Домашни средства срещу миризливи крака

Едва ли има някой, който да не е търсил лек срещу миризливите крака.
Домашни средства срещу миризливи крака

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лошата миризма на краката може да се дължи на няколко причини. Най-често срещаните са тези, свързани с липса на ефективна лична хигиена или пък наличието на прекалено много бактерии. Потните и миризливи крака могат да бъдат причина за дискомфорт, смущение и ограничаване на социалните контакти.

Затова искаме да ви предложим няколко ефективни домашни средства, които с лекота и съвсем бързо ще ви отърват от лошата миризма. Ето и средствата, които подбрахме специално за вас като профилактични мерки срещу миризливи крака и прекалено потене.

Какво причинява лошата миризма, излъчваща се от краката ни?

Основната причина се крие в потенето на краката. Потта, дори когато не мирише, създава среда, която насърчава развитието на бактериите. Растежът на бактерии е отговорен за лошата миризма впоследствие.

Когато носите неподходящи обувки или пък чорапи (такива, направени от полиестер или найлон) и когато краката не се проветряват добре, това са две предпоставки за вмирисване на стъпалата ви.

Чорапите притежават свойството да всмукват в себе си огромно количество пот. Когато носите обувки без чорапи, така всъщност повишавате количеството на потта, която взаимодейства с краката ви, а оттам се увеличава активността на бактериите и лошата миризма е неизбежна.

Окосмените крака са друг фактор, който допринася за развитието на бактериите.

Миризливите крака, или т.н. бромхидроза, се причинява от бактерия, която се развива, когато краката ни са горещи и влажни. Потта създава отлична среда, в която бактериите да се умножават. Стъпалата на краката са съставени от неизброимо количество жлези, които секретират пот, състояща се от вода, натрий, хлорид, мазнини и киселини.

Развитието на бактерии и продукцията на изброените вещества генерират неприятната миризма, от която започват мъките на много хора.

Домашни средства срещу потни крака

домашни средства срещу миризливи крака

Подбрахме специално за вас няколко ефективни домашни средства, които да ви бъдат от полза в борбата с миризливите крака:

Сода бикарбонат

Сложете малко сода бикарбонат в кофа вода и потопете краката си в нея за 10 минути. Содата ще повиши киселинните свойства на краката ви и по този начин ще намали миризмата от краката ви. Содата бикарбонат създава враждебна среда за развитието на бактериите, които предизвикват лошия мирис.

Черен чай

Кипнете вода с поставени вътре 5 пакетчета черен чай. Нека чаят поври 15 минути. След като водата стане хладка, потопете краката си в нея. След това подсушете стъпалата си добре и ги напудрете с пудра за крака.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 храни, които причиняват лоша телесна миризма

Етерично масло от чаено дърво

Измийте добре краката си. След това ги подсушете и втрийте в тях малко етерично масло от чаено дърво. Намажете стъпалата си добре, така че олиото да проникне в жлезите.

Важно! Не нанасяйте маслото директно. Предварително смесете максимум 10 капки масло от чаено дърво с 10 милилитра бадемовото масло или масло от пшеничен зародиш.

Превенция срещу миризливи крака

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете вмирисването на краката:

  • Превърнете в навик миенето на краката всеки ден. За целта използвайте антибактериален крем. Почиствайте ги с подходяща пила веднъж или два пъти седмично, за да премахнете мъртвите клетки. Не забравяйте да почистите и областта между пръстите на краката. След процедурата добре подсушавайте краката си.
  • Сменяйте чорапите си редовно.
  • Избягвайте носенето на едни и същи обувки в два поредни дни.
  • Слагайте пудра за крака между пръстите на краката си, за да ги поддържате сухи и да редуцирате размножаване на бактериите.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.