14 тревожни признака на множествената склероза

Преди да им бъде поставената точната медицинска диагноза, болните от множествена склероза се сблъскват с някои признаци, които им подсказват за развитието на болестта. Научете повече за тях от тази статия.
14 тревожни признака на множествената склероза
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Една от най-тежките и мъчителни болести за съвременната медицина е множествената склероза. Все още причините за тази болест са неизвестни на невролозите.

Възможно е някои случаи на множествена склероза да бъдат трудно установени, докато при други симптомите да са ясно изразени и да не поставят развитието на болестта под съмнение.

Това, което е ясно установено за тази болест е, че тя се появява по-често сред жените на възраст между 20 – 40 години.

Днес бихме искали да ви разкажем по-подробно как да разпознаете това заболяване.

Основните признаци на множествената склероза

Обръщайте особено внимание на тези симптоми. Те могат да са признак за развитието на множествената склероза.

Всеки един от тях поотделно може да е признак на друго заболяване. Но съвместната им поява е причина да посетите лекар и да чуете професионалното му мнение.

1.Слабост

Хората с тази болест се чувстват изтощени и се придвижват по-бавно, главно заради умората в краката.

Важно е да се обърне внимание, ако някой активен и деен човек внезапно започне да се оплаква от слабост и умора без видима причина.

2.Загуба на равновесие

множествената склероза
Този симптом се появява заедно с разтреперването при вървене. Освен това може да се изразява и в нестабилност в изправено положение. Усещането е подобно на това, когато човек е замаян и изгуби внезапно равновесие.

Преди да започнете да се тревожите проверете добре дали не става въпрос за други фактори, които биха причинили това състояние.

3.Проблеми с координацията

Този признак е свързан с тромавост и непохватност в контрола и движението на крайниците.

Например не можете да опънете ръцете си, когато поискате това, а краката ви отказват да се подчинят на командите на мозъка. Освен това самата ви походка става по-скована.

4.Трудно контролиране на ръцете

множествената склероза
Когато болестта започне да се развива трудностите при контролирането на ръцете са особено ясно забележими.

Ще забележите проблема, защото няма да можете да вземате определени предмети и ще ви е трудно да ги задържате в ръце.

5.Мускулни спазми

Много често усещаме скованост, болка и схващане на мускулите.

Тъй като този симптом може да се дължи и на други заболявания, като диабета например, е важно да посетите лекар, който да ви назначи съответните изследвания.

6.Проблеми със зрението

множествената склероза
Това е един от най-очевидните симптоми. Наблюдават се проблеми като:
 • Неволни движения на очите
 • Замъглено виждане
 • Неврит
 • Двойно виждане
 • В много редки случаи – трайна загуба на зрението

7.Сензорни смущения

Може да се появи и мравучкане, изтръпване и дори парене по кожата.

Но тези симптоми могат да се държат и на сериозни проблеми в кръвообращението. Трябва да следите колко често се появяват и дали можете да ги свържете с определени причини.

8.Промени в говора

Хората с множествена склероза изричат думите трудно и ги откриват бавно.

Това се забелязва много ясно, когато казват думи, които преди са произнасяли без проблеми. Болните трудно общуват плавно и ясно.

9.Умора

множествената склероза
Умората е един от най-проблемните симптом на болните от множествена склероза.

Когато се прояви, тя им пречи да приемат положително фактите и да се борят с диагнозата си. Ежедневните обичайни дейности, с които преди са се справяли без проблеми, сега ги затрудняват.

10.Неволно изпускане на урина

Контролът на пикочния мехур се превръща в предизвикателство за хората, развиващи тази болест. Много от тях се сблъскват със следните проблеми:

 • Непълно изпразване на червата или пикочния мехур, в неподходящо време.
 • Силни позиви за уриниране.
 • Както и диабета, множествената склероза води до често ходене до тоалетната през нощта.

11.Сексуален живот

множествената склероза
Множествената склероза убива сексуалното желание. Мъжете, засегнати от това заболяване, често имат преждевременна еякулация.

Жените престават да имат сексуален живот, тъй като не изпитват удоволствие и имат проблеми с овлажняването при полов акт.

12.Проблеми с мозъка

Често срещани са и загубата на краткосрочна памет, както и проблеми с концентрацията.

Способностите на болните да анализират определена ситуация постепенно намаляват до такава степен, че те почти не разбират лесни и обикновени неща.

Прочетете и тази статия: 7 храни, които преборват изтощението

13.Тремори

Болните често усещат внезапни мускулни спазми, когато тялото им започва да трепери, като при студ, дори да е топло.

14.Бодежи и иглички по кожата

Освен вече споменатите усещания едно от най-неприятните и болезнени е чувството за бодежи и иглички по кожата.

Хората страдащи от тази болест се чувстват като прободени от остри предмети, причиняващи им силна болка.

Следете за тези симптоми

Както видяхте множествената склероза е болест придружена с редица симптоми, които намаляват качеството на живот на засегнатите от това заболяване.

Въпреки че няма как да се предпазим от нея, невролозите препоръчват да се излагаме на слънце сутрин, за да задоволим нуждите на организма ни от витамин D.

При много от болните се открива недостиг на този витамин.

След като вече знаете кои са симптомите на това коварно заболяване, следете за появата им и ако ги откриете посетете лекар, който да отговори на въпросите ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goldenberg, M. M. (2012). Multiple sclerosis review. Pharmacology & Therapeutics37(3), 175–84. https://doi.org/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351877/
 • Maloni, H. (2018). Cognitive Impairment in Multiple Sclerosis. Journal for Nurse Practitioners14(3), 172–177. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2017.11.018
 • Canto, E., & Oksenberg, J. R. (2018). Multiple sclerosis genetics. Multiple Sclerosis24(1), 75–79. https://doi.org/10.1177/1352458517737371
 • Hayes, C. E., & Nashold, F. E. (2017). Vitamin D and Multiple Sclerosis. In Vitamin D: Fourth Edition (Vol. 2, pp. 989–1024). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00107-3
 • Braley, T. J., & Chervin, R. D. (2010). Fatigue in multiple sclerosis: mechanisms, evaluation, and treatment. Sleep, 33(8), 1061–1067. https://doi.org/10.1093/sleep/33.8.1061
 • Cameron MH, Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. In: Handbook of Clinical Neurology. 2018.
 • Ziemssen T. Symptom management in patients with multiple sclerosis. J Neurol Sci. 2011;
 • Krishnan V, Jaric S. Hand function in multiple sclerosis: Force coordination in manipulation tasks. Clin Neurophysiol. 2008;
 • Feenaughty, L., Tjaden, K., Benedict, R. H., & Weinstock-Guttman, B. (2013). Speech and pause characteristics in multiple sclerosis: a preliminary study of speakers with high and low neuropsychological test performance. Clinical linguistics & phonetics, 27(2), 134–151. https://doi.org/10.3109/02699206.2012.751624
 • Mathers, S. E., Ingram, D. A., & Swash, M. (1990). Electrophysiology of motor pathways for sphincter control in multiple sclerosis. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 53(11), 955–960. https://doi.org/10.1136/jnnp.53.11.955

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.