Преборете лошата миризма на тялото с натурални средства

09 Декември, 2018
Смесете 5 листа мента, 5 листа розмарин и 250 мл. кипнала вода, оставете да се охлади и обтрийте кожата

Горещината, прекомерното потене, навличането с дрехи, тичането насам-натам по задачи, носенето на чорапи, които не са памучни… Всичко това, а и много други фактори, могат да допринесат за лошата миризма на тялото. Добрата новина е, че съществуват натурални средства, които ефикасно се справят с този проблем. Не бива да ги пропускате! Можете да научите повече за тях в следващите редове.

Телесни миризми: къде, как и защо?

Лошата миризма на тялото: защо се появява?

Лоша миризма може да се появи навсякъде по тялото. Има обаче критични зони, където тя се концентрира най-много: подмишниците, стъпалата и гениталиите. Това се дължи на реакцията на определени микроорганизми, които обичат да живеят на влажни места (каквито са вече споменатите). Когато избраната от тях зона се поти, температурата се покачва и микроорганизмите започват да се възпроизвеждат. В този момент се появява лошата миризма.

В допълнение към това, в тези зони от тялото (най-вече подмишниците и стъпалата) са разположени голямо количество потни жлези. Когато навън е топло или тренирате, работата на жлезите е да освободи вода (пот) като част от естествения процес на понижаване на телесната температура. Поради тази причина, когато имате треска, започвате да се потите интензивно.

Потенето изпълнява и друга функция – то елиминира токсините от тялото. Докато малки капчици солна вода се освобождават през порите на кожата, в същото време те транспортират въпросните токсини, които са се натрупали в тялото. Може да се каже, че описаният процес представлява начин, по който кожата диша.

Вижте още: 5 натурални средства за контролиране на лошата вагинална миризма

Потта и лошата миризма

Изпотени подмишници

Когато се потите, започвате да миришете лошо. Няма друг възможен сценарий, както вече обяснихме. Най-често човек се поти поради хормонални промени (жените например се потят по-интензивно по време на менопауза и в някои етапи от менструалния цикъл, потенето е характерно за момчетата и момичетата през пубертета).

Потене може да бъде провокирано и заради стрес, тревоги, напрежение, страх, нервност и т.н. Затлъстяването също е фактор, който провокира интензивно отделяне на пот.

Лоша миризма на обувките

Употребата на чорапи, които не са произведени от качествена материя, също води до потене. В много случаи става дума за синтетична материя, която не позволява на кожата на диша. По този начин потта не може да се изпари и се създава благоприятна среда за възпроизвеждане на гъбички и бактерии. Ако добавим към тази ситуация чорапите, които не са от памук, а например от ликра, и не абсобират потта, налице е основателна причина за лошата миризма по стъпалата.

Същата ситуацията с чорапите може да се развие с друг тип облекло. Ако е изработено от синтетична материя, то може да провокира потене, особено в зоната на подмишниците и гениталиите. Поради тази причина съветваме винаги да избирате дрехи, произведени от памук или друга естествена материя.

Прочетете и: Домашни средства срещу миризливи крака

Хранене

Знаехте ли, че диетата, която спазвате, влияе върху миризмата на тялото? Да, категорично. Ако консумираме много рафинирана захар, пържени храни, продукти с животински произход, преработени меса и храни, тялото е принудено да елиминира по-голямо количество натрупани токсини (включително приети от храната). Най-лесният начин за избягване на тази ситуация е като спазвате здравословна диета, богата на зеленчуци, плодове (и в двата случая сурови), пълнозърнести култури, ядки и бобови храни. Препоръчително е да консумирате поне по 2 л. вода дневно.

Решения на проблема

Натурално решение на проблема с лошата миризма по тялото е подобряването на личната хигиена. Ако се къпете веднъж дневно, започнете да взимате душ по 2 пъти през лятото. Също така можете да изплаквате проблемните зони със сапун и вода – първо с неутрален сапун, а след това с ароматизиран (стига това да не води до раздразване на кожата).

Опитайте се да не използвате аерозоли или кремове-антиперспиранти в зоната на подмишниците, тъй като те имат способността да запушват порите и да провокират лошата миризма. По този начин се създава порочен кръг, в който всеки път дезодорантът запушва порите и лошата миризма се увеличава, а това води до ново слагане на дезодорант и т.н. Избирайте натурални или домашно приготвени дезодоранти. Ето няколко рецепти, които ще влязат в употреба и са ефикасни.

Средства срещу лошите телесни миризми

  • 5 листа мента
  • 5 листа розмарин
  • 1 чаша кипнала вода (250 мл.)

Смесете съставките. Оставете средството да се охлади. Прецедете го и го налейте в стъклен буркан. Всеки ден потапяйте памучен тампон в течността. Обтривайте кожата в зоните на подмишниците и стъпалата.

Други препоръки

Можете също така да вземете със себе си допълнителни дрехи, които да облечете, в случай че се наложи, особено ако се очертава по-продължително отсъствие от дома. Етеричните масла (например лавандула) могат да помогнат за справяне с лошата миризма на тялото.

Две домашни рецепти, които винаги се справят с този тип проблем, са хлорофилът и зеленият чай. В първия случай хлорофилът подпомага детоксикацията на тялото и елиминира токсините. Можете да си го набавите под формата на капсули в магазините за здравословна храна. При желание можете да засадите пшеница, да я оставите да покълне и да режете от тревата. След това пригответе смути с нея. Колкото до зеления чай, той представлява отлично детоксикиращо средство, което ще повиши температурата на тялото и ще стопи излишните мазнини, извеждайки по този начин токсините. Консумирайте по 1-2 чаши зелен чай дневно.

Ако лошата миризма под мишниците се дължи на прекалено много дезодорант, можете да ексфолирате кожата с помощта на смес от сода бикарбонат и лимон. Не излизайте веднага от дома, след като сте прилагали това средство. Слънчевите лъчи могат да увредят кожата заради употребата на лимоновата киселина. Друг начин да почистите зоната на подмишниците е като смесите вода и сода бикарбонат. Оформете паста и я използвайте като натурален и ефикасен антиперспирант. Това средство ще се отрази добре и на стъпалата.

  • Camps, J., Stouten, J., Tuteleers, C., & van Son, K. (2014). Smells like cooperation? Unpleasant body odor and people’s perceptions and helping behaviors. Journal of Applied Social Psychology. https://doi.org/10.1111/jasp.12203
  • Larsson, M., Öberg-Blåvarg, C., & Jönsson, F. U. (2009). Bad odors stick better than good ones: Olfactory qualities and odor recognition. Experimental Psychology. https://doi.org/10.1027/1618-3169.56.6.375
  • Mitro, S., Gordon, A. R., Olsson, M. J., & Lundström, J. N. (2012). The smell of age: Perception and discrimination of body odors of different ages. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0038110