Преборете лошата миризма на тялото с натурални средства

Смесете 5 листа мента, 5 листа розмарин и 250 мл. кипнала вода, оставете да се охлади и обтрийте кожата
Преборете лошата миризма на тялото с натурални средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Горещината, прекомерното потене, навличането с дрехи, тичането насам-натам по задачи, носенето на чорапи, които не са памучни… Всичко това, а и много други фактори, могат да допринесат за лошата миризма на тялото. Добрата новина е, че съществуват натурални средства, които ефикасно се справят с този проблем. Не бива да ги пропускате! Можете да научите повече за тях в следващите редове.

Телесни миризми: къде, как и защо?

Лошата миризма на тялото: защо се появява?

Лоша миризма може да се появи навсякъде по тялото. Има обаче критични зони, където тя се концентрира най-много: подмишниците, стъпалата и гениталиите. Това се дължи на реакцията на определени микроорганизми, които обичат да живеят на влажни места (каквито са вече споменатите). Когато избраната от тях зона се поти, температурата се покачва и микроорганизмите започват да се възпроизвеждат. В този момент се появява лошата миризма.

В допълнение към това, в тези зони от тялото (най-вече подмишниците и стъпалата) са разположени голямо количество потни жлези. Когато навън е топло или тренирате, работата на жлезите е да освободи вода (пот) като част от естествения процес на понижаване на телесната температура. Поради тази причина, когато имате треска, започвате да се потите интензивно.

Потенето изпълнява и друга функция – то елиминира токсините от тялото. Докато малки капчици солна вода се освобождават през порите на кожата, в същото време те транспортират въпросните токсини, които са се натрупали в тялото. Може да се каже, че описаният процес представлява начин, по който кожата диша.

Потта и лошата миризма

Изпотени подмишници

Когато се потите, започвате да миришете лошо. Няма друг възможен сценарий, както вече обяснихме. Най-често човек се поти поради хормонални промени (жените например се потят по-интензивно по време на менопауза и в някои етапи от менструалния цикъл, потенето е характерно за момчетата и момичетата през пубертета).

Потене може да бъде провокирано и заради стрес, тревоги, напрежение, страх, нервност и т.н. Затлъстяването също е фактор, който провокира интензивно отделяне на пот.

Лоша миризма на обувките

Употребата на чорапи, които не са произведени от качествена материя, също води до потене. В много случаи става дума за синтетична материя, която не позволява на кожата на диша. По този начин потта не може да се изпари и се създава благоприятна среда за възпроизвеждане на гъбички и бактерии. Ако добавим към тази ситуация чорапите, които не са от памук, а например от ликра, и не абсобират потта, налице е основателна причина за лошата миризма по стъпалата.

Същата ситуацията с чорапите може да се развие с друг тип облекло. Ако е изработено от синтетична материя, то може да провокира потене, особено в зоната на подмишниците и гениталиите. Поради тази причина съветваме винаги да избирате дрехи, произведени от памук или друга естествена материя.

Хранене

Знаехте ли, че диетата, която спазвате, влияе върху миризмата на тялото? Да, категорично. Ако консумираме много рафинирана захар, пържени храни, продукти с животински произход, преработени меса и храни, тялото е принудено да елиминира по-голямо количество натрупани токсини (включително приети от храната). Най-лесният начин за избягване на тази ситуация е като спазвате здравословна диета, богата на зеленчуци, плодове (и в двата случая сурови), пълнозърнести култури, ядки и бобови храни. Препоръчително е да консумирате поне по 2 л. вода дневно.

Решения на проблема

Натурално решение на проблема с лошата миризма по тялото е подобряването на личната хигиена. Ако се къпете веднъж дневно, започнете да взимате душ по 2 пъти през лятото. Също така можете да изплаквате проблемните зони със сапун и вода – първо с неутрален сапун, а след това с ароматизиран (стига това да не води до раздразване на кожата).

Опитайте се да не използвате аерозоли или кремове-антиперспиранти в зоната на подмишниците, тъй като те имат способността да запушват порите и да провокират лошата миризма. По този начин се създава порочен кръг, в който всеки път дезодорантът запушва порите и лошата миризма се увеличава, а това води до ново слагане на дезодорант и т.н. Избирайте натурални или домашно приготвени дезодоранти. Ето няколко рецепти, които ще влязат в употреба и са ефикасни.

Средства срещу лошите телесни миризми

  • 5 листа мента
  • 5 листа розмарин
  • 1 чаша кипнала вода (250 мл.)

Смесете съставките. Оставете средството да се охлади. Прецедете го и го налейте в стъклен буркан. Всеки ден потапяйте памучен тампон в течността. Обтривайте кожата в зоните на подмишниците и стъпалата.

Други препоръки

Можете също така да вземете със себе си допълнителни дрехи, които да облечете, в случай че се наложи, особено ако се очертава по-продължително отсъствие от дома. Етеричните масла (например лавандула) могат да помогнат за справяне с лошата миризма на тялото.

Две домашни рецепти, които винаги се справят с този тип проблем, са хлорофилът и зеленият чай. В първия случай хлорофилът подпомага детоксикацията на тялото и елиминира токсините. Можете да си го набавите под формата на капсули в магазините за здравословна храна. При желание можете да засадите пшеница, да я оставите да покълне и да режете от тревата. След това пригответе смути с нея. Колкото до зеления чай, той представлява отлично детоксикиращо средство, което ще повиши температурата на тялото и ще стопи излишните мазнини, извеждайки по този начин токсините. Консумирайте по 1-2 чаши зелен чай дневно.

Ако лошата миризма под мишниците се дължи на прекалено много дезодорант, можете да ексфолирате кожата с помощта на смес от сода бикарбонат и лимон. Не излизайте веднага от дома, след като сте прилагали това средство. Слънчевите лъчи могат да увредят кожата заради употребата на лимоновата киселина. Друг начин да почистите зоната на подмишниците е като смесите вода и сода бикарбонат. Оформете паста и я използвайте като натурален и ефикасен антиперспирант. Това средство ще се отрази добре и на стъпалата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.