Причините за мастните бучки по гърба

Мастните бучки по гърба са често срещани и причиняват безпокойство у хората, при които се появяват. Необходимо е да бъдат разграничени от другите патологии, за да бъде приложено адекватно лечение.
Причините за мастните бучки по гърба

Последна актуализация: 14 септември, 2020

Откриването на мастните бучки по гърба обикновено буди безпокойство. Понякога не става въпрос само за една бучка, а едно по-голямо образувание, заобиколено от няколко по-малки, които причиняват още повече тревога.

Във всеки един случай е важно да бъде поставена правилна диагноза и лезията да бъде диференцирана. С други думи – дори образуванието да изглежда като мастна бучка, може да се касае за друга патология като мастна киста или цирей.

И въпреки че е вярно, че натрупването на мазнини е най-честата причина за появата на мастни бучки, нищо не ви пречи да посетите лекар, който да потвърди, че това наистина е така. Понякога самият преглед е достатъчен, за да се определи причината за появата на бучката, без да бъде необходимо назначаването на допълнителни изследвания.

Натрупването на мазнини върху кожата се нарича липом. Името е свързано със строежа на липомата, а именно адипоцитите, които представляват мастни клетки.

Липомите не са злокачествени образувания и обикновено не са големи и не засягат други структури на организма. Въпреки това по-големите и вътрешните липоми могат да доведат до неочаквани усложнения, дори до нарушаване функционирането на други органи.

Поставяне на диагноза и диференциране на мастните бучки по гърба

Както вече споменахме, появата на мастните бучки по гърба изисква поставянето на правилна и точна диагноза. Трябва да бъдете наясно дали става въпрос за липом или друга кожна лезия със сходни симптоми. В следващите редове ще се спрем на трите най-често срещани видове мастни бучки.

Обръщайте внимание на мастните бучки по гърба.

Както вече споменахме, появата на мастна бучка по гърба изисква поставянето на точна диагноза. По този начин медицинският специалист ще може да определи вида на лезията.

1. Липом

Това е класическа мастна бучка. Расте бавно и прогресивно и става видима, когато пациентът я открие, понякога случайно. Не е болезнена и спира да расте в определен момент, с изключение на случаите, които споменахме. Ако бучката е малка, в повечето случаи лекарите съветват да не се предприема нищо. Но, ако е голяма или представлява естетически проблем, може да бъде отстранена хирургически.

2. Цирей

Циреят е инфекция в корена на косъм. Може да се появи по гърба, най-вече в долната част, където има повече косми. Понякога е болезнен, друг път не е свързан с болка. Болката обикновено е свързана с инфекция.

Ако има усложнение, се появява гной, която създава дискомфорт. По това циреят се различава от липома, който не секретира. Лечението на цирея включва прилагането на антибиотици, в случай на инфекция, дренаж, ако има гной и промиване на раната с антисептици.

3. Мастна киста

Тази лезия силно наподобява липомите, тъй като съдържа мазнини. От хистологична гледна точка, разликата е в това, че това образувание има покритието на киста и е пълно с течност. Въпреки че мастните кисти рядко са свързани с болка, те могат да се инфектират също като циреите.

Те се местят и дори леко потъват при натиск. Също като при липомите, лечението зависи от големината и дискомфорта, които причинява. Ако пациентът реши да ги премахне, това трябва да стане чрез оперативна намеса.

Симптоми и рискови фактори

Мастните бучки или липомите по гърба са често срещани. Но могат да се появят и по горните крайници и врата. Нерядко се наблюдават и по долните крайници.

Когато докоснете един липом, той леко се премества и е мек. Може да потъни при натиск, но не е течен като кистите. Затова е устойчив при палпиране. Обикновено лекарите лесно ги разграничават, поради посочените характеристики.

Повечето мастни бучки не превишават 2-5 см. Ако образуванието е по-голямо, вероятно става въпрос за голям липом. Той изисква различен подход, тъй като прониква в по-дълбоки структури и не се отстранява лесно, както е в другите случаи.

Експертите не знаят какъв точно е произхода на липомите. Те приемат, че има определена генетична връзка, тъй като мастните бучки се появяват и наблюдават в цели семейства. Но все още няма проведени достатъчно проучвания по темата.

По отношение на възрастта, най-засегнатата група са възрастните между 30-60 години. И все още няма достатъчно информация защо е така.

Мастните бучки по гърба - симптоми

Липомите могат да бъдат по-големи при някои пациенти, дори да засегнат функционирането на други органи.

Препоръчваме ви да прочетете и: Разликите между атопичния и себорейния дерматит

Кога да посетите лекар, ако имате мастна бучка на гърба

Ако забележите мастна бучка по гърба си, трябва да посетите лекар, който да ви постави правилната диагноза. Медицинският специалист бързо ще прецени дали се касае за липом или друго образувание. Така той ще прецени дали имате нужда от лечение или не в зависимост от сериозността на случая.

Някои симптоми, алармиращи за необходимостта от спешно посещение на лекар са:

  • Ако мастната бучка расте
  • Наличието на гной
  • Втвърдяването на предполагамия липом, който става по-трудно подвижен и твърд
  • Подуване на жлезите в областта

Обръщайте внимание на мастните бучки по гърба

Въпреки че липомите са доброкачествени, те изискват внимание. Най-добре е да посетите лекар, който да постави правилна диагноза, вместо да се чудите за какво става въпрос. А ако симптомите ви карат да се съмнявате за инфекция, образуванието притиска съседни структури или нараства на големина, не се колебайте да посетите специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Laín, Alberto Lozano, and José Alberto Codina Silva. “Enucleación quirúrgica de quiste sebáceo en la región mandibular.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 37.
  • Monsel, G., V. Pourcher, and E. Caumes. “Infección cutánea bacteriana.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-7.
  • Michal, Michael, et al. “Dysplastic Lipoma.” The American journal of surgical pathology 42.11 (2018): 1530-1540.
  • Lipoma, Endobronchial. “Endobronchial lipoma.” Singapore Med J 58.8 (2017): 510-511.
  • Shanks, John A., W. Paranchych, and J. Tuba. “Familial multiple lipomatosis.” Canadian Medical Association Journal 77.9 (1957): 881.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.