Топ 5 домашно направени дезодоранти и как да си ги направим

Содата се справя с миризмите много по-добре, отколкото редица популярните марки дезодоранти, които срещаме ежедневно в магазините
Топ 5 домашно направени дезодоранти и как да си ги направим

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Правилното практикуване на хигиенни навици е отлична идея, ако искаме да се радваме на завидно здраве. Използването на дезодоранти ни помага да се чувстваме добре, да сме по-уверени и ни защитава от лоша миризма, която околните биха сметнали за неприятна.

Ето защо решихме да ви покажем пет от най-добрите дезодоранти, които можете да си направите у дома.

Преди да изберете продуктът, който ви подхожда най-много, много важно е да сте запознати с разликата между дезодорант и антиперспирант (средство против изпотяване).

Въпреки че много хора се объркват и смятат, че те представляват едно и също нещо, налице са няколко съществени разлики. Причината за това вероятно се крие в невероятно богатото разнообразие от подобни продукти в супермаркетите, които спомагат за недоразумението и за след това погрешния ни избор.

Разликите между дезодорант и антиперспирант

Както ви споменахме, между двата продукта са налице няколко важни разлики. Ще споменем най-важните от тях:

 • Дезодорант: дезодорантите се използват основно с цел елиминиране на лоша миризма, причинена от потене. Поради това тези продукти не са създадени, така че да възпират потоотделянето, а само да елиминират неприятната миризма, която го съпровожда. Повечето дезодоранти са с аромат, комбинират с алкохол, което ги прави по-ефективни в рамките на 12 часа. Този тип продукт обикновено се абсорбира от тялото.
 • Антиперспирант: както показва името му, този тип продукт, за разлика от дезодоранта, е предназначен да възпира потенето. Това е възможно, защото създава покритие върху порите, обикновено с малко количество алуминий. Антиперспирантът е много по-ефективен, отколкото дезодорантът. Освен това оказва антибактериален ефект. От друга страна, употребата му не се препоръчва върху определени части от тялото, тъй като може да запуши порите.

естествените дезодоранти са много по-добър избор в сравнение с тези, закупени от магазин

Кое е по-доброто: дезодорант или антиперспирант?

Отговорът на този въпрос ще зависи до голяма степен от вашите собствени физиологични нужди и характеристики. Хора, които не се потят особено, могат да заложат на употребата на дезодорант. Той ще подсигури само отсъствието на лоша миризма, тъй като не се потят обилно.

От друга страна, хората, които се потят, е желателно да заложат на антиперспирант. Той чувствително ще намали количеството на потта и ще заличи лошата миризма. Затова и само употребата на дезодорант няма да е достатъчно ефективна в този случай. Не само че няма да заличи неприятната миризма, но и човекът ще продължи да се поти със същата интензивност.

Въпреки всичко казано дотук, експерти смятат, че по-доброто решение е дезодорант, комбиниран с антиперспирант. Такъв продукт предоставя на потребителя отлична комбинация: от една страна, ще отстранява неприятната миризма с помощта на приятен аромат, а от друга, ще намали интензивността на поотделянето.

Топ 5 домашно направени дезодоранти

 1. Кристал от стипца: много хора смятат този минерал за отличен естествен дезодорант. Той не само предпазва от поява на лоша миризма от тялото, но също така притежава свойства, сред които бактерицидни, стягащи и лечебни. Ако това не е достатъчно, за да ви убеди в качествата му, той е високо ефективен и ефектът му е траен.
 2. Алое вера: това растение, и особено неговият сок, представлява високо ефективен натурален дезодорант, който може да бъде използван за цялото тяло, както самостоятелно, така и в комбинация с някое етерично масло. Този продукт се използва също така средство за лечение на малки рани и стомашни неразположения. Както сами се убедихте, алое вера е отлично средство срещу потенето и неприятната миризма.
 3. Бикарбонат: благодарение на свойствата му, бикарбонатът представлява друго домашно средство със завидна ефективност. Всъщност, тя се справя с миризмите много по-добре, отколкото редица популярните марки дезодоранти, които срещаме ежедневно в магазините. Трябва да знаете обаче, че оставя следи по дрехите. Препоръчваме ви да нанасяте по малко, и то внимателно.
 4. Етерични масла: много практична и нескъпа възможност е направата на дезодорант с помощта на етерични масла, комбинирани с други продукти, като тези, които вече споменахме. Етеричните масла ще придадат на дезодоранта ви изключителен аромат. Само няколко капки са достатъчни, за да започнете да ухаете приятно отново.
 5. Масло от чаено дърво: Този тип масло е много добро като съставка на дезодорант. Не само че неутрализира лошите миризми, но също така действа антисептично, бактерицидно и фунгицидно. По същия начин то може да бъде използвано като средство при инфекции на кожата или наранявания.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • National Cancer Institute. Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet#r3
 • J Inorg Biochem. 2005 Sep;99(9):1912-9. (200%). Aluminium, antiperspirants and breast cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16045991
 • Indian J Med Res. 1996 Jul;104:157-9. In vitro antimicrobial activity of potash alum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8783521
 • PeerJ. 2016; 4: e1605. Published online 2016 Feb 2. The effect of habitual and experimental antiperspirant and deodorant product use on the armpit microbiome. doi: 10.7717/peerj.1605
 • J Conserv Dent. 2012 Jul-Sep; 15(3): 246–248. Evaluation of antimicrobial efficacy of Aloe vera and its effectiveness in decontaminating gutta percha cones. doi: 10.4103/0972-0707.97949
 • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
 • Clin Microbiol Rev. 2006 Jan; 19(1): 50–62. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.