Предсърдното трептене: симптоми и причини

Предсърдното трептене може да предизвика отпадналост, замаяност и сърцебиене. Научете повече в тази статия.
Предсърдното трептене: симптоми и причини

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Предсърдното трептене е аритмия, проблем със сърдечния ритъм. Състои се от производството на необичайни и бързи електрически разряди в предсърдието. Тези разряди предизвикват по-бързо свиване на предсърдието. Следователно, само някои от тези електрически импулси достигат до вентрикулите. Това ги кара да се свиват неправилно, по-бързо и по-малко ефективно от обичайното.

Предсърдното трептене е подобно на предсърдната фибрилация. Обаче, ритъмът е по-организиран по време на трептенето отколкото при фибрилацията. Това е сравнително често срещано заболяване. Всъщност, е най-разпространено при мъже на средна възраст (60 години).

В днешната статия ще обясним какво представлява предсърдното трептене заедно с неговите симптоми и причини.

Как се появява предсърдното трептене?

При нормални условия, сърдечните кухини (предсърдие и вентрикули) ритмично и синхронно се свиват чрез електрически импулс. Този импулс започва в предсърдието и след това преминава към вентрикула-сърдечен ритъм. Неговата нормалната честота е между 50 и 100 удара на минута. Обаче, механизмът се променя по време на аритмия. Сърцето спира да се свива правилно. Ако ритъмът е по-голям от 100 удара на минута, тогава имаме предвид тахиаритмия.

Дейността на предсърдието остава координирана когато става въпрос за предсърдно трептене. Проблемът е, че предсърдието се свива със скорост повече от 250 пъти в минута. Следователно, импулсите не могат да достигнат подобаващо вентрикулите. Всъщност, вентрикулите достигат само един от два импулса. Това предизвиква сърдечен ритъм от около 150 удара в минута. В медицинско отношение, предсърдното трептене е тахиаритмия, причинена от верига на макронавлизане.

Какво предизвиква предсърдното трептене?

Предсърдното трептене е често срещана аритмия при пациенти с основен сърдечен проблем. Например е по-често срещана при хора с хипертония, исхемична сърдечна болест или кардиомиопатия. Обаче, може да възникне и при хора със здраво сърце.

Някои от причините за това заболяване са:

 • Както споменахме отгоре, всякакви предхождащи сърдечни болести. Те включват заболявания на сърдечните клапи и коронарните артерии. По подобен начин, кардиомиопатиите, които са промени в сърдечния мускул, може да се отразят.
 • Артериална хипертония.
 • Прием на алкохол. Предсърдното трептене е конкретно свързано с прекомерна консумация за кратко време.
 • Други заболявания като увреждания на дробовете или хипертиреодизъм.
 • Страдането от предишна инфекция на миокарда. Може да възникне при хора, които са изпитвали реваскуларизация на коронарните артерии.
 • Някои лекарства.
 • Перикардит.

Симптоми на предсърдното трептене

Симптомите ще зависят от скоростта, с която вентрикулите се свиват. Намалява способността на сърцето да изстисква кръв. Всъщност, симптомите могат внезапно да започнат или да спрат.

Най-характерните симптоми са замаяност и сърдечна недостатъчност. Другите симптоми са:

 • Отпадналост
 • Болка в гръдния кош, особено при хората, които са страдали от предишни сърдечни проблеми.
 • Ускорен пулс, пулсираща болка и нередовен сърдечен ритъм.
 • Сърцебиене
 • Разсеяност или припадане
 • Липса на способност за физически упражнения

Също така, предсърдното трептене може да се усложни, ако кръвните съсиреци се намират в предсърдието. Това може да се случи, защото предсърдието не се изпразва и застоялата кръв образува кръвни съсиреци. Ако тези остатъци запушват артерията, те могат да доведат до исхемични проблеми в други области от тялото като белодробен тромбоемболизъм или припадъци.

Как го диагностицират лекарите?

Рисунка на човешко сърце

Лекарят първо ще изслуша сърдечния ритъм и ще измери честотата. Тяхната честота, симптоми и електрокардиограми са в основата на една диагноза.

Обаче, предсърдното трептене може да е с прекъсвания. Обаче, има други методи, които могат да записват сърдечния ритъм за по-дълъг период от време. Примери:

 • Мониторинг на събитията (3 до 4 седмици)
 • Мониторинг на Холтър (24-часов преглед)
 • Имплантируем подкожен рекордер (обширно преглеждане)

Както споменахме отгоре, предсърдното трептене засяга предимно хора с основни сърдечни заболявания. Следователно, лекарите обикновено провеждат изследвания като например ехокардиография и ангиография. По подобен начин, те също правят кръвни тестове, с които лекарят преценява дейността на щитовидната жлеза.

Заключение

Предсърдното трептене е често срещан проблем със сърдечния ритъм. Следователно, трябва да познавате симптомите и да се консултирате с лекар, ако забележите нещо притеснително. Това е най-добрият начин да засечете евентуални сърдечни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.