Преградената матка: усложнения при бременност

Преградената или септирана матка е вродена малформация, която увеличава риска от спонтанен аборт. Знаете ли какви са симптомите й?
Преградената матка: усложнения при бременност
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 19 май, 2023

Матката се нарича преградна или септирана матка, когато този орган е разделен на две части от мембрана, която се нарича “преграда”. Това състояние е налице при раждането и може да бъде коригирано само чрез операция. И така какво знаете за преградената матка?

Вродени аномалии на матката има при около 4% от жените. Тази конкретно представлява между 30% и 90% от подобни нередности. В този контекст може да се каже, че това е много често срещан проблем.

Наличието й обаче може да доведе до усложнения по време на бременност. По-специално, носи риск от спонтанен аборт, вариращ от 25% до 47%. Разбира се, има и други усложнения. Ще ги разгледаме в следващите редове.

Какво представлява преградената матка?

Преградената или септирана матка е вродена малформация, при която има мембрана, която минава през целия орган, разделяйки го на две части. Тази мембрана – наречена преграда – минава от горната част на матката и може да достигне до шийката на матката или дори до влагалището.

При нормални условия матката е кух орган с формата на обърната круша. Ако е септирана, има не една, а две кухини. Много жени могат да имат тази аномалия, без да го знаят, дори след бременност и раждане. Обикновено се открива само когато причинява проблеми, особено повтарящи се спонтанни аборти.

Септираната или преградната матка може да бъде три вида:

 • Частично септирана. Това се случва, когато преградата не достига до шийката на матката.
 • Напълно септирана матка. Ако преградата достигне шийката на матката.
 • Преградена матка и вагина. Съответства на случаите, при които преградата се простира във влагалището.
Какво представлява преградената матка?
Преградата на матката е вродена малформация, която може да доведе до усложнения по време на бременност.

Симптоми

Повечето жени със септирана или преградена матка нямат симптоми. Както беше отбелязано по-горе, тази аномалия най-често се открива само когато се направи изследване за идентифициране на причината за повтарящи се спонтанни аборти.

Много рядко се диагностицира преди пубертета. Във всеки случай е възможно след пубертета да се появи по-болезнена менструация от нормалното. Много често обаче болката се нормализира или се приписва на други причини.

Също така е възможно да изпитате болка в таза преди или след менструация. В допълнение, използването на тампон може да не е достатъчно, за да предотврати изтичането на менструална кръв.

Тези симптоми обикновено са леки и затова често остават незабелязани.

Причини

Преградената или септирана матка е генетична аномалия и експертите все още не знаят какво я причинява. Хипотезите предполагат, че това се случва по време на ембрионалното развитие. Има два канала, наречени “Мюлерови канали”, които при нормални условия се съединяват, за да образуват матката.

Обикновено фалопиевите тръби се образуват първи, заедно с матката. След този процес остава мембрана или преграда, която се абсорбира отново от тялото. Ако това не се случи, тъканта остава в матката и се образуват двете кухини.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Тромбофилия по време на бременност: какви са рисковете, които носи?

Ефекти на преградената матка върху бременността

Преградената матка не е непременно проблем. Не винаги причинява здравословни усложнения, нито винаги предотвратява нормалната бременност или раждане. Въпреки това в някои случаи това е рисков фактор.

Въпреки че не засяга сексуалния живот или плодовитостта, факт е, че този тип матка увеличава риска от спонтанен аборт, особено през втория триместър на бременността. Възможно е също така да създаде затруднения като следното:

 • Позиция на плода. Когато има септирана матка, бебето е по-вероятно да бъде в седалищно положение при раждането. Това е така, защото има по-малко място за въртене с главата надолу.
 • Цезарово сечение. Поради неправилната позиция на плода има по-голяма вероятност за раждане със секцио.
 • Преждевременно раждане. Съществува по-голям риск от раждане преди 37 гестационна седмица, с всичко, което това предполага.
 • Ниско тегло при раждане.
 • Установено е, че жените с преградена матка са по-склонни да развият ендометриоза.

Диагноза

Тъй като преградената матка обикновено не причинява симптоми, много често е тя да остане недиагностицирана. Понякога се открива при рутинен преглед, но в повечето случаи се установява едва след няколко спонтанни аборта.

Обичайно е лекарят първо да направи преглед на таза. Но освен ако не се касае за септирана матка и вагина, такъв клиничен преглед не позволява да се постави диагноза. Най-добрият начин да го идентифицирате е с образни тестове, като например следните:

 • Ултразвук
 • Магнитен резонанс
 • Хистероскопия

Тези тестове позволяват да се определи дължината и дебелината на преградата. По време на диагнозата трябва да се изключат други подобни състояния, като двурога матка, при която матката традиционно не е с формата на обърната круша, а като сърце, но без преграда.

Лечение на преградената матка

Това състояние изисква лечение само ако причинява проблеми като повтарящи се спонтанни аборти или прекомерна болка. Много жени с тази аномалия имат нормална бременност и раждане по естествен път или според указанията на лекар.

Лечението на тази малформация е хирургично. Не се препоръчва за юноши, жени без симптоми или за жени, които не желаят да имат деца. Обичайната процедура се нарича “хистероскопска метропластика” и се състои в отстраняване на преградата.

Това е амбулаторна операция, при която устройство се вкарва в матката – през шийката на матката – и тъканта се изрязва. Отнема между 30 и 60 минути. Обикновено това е безопасна процедура. Въпреки това рядко включва рискове като следните:

 • Реакция на анестезия
 • Инфекция
 • Ненормално кървене
 • Увреждане на шийката на матката
 • Увреждане на матката
Макет на матка
След установяване на диагнозата септирана матка, лекарят може да предложи операция за нейното коригиране.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: Възможни психологически и емоционални промени по време на бременност

Последни препоръки

Повечето жени, които се подлагат на операция за коригиране на септирана матка, продължават да имат нормална бременност. Успеваемостта се оценява на 53,5%. Следоперативните усложнения са много редки.

Ако бременна жена има този проблем, тя трябва да следва всички професионални препоръки. Тя трябва да се свърже с лекаря си, ако получи вагинално кървене, спазми в таза, контракции или разкъсване на мембраните.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rikken J, Leeuwis-Fedorovich NE, Letteboer S, Emanuel MH, Limpens J, van der Veen F, Goddijn M, van Wely M. The pathophysiology of the septate uterus: a systematic review. BJOG. 2019 Sep;126(10):1192-1199. doi: 10.1111/1471-0528.15798. Epub 2019 May 15. PMID: 31004459.
 • García León, F., Kably Ambe, A., Meden, W. V. D., Dosal, M., & Escarcega, H. (1998). Utero septado con duplicación cervical y tabique vaginal: una malformación rara. Ginecol. obstet. Méx, 489-91.
 • Rikken JF, Kowalik CR, Emanuel MH, Mol BW, Van der Veen F, van Wely M, Goddijn M. Septum resection for women of reproductive age with a septate uterus. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Jan 17;1(1):CD008576. doi: 10.1002/14651858.CD008576.pub4. PMID: 28093720; PMCID: PMC6464821.
 • Bendifallah, S., Silberstein, M. E., Levaillant, J. M., & Fernandez, H. (2015). Malformaciones uterovaginales y fertilidad. EMC-Ginecología-Obstetricia, 51(3), 1-12.
 • Dilbaz, B., Mert, S. A., Diktas, E. G., Kose, C., & Ustun, Y. E. (2022). The effect of hysteroscopic metroplasty on fertility in T-shaped and Y-shaped dysmorphic uterus. In The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care (pp. 1–6). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/13625187.2022.2085681

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.