5 лесни и креативни начина да ядем овесените ядки
Панирайте любимите храни с овесените ядки вместо брашно или галета. Това ще ги направи абсолютно уникални! Ако желаете, добавете семена за допълнителни витамини.
Овесените ядки са една от най-полезните и здравословни закуски. Те изобилстват от полезни вещества – дават енергия, осигуряватдневната доза фибри и регулират нервната система.
Прочетете тази статия, за да научите няколко креативни начина за консумация на овес. Пробвайте лесните и вкусни рецепти, които сме поместили, и започнете да се възползвате от тях още днес!
Ползите от овесените ядки
- Регулират нивото на кръвната захар.
- Намаляват артериална хипертония и холестерол.
- Притежават диуретични свойства, които помагат за премахване на излишните течности от организма.
- Имат силен слабителен ефект.
- Дават енергия и помагат при умора.
- Увеличават либидото .
- Много засищаща храна.
- Регулират нервната система – идеални за хора, страдащи от стрес и тревожност.
Чудесна закуска
Както споменахме по-горе, овесените ядки дават много енергия, което означава, че са подходящи за консумация сутрин. Те помагат започването на деня със силна енергия, предпазват от глад чак до обяд. Препоръчваме следната пълноценна и здравословна закуска:
- Две супени лъжици суров млян овес или овесени ядки, които се киснали една нощ.
- 1 чаша кисело мляко.
- 1 супена лъжица мед.
- 1 шепа ядки или семена.
- 1 шепа сушени плодове (сливи, стафиди или смокини).
Смесете съставките и украсете закуската с какао на прах.
Английска каша
Това е името на една рецепта, която много прилича на оризов пудинг, но английската версия използва овесени ядки вместо ориз. Ястието е здравословно и засища повече. Консумирайте го за закуска, между хранения или след интензивна (физическа или умствена) дейност.
Сварете 1 чаша мляко (можете да използвате и овесена напиткa) с три супени лъжици овесени ядки и пръчка канела ( в продължение на 5 минути, като се разбърква от време на време).
Тази бърза и проста рецепта ще позволява да приготвите едно много питателно ястие, което можете да допълните с пресни плодове. Подсладете го с кафява захар, мед или сироп от агаве.
Зеленчуково пюре
Овесът е идеална добавка към зеленчукови пюрета, защото ги прави по-засищащи и кремави. Той е чудесен заместител на картофи , сирене или сметана ( обичайно добавящи се към пюретата), като по този начин ги прави засищащи и леки.
Добаветев порция 1 супена лъжица овесени ядки към зеленчуците и сложете всичко в блендер. Добре е овесът да бъде предварително смлян, когато го прибавяте към пюрето, за да се прецени плътността.
Панировка
Най-креативният и вкусен начин за използване на овес е: употребата му за панирановка ( вместо галета и брашно ). Може да сасмлениили – сурови.
Друг вариант е да се смесят овесените ядки със семена, за да бъде ястието напълно уникално. Опитайте няколко резена печен патладжан, панирани с овесени люспи!
Храните, приготвени по този начин, ще бъдат сочни отвътре и хрупкави отвън.
Овесено “мляко”
С тази рецепта дори няма разберете, че консумирате овесени ядки. Тя е идеална за хора, имащи непоносимост към лактозата или са с проблемна кожа.
Това е така, защото млеката на растителна основа съдържат растителни или зърнени продукти ( вместо краве мляко). Освен това е супер лесна за приготвяне!
Смесете 1 супена лъжица овесени ядки с чаша вода на стайна температура и разбърквайте около една минута, докато водата стане бяла на цвят. Прецедете овеса и подсладете течността на вкус.
Консумирайте напитката гореща или студена ( точно както бихте направили, ако беше краве мляко), а можете да я използвате и за готвене. Ако желаете тя да е заместител на сметана , просто сложете повече овесени ядки и по-малко вода.
Овесените ядки са лек и здравословен избор за приготвяне на ежедневни ястия, придаващи им уникален вкус!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat β-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6
- Maki, K. C., Beiseigel, J. M., Jonnalagadda, S. S., Gugger, C. K., Reeves, M. S., Farmer, M. V., … Rains, T. M. (2010). Whole-Grain Ready-to-Eat Oat Cereal, as Part of a Dietary Program for Weight Loss, Reduces Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Overweight and Obesity More than a Dietary Program Including Low-Fiber Control Foods. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.10.037
- Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349