малко бензин, след което ще сте в състояние да я премахнете лесно.

3. Петна от грим

Понякога неволно изцапвате ризите с червило или грим. Как да премахнете тези петна? Много лесно. Нанесете равни части оцет и вода. Оставете да престои в продължение на ½ час и след това изперете, както обикновено.

4. Петна от кръв

Петната от кръв обикновено са по-трудни за премахване. Един прост трик е да използвате водороден пероксид. Поставете малко върху петното и оставете за ½ час. След това поставете дрехите в пералнята, както обикновено. Няма да остане дори и следа.

Надяваме се, че тези прости трикове са ви помогнали. Не се колебайте да ни разкажете за вашите съвети!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.