6 риска от начупването на лекарствата

Има хора, които чупят лекарствата си, за да ги приемат по-лесно. Въпреки това начупването на лекарствата крие известни рискове.
6 риска от начупването на лекарствата
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Начупването на лекарствата е честа практика за по-лесното им приемане. Но така се нарушава целостта на медикамента и съответно – ефективността му. Най-добре е лекарствата да бъдат приемани, без да се чупят.

Повечето медикаменти се предлагат под формата на таблетки, хапчета или капсули. Поради тази причина преглъщането им е трудно и някои хора ги чупят и дори натрошават.

Защо начупването на лекарствата не е полезно

Много хора предпочитат да чупят лекарствата, за да ги приемат по-лесно. Според публикация на Nursing Magazine, има лекарства, които освобождават активните си съставки за определен период от време.

Затова чупенето и след това – приемането им е вредно. А има ли повече причини, поради които трябва да избягвате начупването на лекарствата? Прочетете следващите редове, за да научите повече по темата.

1. Нарушава се трайността и устойчивостта на лекарството

Трудното преглъщане е често срещан проблем сред по-възрастните хора. Наблюдава се нерядко и при хора с поведенчески проблеми.

В тези случаи, те чупят лекарствата или отварят капсулите. А това води до значителни промени в устойчивостта на активните съставки.

А освен това се наблюдава и евентуална загуба в ефективността на лекарството. И най-вероятно вкусът никак не е приятен!

Вредите от начупването на лекарствата

2. Грешки при дозиране

Трябва да знаете, че можете да делите само таблетките, които са обозначени. Но невинаги правите това точно, тъй като формата, големината или покритието на лекарството ви пречат.

Ако искате да разделите една таблетка, не можете да бъдете сигурни, че активната съставка в двете половинки е в едно и също количество. Можете да приемете неправилна доза и да си навлечете проблеми.

Някои таблетки са много малки и една незначителна разлика при деленето може да доведе до прием на опасна доза, вместо необходимата ви такава. Можете да използвате разделител, за да направите деленето по-точно, въпреки че и при употребата му стават грешки.

3. Промени в освобождаването на активната съставка

Начупването на лекарствата може да доведе до значителни промени в дозата. Това може да се отрази на освобождаването и усвояването на активната съставка на медикамента. По този начин може да се увеличи риска от поява на странични ефекти или да се намали ефективността на лекарството.

Има лекарства със специално покритие, за да може организмът ви да ги усвоява по определен начин. Това покритие регулира освобождаването на количеството на активната съставка и съответно – на действието на медикамента. Когато го начупите, променяте начина на освобождаване на активната съставка.

Това води и до неконтролируем прием на лекарството. Дозата може да се окаже недостатъчна или прекалено висока. А това може да има токсичен ефект или да се повиши риска от поява на вредни странични реакции.

4. Промяна на усвояването

Някои таблетки са с ентерично покритие. То позволява на лекарството да премине стомаха, без да бъде разградено, като по този начин активните му съставки се освобождават в червата.

По този начин се предотвратява дразненето на стомашната лигавица и действието на стомашните киселини. Тези киселини могат да разрушат активното вещество или да забавят действието му.

Когато начупите едно хапче, ентеричното му покритие се променя и това може да се отрази негативно на действието му. Освен това лекарството може да раздразни стомаха и да причини странични реакции.

Опасностите от начупването на лекарствата

5. Промяна на действието на лекарството

Подезичните таблетки са направени така, че да се разтварят бързо, за да могат да бъдат усвоени по-бързо. Тези таблетки се разтварят под езика, за да достигнат бързо до кръвта. Счупването на подезичната таблетка напълно променя устойчивостта й и променя действието й.

6. Риск от вдишване

Друг недостатък на начупването на лекарствата е, че могат да се разпръснат във въздуха и да бъдат вдишани от човека, който ги чупи.

Тази ситуация може да бъде опасна, тъй като някои лекарства могат да раздразнят лигавицата. А при жените, ако жената е бременна или планира бременност, някои лекарства могат да се окажат тератогени (могат да причинят дефекти в плода).

Най-добре е да избягвате начупването на лекарствата

Добър вариант за избягване начупването на лекарствата е като потърсите други форми на съответното лекарство. Те могат да улеснят приема, без да се налага да правите каквото и да е било. По този начин ще можете да избегнете споменатите в тази статия рискове. Ако имате притеснения не се колебайте да потърсите съвет от лекар или фармацевт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sociedad Española de Farmacia Comunitaria, F. (2009). Farmacéuticos comunitarios revista de la Sociedad Española de Farmacia Comunitaria. Farmacéuticos Comunitarios.
  • Administración de medicamentos: ¿se puede alterar la integridad de la forma farmacéutica? (2011). Farmacéuticos Comunitarios.
  • Catalán, E., Padilla, F., Hervás, F., Pérez, M. A., & Ruiz, F. (2001). Fármacos orales que no deben ser triturados1. Enfermería Intensiva. https://doi.org/10.1016/s1130-2399(01)78032-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.