Облекчаване на симптомите на плантарен фасциит

Болката обикновено е по-силна в ранните часове на деня
Облекчаване на симптомите на плантарен фасциит

Последна актуализация: 06 януари, 2019

Краката притежават дебел слой кожа и мускули, който ги предпазва от палеца до петата; той се нарича стъпало и е основна защита при ходене, джогинг или тичане, както и от други физически съприкосновения, като удар на ходилото върху твърда повърхност. По този начин лесно се появява възпаление и разтягане – това състояние се нарича плантарен фасциит.

Симптоми на плантарен фасциит

Симптомите на това заболяване са:

  • Болки в петата или стъпалото, която може да се превърне в остра, пронизваща. Възможно е да е силна през деня и да утихва при покой и почивка.
  • В някои случаи тази болка стига до пръстите на краката.
  • Може да се появи подуване или възпаление на петата.

Съвети за облекчаване на плантарен фасциит

Облекчаване на плантарен фасциит

Едно от най-разпространените лечебни средства е прилагането на лед върху възпаленото място. Ако състоянието се влоши, препоръчваме прилагането на лед от 5 до 6 пъти на ден.

Болката при плантарен фасциит обикновено е по-силна в ранните часове на деня. Препоръчваме масажи на краката, като наблегнете върху големия пръст – доказано помага на мускулите на краката да се отпуснат и облекчат. Използвайте кръгъл предмет, например топка, за да масажирате сводовете на краката и намалите болката.

От друга страна, за да осигурите по-дълготрайно излекуване, използвайте обувки с дебела подметка, която ще поддържа стъпалото. В специализирани магазини може да откриете стелки, които предпазват петата. При възможност носете ортопедични стелки.

Предотвратяване на плантарен фасциит

Предотвратяване на плантарен фасциит

Ако все още изпитвате болката от това състояние или ако то едва сега започва да се появява, има какво да предприемете, за да избегнете влошаването му или да го предотвратите напълно.

  • Свалете излишните килограми, за да облекчите натиска върху краката.
  • Избягвайте колкото е възможно повече дълги периоди на стоене прави, ходене боси или носене на обувки, чиито подметки са тънки и не предпазват стъпалото.
  • Извършвайте физически дейности, които редуват упражнения на краката с почивка.
  • Когато тичате или скачате, избягвайте твърди повърхности; предпочетете по-меки, например трева.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.