Причини за тендинита на бицепса

Основната причина за тендинита на бицепса е пренатоварването на горната част на мускула поради повтарящи се и чести движения, при които ръцете се намират над раменете. Научете повече от следващите редове!
Причини за тендинита на бицепса

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Тендинитът на бицепса е заболяване, засягащо сухожилието на бицепса. Обикновено не води до сериозни последици. Най-често тендинита на бицепса се открива, когато болният се оплаче от болка при вдигане на ръката.

Много фактори влияят върху появата на тендинита на бицепса. Сред тях са спортуването, физическите дейности, включващи използването на силата на ръцете, както и напредването на възрастта. Въпреки че този проблем не е често срещан, той може да доведе до разкъсване на сухожилието, ако не се лекува по подходящия начин.

Тендинитът на бицепса е една от основните причини за болка в рамото. Въпреки че започва с възпаление, причиняващо болка, той може да доведе до хронична травма с частично или пълно разкъсване на сухожилието.

В следващите редове ще се спрем по-подробно на това заболяване и причините за него.

Бицепсът и тендинитът

Бицепсът участва в повечето движения на ръцете и помага стабилизирането на съседните стави.

Казано по-просто, той представлява мускулът разположен в горната част на ръката. Дисталното сухожилие свързва долната част на бицепса с лакътя. След това проксималните сухожилия свързват мускула с рамото.

Сухожилията са изградени от здрава съединителна тъкан. Има две проксимални сухожилия. Те свързват плешката в различни точки. Помагат поддържането на горната част на ръката с рамото. По подобен начин те улесняват движението.

Бицепсът участва в извършването на безброй движения. Неделима част е от движенията на китките (по-специално: обръщането на дланите нагоре или надолу). Освен това участва и в сгъването на лактите. И спомага укрепването на раменните стави.

Какво представлява тендинитът на бицепса?

Бицепсът може да претърпи различни травми, които могат да засегнат и раменете и лактите. Тендинитът на бицепса се появява, когато има възпаление в дългата част на проксималното сухожилие.

Заболяването причинява силна болка в предната част на рамото. Това се случва, когато ръката на човек е вдигната над рамото. Проблемът затруднява извършването на ежедневните дейности, като обличане, хвърляне на топка, спане на болната страна и други.

Причини за тендинита на бицепса

Причините за тендинита на бицепса са различни.

Спортуването, физическата активност, включваща използването на силата на ръката, както и възрастта засягат бицепса.

Най-честата причина за тендинита на бицепса е преумората, независимо дали е породена от спортуване или прекомерна физическа дейност или друго заболяване. Възпалителните заболявания, травмите на ротаторния маншон, неизлекуваните предишни травми, нараняванията или синдромът на раменния импинджмънт са най-честите виновници.

Понякога хумералната глава е издадено по-високо от обичайното и се движи напред, което може да увреди бицепса. Това води до заболяване познато като синдром на раменния импинджмънт, което от своя страна може да причини тендинит на бицепса.

Всички изброени по-горе фактори водят до появата на възпаление, едема или леки разкъсвания. Ако проблемът прогресира, се появява хроничен проблем. Той води до увреждане на нормалните колагенови влакна на сухожилието. То може да причини частично или пълно разкъсване на сухожилието.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 ползи от ежедневния прием на колаген

Превенция на тендинита на бицепса

Основният начин за предпазване от появата на това заболяване е избягването на всички дейности, включващи честото повдигане на ръцете над главата. Тези движения са обичайни за много спортове като бейзбола и тениса например.

Ако не можете да избегнете извършването на тези движения, трябва да правите упражнения за укрепване на мускулите на раменете и горната част на ръцете. Ако раменните ви мускули са добре развити, ръката ви няма да изгуби стабилността си и така ще бъде по-малко предразположена към травми.

Друга превантивна мярка е да извършвате тези движения по подходящия начин. Необичайните и неудобни пози подлагат рамото на излишен стрес, който може да предизвика появата на неприятни проблеми като тендинит на бицепса.

Ако усещате болка при извършването на определени дейности, спрете да ги правите, докато не се консултирате с лекар.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.