Как да изсветлите кожата на подмишниците

Кожата постоянно се подновява, но понякога е трудно да бъдат премахнати мъртвите кожни клетки, които се натрупват по повърхността й
Как да изсветлите кожата на подмишниците
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 08 март, 2019

Кожата на подмишниците е много деликатна и чувствителна. Някои жени предпочитат да скрият факта, че тя е по-тъмна, отколкото тази на останалата част от ръцете им заради употребата на дезодоранти, кремове за бръснене, изпотяването и т.н.

В следващите редове ще ви разкажем за възможните причини за това и ще ви предложим няколко натурални средства за изсветляване на кожата на подмишниците.

Обилно потене

Ако това е причината за по-тъмната кожа на подмишниците ви трябва да знаете, че потенето е един от начините, чрез които организмът ви се пречиства от токсините. Затова не е добре да използвате продукти, които напълно спират процеса на потене.

За да контролирате обилното потене по естествен начин правете следното:

 • Консумирайте храни като зелен чай и отвара от костилките на авокадо. Те притежават стягащо действие.
 • Чаят от салвия може не само да бъде консумиран, но и да се прилага локално.
 • Добре е често да миете подмишниците си с вода с червена глина (разтворете малко от глината във вода и изплакнете подмишниците си с нея. Използвайте компрес или кърпа за целта).
 • Използвайте спори от ликоподиум или растителна сяра. Спорите поемат потта като едновременно с това спират развитието на бактериите причиняващи неприятната миризма. По този начин предпазвате кожата от раздразнение и поява на обриви. Нанасяйте тези продукти върху кожата на подмишниците си всяка сутрин и вечер като избягвате откритите ранички.
 • Имайте предвид, че емоционалното ви състояние влияе директно върху процеса на потене.
  отварата от салвия е отличен начин за изсветляване кожата на подмишниците

Натрупване на мъртви кожни клетки

Кожата постоянно се подновява, но понякога е трудно да бъдат премахнати мъртвите кожни клетки, които се натрупват по повърхността й. За да избегнете това внимателно ексфолирайте кожата си с помощта на малко сода бикарбонат веднъж на една-две седмици. Винаги правете тази процедура преди епилиране, за да избегнете появата на дразнене. С

лед това се измийте с вода и нанесете овлажняващ крем.

Продукти с алкохол или силни парфюми

Не е препоръчителна употребата на продукти, които могат да са прекалено агресивни към кожата на подмишниците. Тя е много тънка и става още по-деликатна, когато я епилирате.

Използвайте естествени и органични продукти, дезодоранти със стипца, твърди дезодоранти и др.

Обезкосмяване

Начинът, по който премахват е нежеланото окосмяване на подмишниците може да причини потъмняване на кожата. Затова ви препоръчваме да намерите алтернативен вариант, ако се бръснете. Най-добрият начин за обезкосмяване е кола маската. След като се епилирате ви препоръчваме да нанесете подходящ крем или гел, който ще ви предпази от дразнене.

Подходящи са гелът от алое вера и кремът с невен.

кремът с невен ще ви помогне да успокоите кожата на подмишниците си

Отвари

Тази част от тялото може да страда от някакъв тип инфекция, дължаща се на лоша хигиена или на някаква друга причина.

Подмишниците лесно се овлажняват, затова е препоръчително да полагате специални превантивни мерки, като редовно ги почиствате и подсушавате. Можете да използвате дезодорант, който съдържа чаено дърво.

То притежава противогъбично и антибактериално действие. Друг вариант е да си купите етерично масло от чаено дърво, да го добавите към крема си и директно да го нанасяте върху кожата на подмишниците си.

Потъмняване от триенето на дрехите

Прекалено тясното облекло може да раздразни и да доведе до потъмняване на кожата на подмишниците, затова е добре да избягвате носенето на синтетични материи, предизвикващи нежелани реакции. Затова не трябва да носите дрехи с тесни ръкави или колани.

Естествени изсветлители

Със сигурност имате храни и натурални продукти в дома си, които ще ви помогнат да изсветлите кожата на подмишниците си по естествен начин.

Лимон за изсветляване кожата на подмишниците

Лимонът помага за премахване на мъртвите кожни клетки и изсветлява потъмнялата с времето кожа на подмишниците. Цитрусът действа и като дезодорант затова не се колебайте да го използвате ежедневно. Как да го използвате? Разрежете един лимон на половинки и обтрийте подмишниците си с него. Оставете сокът на плода да подейства за няколко минути. Когато изсъхне напълно се облечете. Избягвайте да използвате лимон, ако наскоро сте се епилирали, тъй като може да предизвика силно парене.

Сок от картофи

Сокът от картоф и също притежава избелващ о действие, така че ако разполагате в дома си с блендер, можете да си приготвите това средство. Вземете малък картоф и го пасирайте. Нанесете сока върху подмишниците си с помощта на памучен тампон.

Кислородна вода

И накрая добре е да имате под ръка поне едно шишенце кислородна вода в домашната аптечка. Може би знаете, че с нея можете да изсветлите косата си. А за да изсветлите кожата на подмишниците си просто нанасяйте ежедневно малко кислородна вода в тази зона. Скоро ще забележите промяната.

Снимките са предоставени от Fernando Stankuns и Cuervo_


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • McConaghy, J.R., & Fosselman, D. (2018). Hyperhidrosis: Management Options. American Family Physician, 97(11):729-734.
 • Phiske MM. (2014). An approach to Acanthosis nigricans.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144206/
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Acanthosis nigricans.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/acanthosis-nigricans/diagnosis-treatment/drc-20368987

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.