Предимствата от използването на коремна лента по време на бременност

Използването на коремна лента по време на бременност ще ви помогне да поддържате по-добра стойка и да се чувствате по-добре. Това означава, че ще ви помогне да облекчите характерната болка в кръста, която придружава бременността.
Предимствата от използването на коремна лента по време на бременност

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лентите за майчинство, коремни ленти и крила за бременност са различни наименования за лента, която много жени използват по време на последните месеци от бременността. Обаче разбирате ли защо хората използват тези ленти и техните предимства? Ако не, продължавайте да четете защото ще обясним 5 различни предимства от използването на коремна лента.

Коремна лента

Бременността е много специален етап от живота, но може и да предизвика малко дискомфорт по видими причини. С внезапното качване на килограми и увеличен размер на корема, се появява определен дискомфорт.

Поради тази причина има различни налични продукти, които целят да облекчат дискомфорта при бременните жени. Сред тях можем да намерим коремните ленти или кореми.

Важно е да се знае, че не всяка лента ще свърши работа. Лентите за бременност са специфично направени за анатомията на бременните жени, така че използването на всяка друга лента за коригиране на стойката няма да постигне същите предимства и може дори да навреди на вашата стойка.

Какви предимства за бременните жениимат тези ленти за бременност и колани? Продължавайте да четете за да разберете!

Предимства от използването на коремна лента за бременност

Те помагат за облекчаването на болката в кръста

Коремна лента: снимка на бременна жена

Използването на коремна лента по време на бременност помага за контролирането на стойката и премахването на дискомфорта, свързан със стойката.

Бременността кара жената да качва килограми и променя нейния гравитационен център. И двата фактора причиняват дискомфорт в различни области: лумбалната (долната част на гърба), шийната и т.н. Поради тази причината, коремната лента, която е регулируема, е поставена за да удържи долната част на гърба, под коремчето.

Това уверява, че лентата не упражнява напрежение върху бебето и ще помогне на майката да има по-добра стойка, която ще облекчи и помогне за предотвратяването на болката.  

Те могат да се регулират спрямо размера и растежа на вашия корем

Тъй като са регулируеми, тези коремни ленти ви позволяват да ги регулирате докато корема ви расте. По този начин можете да ги използвате в зависимост от вашите потребности всеки ден и променят размера си подобаващо. Освен това, можете да ги използвате и след бременността.

Коремна лента за бременност: тя адаптира се към вашите движения

Тези коремни ленти или колани за бременност са направени от еластичен плат, който е адаптиран към вашите движения. Те могат да се използват удобно докато ходите или седите без да се причинява дискомфорт.

Освен това, тъй като те са наистина тънки, ще ви помогнат с вашата стабилност и стойка без да се показват твърде много през дрехите ви.

Помага ви да ходите по-добре

Бременна жена на разходка

С подобряването на вашата стойка, лентата или колана помага с ежедневни дейности като ходене.

Повишеният размер на корема по време на последните няколко седмици от бременността причинява по-големи проблеми. Това засяга не само самата стойка, но и може да направи лесни дейности като ходенето по-сложни и натоварени.

Промяната в гравитационния център при корема на бременната жена я кара да извие гърба си за да поддържа баланса си по време на ходене. Поради тази причина, коремните ленти и колани са конкретно направени за да помогнат за подобряването стойката на бременната жена по време на ходене, като се задържа долната част на гърба за по-голяма стабилност.

Те са наистина лесни за поставяне и премахване

Тези ленти са далеч от сложни. От друга страна, лентата или колана не само се регулира спрямо размера на вашето тяло и вашите движения, но и се закопчава лесно само с велкро.

Митове за коремните ленти

Бременна жена с лента на корема

Някои често срещани митове за коремните ленти са тези, че те помагат за предотвратяването на стрии и помагат за поддържането на по-добра фигура.

Има някои митове, които сигурно сте чувсали за тези колани за бременност. Например, много хора са на мнение, че те помагат за предотвратяването на стрии; обаче това твърдение е грешно. За да предотвратите появата на стрии, е най-добре да използвате конкретни кремове или други локални средства за лечение.

Друг често срещан мит е, че коремните ленти могат да помогнат за оформянето на женските тяло и корем по време на последните седмици от бременността. Това твърдение е погрешно и не е подкрепено от никакви научни факти. Тялото на бременната жена ще се промени по естествен път за да се адаптира към растящото бебе вътре.

Предпазни мерки

Трябва първо да се консултирате с вашия лекар за употребата на всякаква лента за бременност или колан преди да започнете да използвате. Въпреки че тези ленти имат много предимства, прекомерната употреба може да причини проблеми като загуба на мускулен тонус.

Също така, трябва да знаете да спазвате стриктно инструкциите за поставянето на лентата. Накрая, знайте, че целта е да се удържи корема и да не се упражнява напрежение върху корема, така че уверете се да не я затягате около корема ви докато я поставяте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ho SS et al. “Effectiveness of maternity support belts in reducing low back pain during pregnancy: a review”, J Clin Nurs. 2009 Jun;18(11):1523-32. doi: 10.1111/j.1365-2702.2008.02749.x.
  • Natasha AMS Flack et al. “Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial”, BMC Pregnancy and Childbirth 201515:36
  • Pavelas Zachovajevas et al., “PHYSICAL THERAPY AND MATERNITY SUPPORT GARMENT: INFLUENCE ON CORE STABILITY AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY AND AFTER DELIVERY”, UGDYMAS  KŪNO KULTŪRA  SPORTAS Nr. 3 (86); 2012; 99–106; BIOMEDICINOS MOKSLAI . https://www.lsu.lt/sites/default/files/dokuumentai/mokslas/zurnalas_ugdymas/kuno_kultura_386_2012_10_04.pdf#page=101

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.