Невероятната лечебна сила на сода бикарбонат с лимон

Тази алкална напитка може да направи чудеса за здравето на черния ви дроб
Невероятната лечебна сила на сода бикарбонат с лимон

Последна актуализация: 03 ноември, 2018

Сода бикарбонат с лимон може да се използва като добавка, която да регулира редица функции на организма, но трябва да знаете, че не е панацея и понякога се налага да се обърнете към лекар.

Содата бикарбонат или сода за хляб е едно от най-мощните лечебни средства на всички времена. Чаша вода с малко сода и лимонов сок ще намали киселинността в организма. Ще ви разкажем за ползите за здравето на содата с лимон в следващите редове.

Ползите за здравето на сода бикарбонат с лимон

Сода бикарбонат с лимон ще ви помогне да подобрите храносмилането си.

Има известни спорове около това лекарство. Проблемът възниква, когато то се възприема като панацея. Трябва да знаете, че това е обикновена напитка и не трябва да й се приписват чудодейни свойства или да се очаква да лекува сериозни здравословни проблеми. Сода бикарбонат с лимон е добавка, която може да помогне за регулирането на основните функции на организма, да подобри общото състояние, да ви помогне да отслабнете, да се борите с възпаленията и да детоксикирате организма си… но няма да ви излекува от рак. Има ли някакви ползи за здравето? Разбира се. Но не забравяйте, че дори тези натурални средства се взимат според предписанията и в умерени количества.

Имайки това в предвид, нека да разгледаме някои от ползите за здравето, които комбинацията сода бикарбонат с лимон може да предложи:

1. Здрави бъбреци

Може би сте от хората, страдащи от проблеми като камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност. Всеки от тях води до влошено общо състояние на организма. Има един прост лек, от който можете да се възползвате след всяко хранене: чаша вода с една супена лъжица сода бикарбонат и няколко капки лимонов сок. Тази напитка ще спомогне за повишаване на рН на тялото ви. С други думи средата да стане по-алкална и бъбречните ви функции да се подобрят. Бъбреците ще бъдат в по-добро състояние да филтрират кръвта ви, като оставят в пикочния мехур по-малко отпадни продукти, които биха довели до инфекция. Тази мярка, препоръчвана от много нефролози, ще помогне за възстановяване на баланса на функциите на организма ви. Когато бъбреците не функционират правилно в тялото се натрупват прекалено много киселини. Това алкално средство за защита ще неутрализира тези киселини.

2. Подобрено храносмилане

Бабите ни казват, че при храносмилателни проблеми няма нищо по-добро от една супена лъжица сода бикарбонат, разтворена в чаша вода. Ако добавите няколко капки лимонов сок, храната ще се усвоява по-добре, ще намалеят киселините, които могат да възпалят стомаха и хранопровода, ще предотвратите метеоризъм.
Чудейки се дали имате проблеми заради повишени нива на киселини и дали се нуждаете от сода за хляб като натурално средство за защита, се замислете за храносмилането си. Ако ви става тежко след хранене и това е съпроводено от подуване, или ако прекарвате много време в тоалетната или страдате от запек, не се колебайте да започнете да приемате това лекарство. То ще пречисти червата ви от токсини и ферментирали хранителни остатъци.

3. За здрав черен дроб

Тази алкална напитка може да направи чудеса за здравето на черния ви дроб. Тя действа като катализатор, подпомагащ функциите на черния дроб за по-ефективното пречистване на организма. Не забравяйте, че черният дроб е лабораторията на тялото. Той детоксикира, пречиства кръвта и синтезира витамини и ензими. Ако се пие ежедневно на празен стомах, една чаша вода с една супена лъжица сода за хляб и няколко капки лимонов сок ще ви осигури достатъчно количество витамин С и антиоксиданти. Това е чудесен начин да поддържате черния дроб здрав и да съхраните неговите функции.

4. Отслабване

Смятате, че диетата ви не е достатъчно ефективна? Тогава няма да минете без сода за хляб и лимонов сок. Разтворете супена лъжица сода в чаша вода със сока на половин лимон и я изпийте на гладно. Правете това всеки ден в периода, когато сте на диета. Така ще прочистите тялото си от токсини и отпадни елементи. Те водят до възпаления, увреждат червата и предизвикват задържане на вода. Увеличаването на pH намалява киселинността, което, на свой ред, подпомага изгарянето на мазнини и отслабването.

Препоръчваме ви да прочетете и: Отслабнете с вода от артишок

Как да пиете сода бикарбонат с лимон?

Пийте сода бикарбонат с лимон на гладно, но след консулт с лекар.

Сода с лимон се пие най-често сутрин, на гладно. Водата трябва да бъде топла, не гореща или студена. Само една супена лъжица сода за хляб, разтворена във водата, заедно със сока на половин лимон или по-малко, е достатъчно. Това лекарство е идеално за детоксикация, отслабване и грижа за черния дроб. Ако го приемате за бъбреците, пийте половин чаша след две от основните ви хранения за деня.
Предупреждаваме, че поради съдържанието на натрий не трябва да приемате сода за хляб с лимон, ако страдате от силен стрес или тревожност. Ограничете употребата и ако страдате от гастрит, защото може да доведе до дискомфорт. Не забравяйте, че това средство е полезно за общото ви състояние, но не трябва да се възприема като чудо или панацея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.