5 натурални средства при високо кръвно налягане

За да разберете дали страдате от високо кръвно налягане трябва да посетите лекаря си за преглед. Ако е така подобряването на начина ви на хранене ще ви помогне да контролирате този проблем.
5 натурални средства при високо кръвно налягане
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Високо кръвно налягане често се среща при по-възрастните хора и е резултат от вредни навици или водене на нездравословен начин на живот – стрес, наднормено тегло, прекомерна консумация на алкохол и прекаляване със солта.

Въпреки че можем да предотвратим този проблем, винаги съществува риск от появата му. Един от начините да се справите с високото кръвно налягане е с помощта на натурални средства.

Какво представлява високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане или хипертония представлява повишаване на силата на кръвообращението. Скоростта, с която се движи кръвта е по-висока от нормалната, което води до сериозни проблеми в кръвообращението.

Високото кръвно налягане е свързано с лошия холестерол (LDL) и често се превръща в проблем за хората над 55 годишна възраст.

Бременносттав някои случаи може да предизвика високо кръвно налягане

За да се предпазите от този проблем трябва да знаете фамилната си обремененост, тъй като генетичните фактори играят важна роля за това дали сте предразположени към появата на високо кръвно налягане или не.

Какви са симптомите на високото кръвно налягане?

Най-често срещаните симптоми на хипертония са:

 • Гадене и повръщане
 • Виене на свят
 • Зачервяване на лицето
 • Бледо лице
 • Болка в гърдите
 • Главоболие

Трябва да следите кръвното си налягане, ако имате съмнения. С помощта на апарат за кръвно налягане можете да правите необходимите ви точни измервания.

Апаратите за кръвно налагане измерват систоличното (артериално кръвно налягане) и диастоличното налягане (измерващо налягането на кръвта докато сърцето си почива между ударите).

Трябва да посетите лекаря си, с когото да обсъдите нивото на кръвното си налягане, за да ви бъде предписана най-подходящата за състоянието ви терапия.

Как да се предпазите от появата на хипертония?
За да се предпазитеот високо кръвно налягане намалете консумацията си на сол.

Този проблем не се лекува, затова превенцията е изключително важна. За да се предпазите от появата на хипертония трябва да намалите консумацията си на сол и да сте физически активни. Тези промени в начина ви на живот ще подобрят значително здравето на сърдечно-съдовата ви система.

Трябва да се храните балансирано и да ядете много плодове и зеленчуци. Освен това се опитайте да спрете или максимално да намалите цигарите и алкохола.

Натурални средства при високо кръвно налягане

Натуралните средства винаги са добър вариант в лечението на този проблем. Те са важен фактор в някои случаи, тъй като симптомите могат да се появят неочаквано.

Хората с високо кръвно налягане трябва да имат винаги нещо под ръка, с което да облекчат неприятните симптоми. Част от натуралните средства, които можете да използвате са:

1.Чесън

Чесънът може да понижи кръвното налягане с 8%. Притежава антиоксидантно действие, подобряващо състоянието на кожата и на нервната система. Чесънът се използва като съставка в редица рецепти за домашни лечебни средства.

 • Трябва да изяждате по една скилидка чесън дневно като терапевтично средство при хипертония . Така че е добре да си приготвите бурканче с обелени скилидки чесън в хладилника.
 • Вместо да глътнете или да сдъвчете скилидката чесън можете да я накиснете в чаша с вода за една нощ.
 • Можете да смесите водата с лимонов сок и да я пиете на гладно. Така ще стабилизирате рН нивото на стомаха си и ще спомогнете храносмилането си.

2.Магданоз и лимон

Пасирайте целия лимон заедно с магданоза в блендер и приемайте сместа на гладно. Това средство ще ви предпази от появата на високо кръвно налягане, тъй като и двете му съставки са с диуретично действие. Те спомагат изхвърлянето на задържаните течности водещи до появата на високо кръвно налягане.

 • Друг вариант е да пиете лимонов сок с топла вода сутрин на гладно.

3.Овесени ядки

Консумацията на овесени ядки може да намали холестерола с 5% освен, че ще ви помогне да контролирате хипертонията. Овесените ядки спомагат и регулирането на кръвообращението.

При високо кръвно налягане закусвайте овесени ядки
 • Кипнете вода и добавете овесените ядки, след това ги оставете да се запарят. Трябва да изпивате поне по литър от тази вода всеки ден.

4.Магнезий

Магнезиевият хлорид се съдържа в храни като червеното цвекло и ядките и се използва в лечението на хипертонията.

Можете да си го набавите и от аптеките и магазините за природни продукти.

 • Трябва да добавите 33 грама магнезиев хлорид (2 супени лъжици) към един литър вряща вода.
 • Пийте по една малка чаша от сместа на гладно всеки ден.
 • Това средство е предпазно. Недостигът на магнезиев хлорид повишава риска от поява на високо кръвно налягане.

5.Червено цвекло

Освен магнезий това кореноплодно растение съдържа и калий, желязо, натрий, калций, фосфати и цинк. Редовната консумация на цвекло е много полезна за организма.

При високо кръвно налягане консумирайте червено цвекло

Благодарение на качествата и вкуса си червеното цвекло се консумира под различни форми. От салати до смутита – има безброй начини да включите цвеклото в менюто си и да се възползвате от свойствата му.

 • Когато искате да се справите с високото кръвно налягане пиенето на сок от цвекло на гладно може да ви помогне много.
 • Всичко, което трябва да направите е да сварите, пасирате и пиете получения сок.

Хипертонията може да крие редица рискове за здравето. Направете всичко възможно, за да предотвратите появата й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
 • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
 • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
 • Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
 • CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.