Здравословните ползи от кокосовата вода

Особено се препоръчва на подрастващи деца, кърмещи майки и бременни жени
Здравословните ползи от кокосовата вода

Последна актуализация: 16 януари, 2019

Какво се съдържа в кокосовата вода? Прясна вода, захари и бързи въглехидрати, плюс органични съставки, които са полезни за здравето на човека.

Специалисти съветват да пием кокосова вода след тренировка, тъй като притежава свойството да възстановява организма.

Според редица проучвания кокосовата вода е по-добър избор пред традиционни напитки като млякото и спортните напитки, тъй като съдържа повече калий, отколкото в бананите и по-малко мазнини, калории и холестерол.

Кокосът се характеризира с противогъбични, антимикробни и антивирусни свойства. Много хора вече поназнайват за оздравяващите свойства на кокосовото масло, но е ред и на кокосовата вода да заеме мястото си сред продуктите, които са безценни натурални лечебни средства.

Здравословните ползи от кокосовата вода

Здравословните ползи от кокосовата вода

Полезните свойства на кокосовата вода са много:

Кокосовата вода е богата на витамини и минерали

Кокосът съдържа витамин А, който е жизненоважен за функционирането на очите. Консумацията на кокосова вода поддържа доброто зрение.

Кокосът съдържа много минерали, сред които мед, цинк, желязо, фолиева киселина, фосфор и калий.

Кокосът притежава свойството да подпомага минералния състав на костите, ноктите и зъбите – поради тази причина пиенето на кокосова вода се препоръчва на подрастващи деца, кърмещи майки и бременни жени.

Тя има детоксикиращо действие

Пиейки кокосова вода, можете да преборите ежедневното трупащите се в тялото токсини. Благотворният ефект на кокоса се дължи на високо съдържание на калий – минерал, изключително важен регулатор на електролитите и подпомагащ процеса на извеждане на токсините по естествен път.

Антиоксидантни ползи от кокосовата вода

Богат на антиоксиданти заради наличието на цитокини, кокосът също така притежава антиейджинг ефект и предпазва от тромбоцити и оксидативна дегенерация.

ползи от кокосовата вода
Ползи за храносмилателната система

Кокосът е богат на фибри, а това автоматично го прави отлична храна за подобряване на храносмилателната система. Фибрите премахват натрупаните шлаки в червата и предотвратяват развитието на сериозни здравословни проблеми.

Редовното пиене на кокосова вода помага на хора, страдащи от колит, стомашна язва или запек.

Консумацията на кокосова вода се препоръчва срещу паразити.

Ползи за външния вид

Имате ли забележки относно здравето на кожата си? Кокосовата вода помага при пигментни петна по лицето, резултат от излагане на слънце. Нанасяйте малко кокосова вода върху петната всяка вечер след баня. Така по естествен начин ще избелите петънцата.

Кокосовата вода може да се използва за изплакване на косата, тъй като я предпазва и редуцира пърхота.

Изследвания показват, че тя прави кожата по-мека и чиста. Можете да използвате водата при акне, розацея, белези, стрии и обриви.

Кокосовата вода притежава свойството да премахва мазнината от кожата. Това я прави отличен тоник и продукт, който регенерира кожните клетки.

Други ползи

Кокосът нормализира съдържанието на течности в тялото и предпазва от повишаване на кръвното налягане.

Консумацията на кокосова вода подпомага работата на панкреаса, жлъчния мехур и ензимната система.

Съдържа соли и алмубин, които я правят особено подходяща напитка за пациенти с холера.

Подобрява нивото на умствена концентрация и може да ви предпази от главоболие, тъй като контролира нивото на течностите в организма и ви поддържа хидратирани.

Запомнете…

За да извлечете всички тези ползи от кокосовата вода, препоръчително е да я консумирате директно от пресен кокосов орех.

Кокосът действа като естествен филтър за водата, която се стича от върха на палмовото дърво до центъра на плода. Дъждовната вода бива филтрирана няколко пъти, за да се превърне в полезна и вкусна напитка, богата на витамини и минерали.

Надяваме се, че след прочетеното с радост бихте опитали кокосовата вода. Заслужава си – тя ще ви направи по-здрави.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.