Печени на фурна пуешки кюфтета с гъби
Кюфтетата са едно от най-популярните ястия у дома. Обикновено се приготвят с телешка кайма или със смес от телешко, свинско, пуешко, пилешко и говеждо месо. Има и кюфтета с рибено месо. И въпреки че всички са вкусни, пуешките кюфтета имат голямо предимство, а то е, че тъй като се правят от меко от бут, практически нямат мазнина. Вижте нашите кюфтета от пуешко и гъби!
Що се отнася до хранителното съдържание на пуешкото месо, то е както следва: всеки 100 грама осигурява приблизително 20 грама протеин. В допълнение, съдържа основни хранителни вещества за тялото, като желязо, калций, йод, магнезий, калий, цинк и витамини от група B (B12, B2, B3 и B6).
Ето една вкусна рецепта за пуешки кюфтета, с които да ви зарадваме. И въпреки че предлагаме панировка на базата на галета, яйце и мляко, можете да използвате и друг вариант. Важното е кюфтенцата да са хрупкави отвън и сочни отвътре. Да се заемем с готвенето!
Кюфтета от пуешко и гъби
Съставки за кюфтетата
- 1 голяма глава лук
- ¼ чаша бяло вино (50 мл)
- ⅓ чаша гъби шийтаке (50 г)
- гъби (150 г)
- 2 супени лъжици брашно от гъби (30 г)
- Нарязани пуешки гърди (300 г)
- 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
- ½ чаша зеленчуков или птичи бульон (100 мл)
- Подправки: сол, чесън на прах, сушена мащерка.
- По желание: пресен магданоз.
Съставки за соса
- 1 малка глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 консерва цели белени домати (500 г)
- ¼ чаша настърган пармезан (50 г)
- 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
- Подправки: сол, дафинов лист, мащерка, босилек, риган, бял пипер.
Друга страхотна рецепта: Пригответе вкусни свински ребърца в сладко-кисел сос с тази рецепта
Съставки за панировката
- 1 средно яйце
- 2 чаши галета или трохи от стар хляб (100 г)
- По желание: пълномаслено мляко
Подготовка
- Почистете добре гъбите и ги нарежете на филийки.
- В купа се налива прясното мляко и в него се изсипва галетата, за да омекне.
- Счупете яйцето и разбийте, докато жълтъкът и белтъкът се смесят напълно. Добавете яйцето към млякото и галетата.
- Измийте и отцедете добре месото, за да отстраните кръвта. Смелето га на кайма
- В друга купа смесете солта, черния пипер, магданоза, настъргания пармезан, гъбеното брашно, гъбите и каймата. Накрая добавете зеленчуковия бульон към сместа от съставките.
- Оставете да престои за минута и разбъркайте добре, за да смесите всичко за кюфтетата.
- Загрейте фурната до 180ºC.
- След това омесете сместа с ръце, за да оформите еднорода смес.
- Започнете да оформяте едно по едно кюфтетата.
- Поставете хартия за печене в тава и я намажете с малко зехтин. Тази процедура ще помогне на кюфтетата да не залепнат при печене.
- Преди да ги подредите върху тавата за печене, напоете всяко кюфте в сместа от яйце-мляко-галета.
- Печете във фурната 25 минути.
- През това време пригответе соса за пуешките кюфтенца по следния начин: задушете лука и чесъна в тиган с една супена лъжица зехтин; обработете домата и го добавете, когато лукът стане златисто кафяв. Подправете и оставете настрана до готовност на кюфтетата.
- След като кюфтенцата са готови, ги добавете в гювеча със соса и ги оставете да се варят там на слаб огън за 15 минути. През това време сосът трябва да се е редуцирал и сгъстил значително.
- Добавете бялото вино и го оставете да се изпари.
- Изключете котлона и сервирайте.
Още една страхотна рецепта: Нахут с омар: рецепта стъпка по стъпка
И накрая
Пуешките кюфтета могат да се поднесат със салата от цвекло или друга зелена гарнитура. Разбира се, ако искате гарнитура с по-високо съдържание на въглехидрати, можете да приготвите малко печени картофи с едра сол, сладък картоф или пюре от моркови, както и порция кафяв ориз.
Голямото предимство на печените кюфтета от пуешко и гъби е, че можете да ги хапвате за вечеря, тъй като това е нискомаслено ястие, което няма да натежи на стомаха през нощта и не води до напълняване. Разбира се, дори кюфтетата да са “леки”, ако добавим нездравословна гарнитура, те вече не са най-добрият избор за вечеря.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Montoya A, Caicedo S, Montoya I. (2015). Análisis de las oportunidades de aumento de consumo de carne de pavo (Meleagris gallopavo) en Colombia. Suma de negocios, 6(14). Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2215910X1500035X