Как да се предпазим от мозъчна аневризма

Самата дума може да ви изплаши. Но трябва да го приемете спокойно - обикновено тези проблеми се решават с определена интервенция
Как да се предпазим от мозъчна аневризма
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 19 декември, 2018

Може би сте чували да се говори за мозъчна аневризма, или пък това да е застигнало ваш приятел или роднина. Само по себе си те представляват малки кръвоносни съдове, които се възпаляват от кръвта в мозъка. Налягането, което се получава върху заобикалящите тъкани и съдове може да бъде много опасно.

Един процент от мозъчните аневризми са свързани с начина ви на живот и ежедневните ви навици, затова е добре да познавате рисковете. Искате ли да научите повече за това? Тогава продължавайте да четете.

1. Какво е мозъчна аневризма?

мозъчна аневризма - причини и лечение

Самата дума може да ви изплаши. Но трябва да го приемете спокойно – обикновено тези проблеми се решават с определена интервенция. Най-важното е да знаете за тях, да можете да идентифицирате симптомите и да се опитате да водите здравословен начин на живот.

Нека да потърсим първопричината: Мозъчната аневризма се случва, когато кръвоносна вена в мозъка се изпълва и предизвиква налягане в същото време, особено в тази част на главата. Обикновено се случва в подкоровите части на мозъка.

Трябва да имате предвид, че ако аневризмата не се диагностицира навреме, може да причини сериозни проблеми. Има риск от две фатални развръзки. Повишеното налягане или причинява необратими щети, или вената се спуква и започва да кърви.

2. Какво причинява аневризма на мозъка

причини за мозъчната аневризма

Винаги ли е очевидна причината за аневризма, за да може да бъде отстранена? Отговорът е “да и не”.

В повечето от случаите може да се дължи на вродена патология, или с други думи, можете да се родите с вече възпален малък кръвоносен съд в мозъка. Другата възможност е аневризмата да е причинена от други заболявания, като проблеми с бъбреците, проблеми с кръвообращението, проблеми във вашите вени и артерии

Инфекции, високо кръвно налягане, травма на главата, и определени видове рак също могат да предизвика тези малки и опасни натрупвания на кръв в мозъка ви, които прекъсват правилния приток на кръв.

3. Кой е по-застрашен от мозъчна аневризма?

възрастните хора между 30 и 60 години за застрашени от мозъчна аневризма

Възрастното население е изложено на по-висок риск. Обикновено най-засегнати са хората на възраст между 30 и 60 години. Също така трябва да споменем, че според статистиката, жените са изложени на по-голям риск от аневризма.

Тези кръвоносни съдове се считат за патогенни, когато размерът им достигне 15 мм, което води до потенциален риск да започнат да кървят и следователно да има по-голям натиск върху мозъка. Тогава нещата стават наистина сериозни. Когато се спукат, започва да тече кръв във мозъка и това да предизвика и други аневризми

4. Какви са симптомите?

при мозъчна аневризма се наблюдава главоболие и болка над очите

За съжаление, много от мозъчните аневризми не показват никакви симптоми, докато не станат много големи или руптурират (спукат се). Ако са по-малки от 10 мм в размер, не са притеснителни въобще. Но ако са по-големи и се разрастват, скоро ще започне да се усеща влиянието им.

Какви са техните симптоми? Как можете да разберете дали имате аневризма, която е на път да се спука?

Ще усетите болка зад и над очите си, слабост или парализа на едната страна на лицето, и вашите зеници също ще бъдат разширени. Важно е също да знаете симптомите, че аневризмата е руптурирала: внезапно и интензивно главоболие, виждате „двойно” когато се събудите сутрин, гадене, болки във врата, припадъци

Други признаци са увиснали клепачи, повишена чувствителност към светлина, не сте в състояние да се концентрирате нормално, имате гърчове, и страдате от най-лошото главоболие на света. Ако симптомите са много очевидни, трябва да се консултирате с вашия лекар, който да ви изследва.

5. Как се диагностицират мозъчните аневризми?

наличието на мозъчна аневризма би могло да се установи със скенер

Единственият начин да разберете дали имате мозъчна аневризма е чрез скенер или ядрено-магнитен резонанс. Някой път аневризмите се откриват случайно по време на изследвания за други болести.

Как се лекуват

микрохирургичното лечение при мозъчна аневризма

Трябва да имате предвид, че всеки пациент е уникален. Вашите лекари ще изберат подход според вашите лични особености и размера на аневризмата. Има два подхода, които обичайно се прилагат.

Първият подход е микрохирургичното лечение, при което се спира изтичането на кръвта от аневризмата. Операцията се извършва посредством микрухирургична техника, с операционен микроскоп и специален инструментариум. Изключването на аневризмата от мозъчното кръвообращение става с титаниеви щипки – клипсове, които се поставят на шийката т.е в основата на руптуриралата аневризма.

Другият метод за лечение на мозъчните аневризми е ендоваскуларният метод. Това е минимално инвазивен метод за лечение на мозъчните аневризми, при който се достига до аневризмата най-често през бедрената артерия, със специални микрокатетри и под ренгенов контрол, и тя се запушва.

Това се извършва чрез специални медни стентове, които се въвеждат при едновременно провеждане на ангиография. По този начин проблемът ви се решава напълно.

Не трябва да се страхувате от аневризмите, защото медицината вече много е напреднала. Просто трябва да бъдете наясно със симптомите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.