Физически упражнения след цезарово сечение: Кога да започнете?

В следродилния период, освен да се радват и да се грижат за бебето, много майки се стремят да възвърнат фигурата си. Ще ви кажем как да се върнете към упражненията след цезарово сечение тук.
Физически упражнения след цезарово сечение: Кога да започнете?

Написано от Cristian Minich

Последна актуализация: 22 август, 2022

Най-важното е да се възстановите добре след раждането. Въпреки това, малко по малко можете да започнете да тренирате, за да подобрите формата си. В тази статия ще ви кажем кога и как можете да възобновите упражненията след цезарово сечение.

Цезаровото сечение изисква хирургическа интервенция. Тя включва разрез, направен в корема и матката на майката.

Това означава, че за разлика от естественото раждане, възстановяването е по-бавно и изисква повече грижи. От друга страна, може да отнеме малко повече време, за да отслабнете, тъй като предните коремни мускули са прерязани.

След операцията и раждането на детето ще бъде от съществено значение да имате одобрението на лекаря, за да започнете да спортувате, за да минимизирате рисковете.

Започването на упражнения след цезарово сечение изисква търпение

След раждането е нормално майката да иска да изглежда добре и да мисли за възобновяване на активността си възможно най-скоро. Трябва обаче да имате търпение, тъй като сроковете са различни поради последствията от операцията.

Тялото трябва да се възстанови. Освен това трябва да се уверите, че зоната е добре зараснала, преди да се впуснете в определени движения.

Според научно проучване, проведено през 2021 г., предишното преживяване на болка на пациент със секцио не е свързано с настоящите нива на активност, точно както текущата активност не е свързана с бъдещи резултати за болка. Тези данни демонстрират препоръката да се избягва бездействието, за да се подпомогне възстановяването след цезарово сечение.

белег от цезарово сечение
Цезаровото сечение е операция. Като такава, изисква време за възстановяване, което трябва да се спазва.

Общи препоръки

Операцията включва много грижи за добро възстановяване. Трябва да вървите бавно и да спазвате следродилния период.

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, за да възобновите безопасно упражненията след цезарово сечение и да се насладите на ползите от тях:

 • Не се обезсърчавайте: имайте предвид, че това е процес, който отнема време.
 • Ако сте били във форма преди бременността, ще ви бъде по-лесно да възстановите фигурата и физическото си състояние.
 • Носете компресионно облекло: Това могат да бъдат чорапи, пояси или компресионни шорти. Основното е да се чувствате комфортно.
 • Започнете правилна диета: посещението при диетолог е много добра идея за изработване на план за здравословна диета.

Някои препоръчителни упражнения след цезарово сечение

Да станете активни отново е предизвикателство, тъй като дискомфортът, който може да почувствате, затруднява поемането на инициативата. Важно е обаче да започнете да се движите малко по малко.

1. Коремно дишане

Хипопресивните упражнения са тези, при които се изпълняват пози за намаляване на вътрекоремното налягане. Нека да разгледаме стъпка по стъпка подготовката:

 1. Трябва да легнете по гръб.
 2. Поставете ръцете си на корема.
 3. Дишайте дълбоко през носа и издишайте през устата. В този процес трябва да свиете коремните си мускули.
 4. Повторете упражнението, докато завършите серията. Можете да направите между 5 и 10 повторения, за да започнете.

2. Ходене

В първите дни след операцията е най-добре да си почивате у дома. Целта обаче е да излезете на разходка възможно най-скоро, тъй като това също ще ви помогне да прочистите главата си.

По принцип се смята, че можете да започнете да ходите между втория и четвъртия ден след цезаровото сечение, според това как се чувствате. Препоръчително е да започнете много бавно и постепенно да увеличавате темпото.

3. Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел имат за цел укрепване на тазовото дъно и са идеални за контрол на пикочния мехур. В допълнение, те насърчават притока на кръв и ви помагат да се възстановите от болката и сълзите, които може да сте преживели.

