Плантарен фасцит: симптоми, причини и лечение

Спортистите и особено аматьорите са сред най-застрашените. Хормоналните промени също могат да доведат до появата на състоянието
Плантарен фасцит: симптоми, причини и лечение

Написано от María Vijande

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво представлява плантарен фасцит?

Заболяването плантарен фасцит е възпаление на плантарната фасция на крака, връзка, която свързва костта на петата с близките фаланги и се простира и свива с всяка стъпка, подобно на гумена лента.

Плантарната фасция е много широка, плътна тъкан поради огромното количество натиск и съпротива, което трябва да поддържа.

Възпалението на тази връзка се проявява като болка в областта на петата, една от най-честите причини за болка в тази област.

Хората, изложени на по-висок риск от този проблем са спортисти, особено аматьори.

Рискови фактори

 • Спортове с повтарящи се движения
 • Плоско стъпало
 • Състояния като артрит или диабет
 • Неподходящи обувки
 • Напреднала възраст
 • Прекалена пълнота
 • Хормонални промени

Как изглежда състоянието?

Износването на плантарна фасция завършва, като причинява микро-травми на тъканта. Повтарящите се малки разкъсвания водят до възпаление в сухожилието, което причинява болка в петата.

С други думи, това е хроничен проблем, тъй като не се появява през нощта, а в резултат на повторни наранявания.

Причини за плантарен фасцит

Увреждания на фасцията могат да се случат по много различни причини; тя има много променливи фактори, включително екологични, постурални и генетични.

неправилните обувки причиняват планетарен фасцит

Съществуват и фактори, които сериозно влошават болката като например използването на неправилни обувки, неправилна поза, прекомерно натоварване на мястото, липса на гъвкавост в свързаните мускули и прекомерно натоварване.

Повтаряща се физическа активност

Прекомерното упражняване е основната причина за плантарен фасциит.

Физическата активност като бягане или скачане за дълги периоди от време претоварва връзката, като не може да понесе толкова много износване. Освен това, промените в сериите упражнения, без да се правят постепенно, могат да причинят по-тежки разкъсвания и по този начин по-силна болка.

Бегачите, футболистите и хората, които играят бадминтон или тенис са най-изложени на риск.

Анатомия на крака

Има няколко анатомични структури, които играят роля при всяко претоварване на плантарната фасция.

Ахилесовото сухожилие е връзка, която свързва мускулите на прасеца, известни като прасци, и мускулите на ходилото до костите на петата. Притискането на ахилесовото сухожилие води до увеличаване на натиска върху петата на костта, което води до увеличаване на натиска върху плантарната фасция.

натискът върху ахилесовото сухожилие причинява планетарен фасцит

Друг фактор, който трябва да имате предвид в анатомичната структура, е ударът на крака, или с други думи, как кракът се докосва до земята. Плоските крака или крака, които имат тенденция за плоско стъпало разтягат плантарната фасция повече, като по този начин увеличават риска от разкъсване поради допълнителното притискане върху тъканта.

Свързани състояния

Артритът и диабетът се считат за рискови фактори за плантарен фасциит, тъй като и двата могат да причинят възпаление на сухожилията.

Хората в напреднала възраст са склонни да получат тази болка в резултат на едно от тези две състояния.

Вид на обувката

Често хората не носят обувки, които са подходящи. Или подметката не поддържа или е не предлага ефективно разпределение на теглото.

Постоянното използване на неправилни обувки води до дразнене на плантарната фасция, както и до други проблеми на краката. Високите токчета са абсолютно неприемливи, когато става дума за плантарен фасциит.

Характеристики на болката

 • Влошена сутрин
 • Хронична
 • Пронизваща или изгаряща болка
 • Прогресивна

Болката има тенденция да се увеличава сутрин, защото кракът е бил неподвижен през нощта и намалява през деня, когато се разпростира и тъканта се затопля.

В някои случаи болката става непоносима и дори засяга фалангите, възпрепятствайки движенията като преместване на пръстите нагоре и надолу.

болка при плантарен фасцит

Плантарният фасцит често се свързва с наличието на остеофити, въпреки че не е определящ фактор.

Когато плантарната фасция се удължи с течение на времето или не се лекува правилно, човек може да види промени в походката, което води до проблеми и болка в областта на коленете, гърба или шията.

Лечение на плантарен фасцит

 • Физиотерапия
 • Нестероидни противовъзпалителни средства
 • Правилни обувки
 • Кортикостероиди
 • Ортези
 • Функционални ленти
 • Брекети

По време на лечението, почивката от упражнения е от съществено значение, тъй като утежнява проблема, но разтягането на ходилото и прасеца трябва да се прави през целия ден.

Някои професионалисти препоръчват да се използва шина през нощта или докато се почива, за да се запази фасцията опъната.

Последните терапевтични процедури включват шокова терапия и операция, като последната е само за сериозен, хроничен плантарен фасциит.

Времето за възстановяване варира сред пациентите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.