Правилният начин да се измива лицето преди лягане

Вместо да постигнат дълбокото почистване, което нашата кожа изисква, често сапуните просто я правят суха
Правилният начин да се измива лицето преди лягане

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако водите много динамичен начин на живот, със сигурност не отделяте достатъчно време за себе си, но въпреки това съществуват някои ежедневни грижи, които не бива да пренебрегвате. Дори и да си лягате късно и да сте на ръба на силите си, винаги трябва да измивате лицето си преди лягане, и то по определен начин, който е щадящ за кожата ви.

Имайте предвид, че ако си лягате с грим или някаква друга замърсяваща субстанция на лицето, кожата ви може да се увреди значително, тъй като това е един от най-чувствителните органи на тялото.
Без значение колко късно се прибирате от работа, купон, среща или друго събитие, първото нещо, което трябва да направите преди да свалите токчетата и да се заровите в леглото, е да измиете лицето си много добре. Ето няколко козметични трикове преди лягане, които ще поддържат кожата ви здрава:

Препоръки

Отделете малко време

Нужни са ви около 15 минути на ден, за да почистите лицето си. Ако успеете да превърнете ежедневното почистване в свой навик, със сигурност ще видите положителна промяна във вида на кожата си.

Почистете лицето си добре

Почистете лицето си преди лягане.

Правилното почистване на лицето позволява на кожата да диша, което от своя страна стимулира клетъчната регенерация и отстранява замърсителите.

Не използвайте сапун

Вместо да постигнат дълбокото почистване, което нашата кожа изисква, често сапуните просто я правят суха. Ако все пак държите да си миете лицето със сапун, обсъдете най-добрите варианти с вашия дерматолог.

Винаги ексфолирайте

Ексфолиране на кожата

Трябва да ексфолирате лицето си най-малко веднъж седмично. За да направите това, препоръчваме да използвате естествени продукти или марки на фирми, които са специализирани в ексфолианти.

Изплакнете лицето си с топла вода

Най-добрият вариант за изплакване на лицето е с топла вода, защото тази температура на водата ще премахне всички токсини от кожата ви. Масажирайте нежно с водата, докато изплаквате.

Използвайте кърпа за лице

Винаги е добра идея да се използва кърпа за лице, а би било дори по-добре, ако тя е качествена и мека. Сменяйте кърпата редовно.

Съвети за почистване на лицето

Ако нямате много време

Често сте толкова заети, че не разполагате с достатъчно време, за да почистите лицето си, както би трябвало? Всеки път, когато сте в такава ситуация, препоръчваме да използвате кърпички за отстраняване на грим; те са практични и помагат на кожата ви да се хидратира.

Подсушаването на кожата

Когато приключите с почистване на кожата на лицето, наистина трябва да бъдете много грижовни относно начина, по който изсъхва. Бъдете внимателни, когато подсушавате кожата, в противен случай тя може да стане по-мазна.

Избор на правилната маска

Обърнете внимание на вида маска за лице, който използвате за дълбоко почистване. Този избор ще зависи от вашия тип кожа. Като цяло препоръчваме да използвате маска веднъж седмично преди лягане.

Правилният начин да се мие лицето

В този раздел ще дадем малко по-конкретни насоки за това, как да се измие лицето преди лягане.

Отървете се от замърсителите

Миенето на лицето е необходимо, дори ако не използвате грим, защото мазнината на кожата се наслоява въпреки всичко.
Започнете със специален или натурален сапун (който само вие използвате). Намокрете лицето си с топла вода и след това втрийте сапуна в кожата си с масаж. Изплакнете, така че да не остане никакъв сапун. Уверете се, че е измито добре. Повторете процедурата, ако има остатъчни следи от сапун.

Подсушаване

Както споменахме по-рано, трябва да подсушите лицето си с много мека и качествена кърпа, за да се избегне нараняване или увреждане на кожата. Отделете малко време за тази част от процеса. Когато приключите, лицето ви трябва да бъде напълно сухо.

Подхранване на кожата на лицето

След като подсушите лицето, препоръчваме да използвате лосион, който осигурява антиоксидантна защита срещу свободните радикали, причинени от слънцето и замърсяването. Намажете цялото лице с лосиона и оставете да подейства около 15 минути.

Предимства на измиване на лицето преди лягане

  • Позволява на кожата ви да диша.
  • Повишава ефективността на козметичните продукти.
  • Забавя появата на бръчки.
  • Прави кожата ви по-сияйна.
  • Помага ви да изглеждате по-жизнени.
  • Предотвратява акне и черни точки.
  • Спомага за по-гладка и привлекателна кожа.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mark Nicas & Daniel Best (2008) A Study Quantifying the Hand-to-Face Contact Rate and Its Potential Application to Predicting Respiratory Tract Infection, Journal of Occupational and Environmental Hygiene, 5:6, 347-352, DOI: 10.1080/15459620802003896
  • Poljšak, B., & Dahmane, R. (2012). Free radicals and extrinsic skin aging. Dermatology research and practice2012, 135206.
  • Tarun, J., Susan, J., Suria, J., Susan, V. J., & Criton, S. (2014). Evaluation of pH of Bathing Soaps and Shampoos for Skin and Hair Care. Indian journal of dermatology59(5), 442-4.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.