Петте най-добри растителни млека
Днес всеки е чувал за недостатъците на кравето мляко. Въпреки че продължава да бъде едно от най-често консумираните, неговите ефекти карат все повече хора да търсят алтернативи. Като най-добра алтернатива за това са някои растителни млека без лактоза. Не само че са вкусни, но са и здравословни. Искате ли да научите повече за тях?
Всеки някога е страдал от лошо храносмилане и болки в стомаха. А може би просто сте алергични към лактозата? Лекарите и диетолозите са все по-наясно с проблемите, причинени от кравето мляко, поради което тези растителни млека се продават в магазините и на прах с цел задоволяване на всички потребители. Нека да бъдем малко по-конкретни:
Ползите от растителните млека
- Не съдържат нито лактоза, нито холестерол
- Ниско съдържание на мазнини
- Повишен процент от моно- и полиненаситени мазнини, които са полезни за сърцето
- Високо съдържание на витамин B
- Балансирано съотношение между натрий и калий
- Идеално за хора с лошо храносмилане, запек, синдром на раздразнени черва …
Соево мляко
Това е едно от най-често срещаните и вероятно вече сте го опитвали. Соевото мляко е едно от най-старите и най-полезните растителни млека. За пръв път се произвежда в Китай и се разпространява в Америка и Европа през XIX век. Нека да погледнем неговите предимства:
- То е добро за хора, алергични към лактоза.
- То е най-лесно смилаемото, защото не са необходими ензими за смилането.
- Отлично е за диабетици: освобождава захарта бавно, поддържа кръвта в най-оптимално състояние.
- Намалява холестерола, това е едно от най-полезните млека благодарение на съдържанието на изофлавони, мастни киселини и протеини.
- Високо съдържание на калций. Подобрява кръвообращението и зарастването на раните.
- Съдържа калий и магнезий, което го прави идеално за хора с високо кръвно налягане.
- Много препоръчително за жените, защото помага при предменструален синдром благодарение на своите изофлавони.
Забележка: Важно е да консумирате само органично соево мляко.
Вижте още: Недостиг на магнезий: как да го преодолеем?
Бадемово мляко
Друг чудесен вариант от растителните млека, който също е подходящ за подрастващи, хора, които се чувстват отпаднали, и тези, които имат нужда от хранителни добавки. Това е едно от най-хранителните млека.
- Подпомага храносмилането.
- Благоприятно за хора, които са анемични, слаби, имат проблеми с черния дроб или са недохранени.
- Благоприятно за мозъка и мускулите поради високото си съдържание на калий.
- Предпазва от остеопороза.
- Бадемите помагат за намаляване на холестерола.
- Високото му съдържание на фибри го прави идеално средство против запек. Също намалява риска от рак на дебелото черво.
- Високо съдържание на магнезий, желязо, калций и витамин Е.
Овесено мляко
Отлична напитка за хора, които искат да се грижат за себе си и да отслабнат. Пиенето на овесено мляко сутрин е идеално решение, тъй като дава енергия без мазнини.
- Високото съдържание на фибри укрепва храносмилателната система и дава усещане за ситост.
- Намалява холестерола и риска от диабет.
- Много богато на въглехидрати, като съдържа дори повече протеини от ориза и пшеницата.
- Осигурява незаменими мастни киселини, като линолова киселина, антиоксиданти и витамин Е.
- Високото му съдържание на бета глюкани спомага за намаляване на холестерола и жлъчните киселини в червата, като те ги поглъщат и предотвратяват попадането на вредни елементи в тялото.
Прочетете и това: Предимства на овесеното мляко + 3 рецепти
Мляко от орехи
Млякото от орехи е най-полезно против разстройство от всички растителни млека. Американците го пият все по-често, тъй като има доказано най-високото съдържание на антиоксиданти.
- Предотвратява сърдечно-съдови заболявания и диабет.
- Според редица проучвания е по-полезно от други храни с високо съдържание на антиоксиданти като портокали, спанак, моркови или домати.
- Предлага невероятна комбинация от витамин Е, омега 3 и омега 6 мастни киселини, полифеноли и микроелементи, селен, мед, цинк, магнезий и… просто е идеално за вас, вашето здраве и здравето на цялото ви семейство.
Мляко от ориз
Оризовото мляко не трябва да се бърка с “оризовата вода”, която обикновено се използва от хора с диария. Това мляко се приготвя от пресни зърнени храни, смлени, сготвени и ферментирали след това.
- Това е лека и сладка напитка, която не съдържа глутен.
- Тя е много лесно смилаема и също има релаксиращ ефект. Млякото от ориз съдържа триптофан и много витамини от група В, което го превръща в така-наречена “отвара за спокойствие”, защото неговите вещества осигуряват енергия и баланс на нервната система.
- Съдържа почистващи свойства и помага против хипертония.
- Също така е идеално за контролиране на теглото, защото има по-малко калории от соевото и бадемово мляко, и е едно от най-хранителните млека.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). LECHE VEGETAL. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Leche_vegetal].
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). ISOFLAVONAS DE SOJA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Isoflavonas_de_soja].
- Rosado, J. L. (2016). Intolerancia a la lactosa. Gaceta Medica de Mexico. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2016.11.018
- J Am Coll Nutr. 2019 Mar-Apr;38(3):197-208. Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide. doi: 10.1080/07315724.2018.1491016. Epub 2018 Sep 24.
- Kant, Rajni & Broadway, Arif,. (2015). The Benefits of Consuming Soya milk- A Review. International Journal “Trends of Biosciences. 8. 1159-1162.
- Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 754. Published online 2016 Nov 24. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. doi: 10.3390/nu8120754
- American Diabetes Association. (2012). Soy Milk Consumption, Inflammation, Coagulation, and Oxidative Stress Among Type 2 Diabetic Patients With Nephropathy. Crossref DOI link: https://doi.org/10.2337/DC12-0250
- U.S. Department of Agriculture. Soy Milk. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/336099/nutrients
- Fundación Española de Nutrición. Almendra. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/almendra.pdf
- National Center for Complementary and Integrative Health. Antioxidants. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
- J Food Sci Technol. 2018 Jan; 55(1): 10–20. Published online 2017 Nov 2. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?. doi: 10.1007/s13197-017-2915-y
- Fundación Española de Nutrición. Avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017.pdf
- Onning, Gunilla & Wallmark, Anders & Persson, Margaretha & Akesson, Bjorn & Elmståhl, Sölve & Oste, R. (1999). Consumption of Oat Milk for 5 Weeks Lowers Serum Cholesterol and LDL Cholesterol in Free-Living Men with Moderate Hypercholesterolemia. Annals of nutrition & metabolism. 43. 301-9. 10.1159/000012798.
- Nutrients. 2015 Dec; 7(12): 10369–10387. Published online 2015 Dec 10. The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. doi: 10.3390/nu7125536
- Fundación Española de Nutrición. Nueces. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/nuez.pdf
- J Food Sci Technol. 2016 Sep; 53(9): 3408–3423. Published online 2016 Sep 2. Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. doi: 10.1007/s13197-016-2328-3