Тези упражнения могат да се правят по следния начин:

 1. Седнете на стол и подпрете краката си на пода.
 2. Свийте мускулите на тазовото дъно, сякаш се опитвате да задържите урината.
 3. Задръжте контракцията за няколко секунди (можете да започнете с пет секунди и постепенно да увеличавате времето).
 4. Накрая поемете дълбоко въздух и издишайте, докато се отпускате.

4. Масаж на белега от цезарово сечение

Това помага за по-добро заздравяване на тъканите. Направете го със следната процедура стъпка по стъпка:

 1. Легнете по гръб.
 2. Издърпайте кожата около белега, нагоре и надолу. След това направете това настрани или в различни посоки.
 3. Опитайте се да правите нежни движения в началото, а по-късно можете да ги направите малко по-интензивни.
 4. Ако упражнението причинява болка, подуване или кървене, най-добре е да спрете.
 5. Консултирайте се с вашия лекар, преди да направите това, за да сте в безопасност.

5. Физиотерапия

Физиотерапията е още една възможност, когато искаме да възвърнем функционалността на тялото. Тя е много полезна за лечението и ще позволи по-голяма мобилност в областта на таза, корема и лумбалния гръбнак.

Може да се започне около шест седмици след раждането. Проучване от 2012 г. разкрива ефективността на програма за физическа терапия в периода след цезарово сечение.

6. Аеробни дейности и спорт

Връщането към упражненията, които обичате, след цезаровото сечение ще отнеме време. Първо, трябва да укрепите тазовото си дъно и коремната област и след това да започнете да извършвате тези дейности с по-голямо въздействие.

Ето някои от традиционните спортове и колко време трябва да изчакате, за да се върнете към тях:

 • Фитнес зала: Препоръчително е да изчакате, докато тазовата област заздравее добре. Ще трябва да се консултирате с отговорния специалист, за да разработите подходяща програма.
 • Йога: В началото е препоръчително да избягвате определени пози и позиции, които могат да причинят дискомфорт.
 • Пилатес: Леки упражнения могат да се правят след 40 дни. Пилатесът помага за укрепване на цялата мускулатура.
 • Бягане или джогинг: Трябва да изчакате 2 месеца, за да отидете на джогинг. Когато сте готови, това е идеалната дейност за отслабване.
 • Колоездене: Можете да започнете към края на втория месец. Единият вариант е да започнете с умерено статично натоварване.
 • Плуването винаги се препоръчва. Ако обичате да тренирате в басейна, можете също да опитате упражнения за аквагимнастика или да се присъедините към такива класове.
упражнение след цезарово сечение: плуване
Плуването е един от първите спортове, които можете да възобновите след цезарово сечение.

Упражнения, които трябва да се избягват след цезарово сечение

Упражнението, което трябва да избягвате след цезарово сечение, е силното натоварване. След три месеца ще можете да извършвате някои от следните дейности, но не по-рано:

 • Тенис
 • Баскетбол
 • Конна езда

Възстановяването от операция е ключово за започване на упражнения след цезарово сечение. Укрепването на корема и тазовото дъно е приоритет.

Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете. Упражненията на открито и тези, които са насочени към дихателни техники, ви помагат да се отпуснете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Çıtak Karakaya İ, Yüksel İ, Akbayrak T, Demirtürk F, Karakaya MG, Ozyüncü Ö, Beksaç S. Effects of physiotherapy on pain and functional activities after cesarean delivery. Arch Gynecol Obstet. 2012 Mar;285(3):621-7. doi: 10.1007/s00404-011-2037-0. Epub 2011 Aug 10. PMID: 21830007. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21830007/
 • Nygaard IE, Wolpern A, Bardsley T, Egger MJ, Shaw JM. Early postpartum physical activity and pelvic floor support and symptoms 1 year postpartum. Am J Obstet Gynecol. 2021 Feb;224(2):193.e1-193.e19. doi: 10.1016/j.ajog.2020.08.033. Epub 2020 Aug 14. PMID: 32798462; PMCID: PMC7855223. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32798462/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.