Ползи и приложения на лимоновата кора
Повечето от нас са запознати с многобройните ползи на лимона; често обаче недоглеждаме останалата част от полезните за здравето му свойства, които се крият в кората на този цитрус. Традиционно хората използват само лимоновия сок, независимо дали става дума за кулинарна рецепта, или лечебно средство. Това, което не знаем, е, че много от лечебните му свойства се дължат на лимоновата кора, тъй като тя съдържа от 5 до 10 пъти повече витамини от самия сок.
Какви са ползите от лимоновата кора?
- В съдържанието на лимоновата кора присъстват редица полезни субстанции, например етерично масло, цитронела, феландрен, витамин С, ябълчена киселина, мравчена киселина, хесперидин и много други.
- Сред свойствата на лимоновата кора си струва да отбележим способността й да елиминира токсините от тялото. По този начин се обновява целият организъм.
- Лимоновата кора се бори с подуването на корема, като редуцира газовете в червата.
- Подпомага прочистването на черния дроб, тъй като оказва детоксикиращ ефект, в процеса на който елиминира токсичните субстанции и отпадни вещества от тялото.
- Стимулира храносмилането и предпазва от проблеми като запек.
- Заради високото съдържание на витамин С и други витамини лимоновата кора засилва имунната система, предпазвайки организма от вируси, инфекции, настинки, грип и респираторни проблеми.
- Стимулира алкализирането на кръвта.
- Помага за редуциране на високото кръвно налягане.
- Бори се с нервността.
- Действа антисептично.
- Елиминира излишната мазнина по кожата благодарение на адстрингентните си свойства.
- Подпомага процеса на изсветляване на тъмните петна по кожата и зъбите.
- Притежава мощен антиканцерогенен ефект, който може да допринесе за елиминирането на злокачествените тумори.
Лимоновата кора срещу рака
Скорошни изследвания сочат, че лимоновата кора съдържа много мощни субстанции, които могат да бъдат до 10 пъти по-ефикасни от химиотерапията, когато става дума за борба с раковите клетки. Детоксикиращият й ефект и наличието на ценни хранителни вещества могат да бъдат ключови за предпазването и лечението на някои видове рак.
Изследване, което наскоро бе публикувано, показва, че след над 20 теста от 1970 г. насам учените са установили: екстракт от лимонова кора може да унищожи злокачествените клетки на над 12 вида рак, сред които на гърдата, простатата, дебелото черво, панкреаса. Този удивителен факт за лимоновата кора е допълнен от откритието, че лечението с нея не води до появата на нежелани странични ефекти, за разлика от това, което знаем за масово прилаганите лечения с медикаменти.
Как да извлечем ползите от лимоновата кора
Лимоновата кора често се използва за приготвянето на десерти и други кулинарни рецепти, които изискват да бъде вложен някакъв леко горчив привкус. Имайки предвид, че много от полезните свойства на лимона се съдържат в кората, можете да започнете все по-активно да включвате тази съставка в приготвянето на храната у дома. Следвайте няколко съвета:
- Измийте лимона добре и го сложете във фризера. Трябва да замръзне. Щом това стане, рендосайте кората му или я премахнете, след това я блендирайте. Използвайте получения продукт, за да поръсвате супи, салати, сокове, нудъли, сосове, ориз, суши, рибни ястия и т.н.
- Когато искате да се насладите на лимонада, блендирайте лимона заедно с кората. Така ще извлечете максимална полза от съдържащите се в плода ценни хранителни вещества. Вкусът на напитката ще бъде малко по-различен, но все още ще е достатъчно апетитен и освежаващ.
- Използвайте рендосаната кора на лимона, за да придадете специфичен аромат на напитки като уиски, вино, коктейли с водка и др.
Чай от лимонова кора
Чаят от лимонова кора представлява друга прекрасна възможност да извлечете полза за здравето си. Той оказва детоксикиращо въздействие върху тялото, елиминира токсините и се бори със свободните радикали, които ежедневно се натрупват в организма вследствие на замърсяване, употреба на химични продукти, цигарен дим, нездравословна диета и т.н. Освен това чаят от лимонова кора се характеризира с антибактериални и противогъбични свойства. Той предпазва от настинка, тъй като съдържа високи дози витамин С.
Съставки:
- 1 л. вода
- Кората и сокът от 2 лимона
- Пчелен мед или стевия
Начин на приготовление:
- Първо стоплете 1 л. вода заедно с корите от 2 лимона. Оставете водата да ври 15 минути.
- След като препоръчителното време изтече, свалете тенджерата от котлона и добавете сока от лимоните.
- Накрая подсладете по желание с малко пчелен мед или стевия.
Можете да консумирате лимоновия чай студен или горещ след всяко хранене, освен закуската. Препоръчително е да изпиете чаша сок от лимонова кора преди закуска (т.е. на празен стомах).
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
- Li, B. B., Smith, B., & Hossain, M. M. (2006). Extraction of phenolics from citrus peels: I. Solvent extraction method. Separation and Purification Technology. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2005.07.005
- Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006