Плоскостъпие: характерни черти и лечение

Можете да прилагате терапия при плоскостъпие, особено ако е съпроводено с болка. Една от най-често използваните средства за корекция е носенето на специални стелки, изработени по поръчка.
Плоскостъпие: характерни черти и лечение

Последна актуализация: 03 септември, 2020

Човек има плоскостъпие, когато целите му стъпала са в контакт със земята, докато стои в изправено положение. Причината за това е спадането на сводовете на ходилата. Това състояние се наблюдава много често. Счита се, че около 28% от населението в световен мащаб е с плоскостъпие. Обикновено състоянието не е съпроводено с болка и може да се появи в детството или в следващите години.

Това състояние може да доведе неправилна позиция на ходилото, което от своя страна да причини проблеми с глезените и коленете. В днешната статия ще ви обясним защо се появява плоскостъпието и как се лекува.

Причини за плоскостъпие

Нормално е да се наблюдава в детството, защото сводът все още се оформя. Но при някои хора сводът на стъпалото не се развива, а това води до проблеми. Плоскостъпието може да формира и с течение на времето. В тези случаи обикновено засяга само едното стъпало. Може да се появи и с напредването на възрастта, поради прекомерно натоварване, травми или заболявания. Всяка една от тези ситуации води до увреждане на сухожилията, а именно те “поддържат” свода на ходилото.

Някои фактори повишават риска от поява на плоскостъпие. Освен напредването на възрастта и травмите, които вече споменахме, то може да се дължи на наднормено тегло, диабет и ревматоиден артрит. Според проучване на Университета в Чили:

“Начинът на хранене има връзка с предотвратяване появата на плоскостъпие при децата. Наднорменото тегло има връзка с морфологичните изменения на ходилата при децата на възраст от 6-10 години.”

Затова е важно да обръщате внимание на начина си на хранене и особено на начина на хранене на децата. Тъй като наднорменото тегло може да варуши развитието на мускулите и скелета им.

Какви са симптомите?

Повечето хора с плоскостъпие не проявяват симптоми. Но някои се оплакват от болка във вътрешната част на крака. Когато проблемът е свързан с неправилна позиция на крака, болката може да обхване глезените и коленете. Плоскостъпието се свързва и с деформация на коленете. Медицинското име на патологията е гену валгум. Проблемът е свързан със скелетна деформация и може да се види с просто око.

Други симптоми свързани с това заболяване са умората и тежестта в краката. Понякога хората с плоскостъпие срещат проблеми при ходене. В някои случаи се оплакват и от проблеми с гърба.

Лечение на плоскостъпие

Много терапии могат да облекчат това състояние, ако е свързано с болка.

  • Стречинг упражнения: идеални са за случаите, в които ахилесовото сухожилие е по-късо от нормалното.
  • Обувки със специални поддържащи стелки: те помагат облекчаването на болката и са много по-удобни отколкото обувките без поддръжка.
  • Ортопедични стелки: поддържат свода. Не се отпускат единствено по лекарско предписание, могат да бъдат поръчани специално. Изработените по поръчка стелки перфектно прилягат към ходилото и облекчават симптомите.
  • Идеалният вариант за коригиране на плоскостъпието при децата е чрез серия от упражнения. Освен това те могат да започнат да носят специални стелки, когато навършат 4 години. По този начин ще подобрят позицията на ходилото.
  • Оперативната намеса е последната опция. Използва се само в най-тежките случаи. Прилага се при хора, които имат разкъсване на сухожилието например.

Физиотерапията също може да помогне, особено при спортисти с този проблем. Причината за това е, че много случаи на плоскостъпие са резултат от прекомерно натоварване и травми от бягане или спортуване. Физиотерапевтите и треньорите могат да предотвратят този проблем като помогнат на спортистите да подобрят техниката си.

Заключение

Обикновено плоскостъпието не причинява дискомфорт и сериозни проблеми. Различни терапевтични средства могат да помогнат за справяне с проблема. Важното е да се консултирате с лекар, ако имате въпроси.

Добра идея е да се опитате да отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Можете да облекчите болката с лекарства, но е добре и да правите различни упражнения за разтягане и да бъдете физически активни.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.