5 начина да облекчим карпално-тунелния синдром

Жените страдат от този проблем по-често от мъжете, защото женският карпален канал е по-тесен
5 начина да облекчим карпално-тунелния синдром

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Какво знаете за карпално-тунелния синдром?

Много жени страдат от така наречения карпално-тунелен синдром. Той се лекува с операция, но преди да се стигне до нея, следвайте тези прости съвети, за да облекчите болката и да се радвате на по-добро качество на живот.

Много е важно да обръщате внимание на позата, когато говорите по телефона или пишете на компютъра. Ако можете, използвайте ергономична клавиатура.

Симптомите на карпално-тунелния синдром

Симптоми на карпално-тунелния синдром

Обикновено се появяват във възраст между 30 и 60 години. Жените страдат от този проблем по-често от мъжете, защото женският карпален канал е по-тесен. Стесняването причинява натиск на мястото между костите на китката и карпалното пръстеновидно сухожилие, където се съединяват сухожилията на пръстите на ръцете с медиалния нерв, инервиращ дланта. Притиснатите сухожилия се възпаляват и се появява болезнено усещане в ръката. Обикновено болката започва от едната страна на тялото, но с течение на времето прогресира и обхваща двете китки. Това води до затруднения при работа с определени предмети или извършването на ежедневни задачи.
Сега за симптомите:

  • Обикновено синдромът започва с болки през нощта. Изпитвате дискомфорт, мравучкане, изтръпване в ръката. Може да се появят и крампи (мускулни спазми).
  • Появяват се спазми нагоре по ръката към лакътя, пронизващи болки и в палеца.
  • Ще е трудно да хващате и държите малки предмети. Понякога пръстите на ръцете дотолкова изтръпват, че не ги усещате. Държането на предмети с палеца и показалеца е особено болезнено.
    Тези симптоми са по-чести при бременните жени, защото задържат повече течности.

Как да лекувате карпално-тунелния синдром

1. Противовъзпалителен компрес с джинджифил

Джинджифил

Някои лечебни растения имат силни противовъзпалителни свойства, като едно от най-ефикасните е джинджифилът. Пригответе компрес с 1 супена лъжица настърган корен от джинджифил, малко евкалипт и мента (можете да използвате етерични масла от магазина или да направите ваши собствени; и в двата варианта ще подейства). Прибавете чаша топла вода, а след това сложете сместа в хладилника, докато изстине (студът е най-добре за намаляване на болката). Накиснете компрес в сместа и го приложете на болезненото място. Нека да преседи в продължение на ½ половин час. Ще изпитате незабавно облекчение.

2. Противовъзпалителен компрес с кипарис и розмарин

Розмарин

За този мехлем направете  чай  с две клонки розмарин в чаша вода. Докато се охлажда, масажирайте мястото с масло от кипарис. Той е едно от най-добрите противовъзпалителни растения. След масажа сложете компрес, потопен в студения чай от розмарин.

Компрес със сминдух

Сминдух

Чували ли сте колко страхотен е  сминдухът ? Това е една отлична съставка за намаляване на болката. Съдържа големи количества ниацин и витамин B3, спомагащи борбата с инфекциите и облекчаващи болката. Витамините и флавоноидите са идеални за лечение на остеоартрит и други артритни заболявания. Смесете брашно с вода, за да намажете мястото на карпалния канал. Ще бъдете изумени колко бързо идва облекчението.

4. Препоръки за диета

Портокалов сок

Карпално-тунелният синдром може да бъде лекуван и вътрешно. Консумирайте подходящи храни, чиито вещества облекчават възпаленията, укрепват нервната система, хрущялите и костите. Какво трябва да направите? Започнете деня с 1 супена лъжица ленено масло, много ефективно в борбата с възпаленията, тъй като съдържа големи количества витамин B6.
Оризът, зеленолистните зеленчуци, пилешкото филе и бананите са отличен избор, както и грейпфрут, ананас и портокалов  сок . Тези храни и напитки осигуряват антиоксиданти, важни минерали и витамин B. Не забравяйте да ги включите в диетата и ги консумирайте ежедневно. Друг перфектен вариант за сок на обяд: да смесите в блендер две листа диво зеле с една зелена ябълка. Ако пиете това три пъти седмично, ще изпитате голямо облекчение.

5. Ергономични препоръки

Мобилен телефон

Не забравяйте въпроса на ергономиката. Вашият лаптоп наистина може да раздразни карпалния тунел и е крайно време да го разберете. Опитайте се да избегнете продължителното седене пред лаптопа или говорене по телефона, а ако трябва да използвате компютър, изберете ергономична клавиатура, която не ви принуждава да си сгъвате или разтягате китките толкова много.

Леките упражнения за длани могат да облекчат симптомите на карпално-тунелния синдром. Направете бавни кръгове с китката за една минута или изтеглете левия си палец с десния (и обратното). Това се прави, за да не се губи гъвкавост в сухожилията, като така натискът върху нервите е по-слаб. Правете леки и бавни упражнения с дланите. Карпално-тунелният синдром е необратимо състояние, операцията е почти неизбежна, но може да се отложи във времето. Следвайте тези насоки и съвети, за да получите известно облекчение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Armstrong, T. J., & Chaffin, D. B. (1979). Carpal tunnel syndrome and selected personal attributes. Journal of occupational medicine.: official publication of the Industrial Medical Association, 21(7), 481-486.
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Jama, 282(2), 153-158.
  • Phalen, G. S. (1972). The carpal-tunnel syndrome: clinical evaluation of 598 hands. Clinical Orthopaedics and Related Research®, 83, 29-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.