Печени на фурна пуешки кюфтета с гъби

Кюфтетата от пуешко и гъби са различно и вкусно предложение, което можем да хапваме дори за вечеря, стига да не ги комбинираме с висококалорична гарнитура.
Печени на фурна пуешки кюфтета с гъби

Последна актуализация: 10 февруари, 2025

Кюфтетата са едно от най-популярните ястия у дома. Обикновено се приготвят с телешка кайма или със смес от телешко, свинско, пуешко, пилешко и говеждо месо. Има и кюфтета с рибено месо. И въпреки че всички са вкусни, пуешките кюфтета имат голямо предимство, а то е, че тъй като се правят от меко от бут, практически нямат мазнина. Вижте нашите кюфтета от пуешко и гъби!

Що се отнася до хранителното съдържание на пуешкото месо, то е както следва: всеки 100 грама осигурява приблизително 20 грама протеин. В допълнение, съдържа основни хранителни вещества за тялото, като желязо, калций, йод, магнезий, калий, цинк и витамини от група B (B12, B2, B3 и B6).

Ето една вкусна рецепта за пуешки кюфтета, с които да ви зарадваме. И въпреки че предлагаме панировка на базата на галета, яйце и мляко, можете да използвате и друг вариант. Важното е кюфтенцата да са хрупкави отвън и сочни отвътре. Да се заемем с готвенето!

Кюфтета от пуешко и гъби

Кюфтета от пуешко и гъби.

Съставки за кюфтетата

  • 1 голяма глава лук
  • ¼ чаша бяло вино (50 мл)
  • ⅓ чаша гъби шийтаке (50 г)
  • гъби (150 г)
  • 2 супени лъжици брашно от гъби (30 г)
  • Нарязани пуешки гърди (300 г)
  • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
  • ½ чаша зеленчуков или птичи бульон (100 мл)
  • Подправки: сол, чесън на прах, сушена мащерка.
  • По желание: пресен магданоз.

Съставки за соса

  • 1 малка глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 консерва цели белени домати (500 г)
  • ¼ чаша настърган пармезан (50 г)
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
  • Подправки: сол, дафинов лист, мащерка, босилек, риган, бял пипер.

Съставки за панировката

Малко кюфтета.
  • 1 средно яйце
  • 2 чаши галета или трохи от стар хляб (100 г)
  • По желание: пълномаслено мляко

Подготовка

  1. Почистете добре гъбите и ги нарежете на филийки.
  2. В купа се налива прясното мляко и в него се изсипва галетата, за да омекне.
  3. Счупете яйцето и разбийте, докато жълтъкът и белтъкът се смесят напълно. Добавете яйцето към млякото и галетата.
  4. Измийте и отцедете добре месото, за да отстраните кръвта. Смелето га на кайма
  5. В друга купа смесете солта, черния пипер, магданоза, настъргания пармезан, гъбеното брашно, гъбите и каймата. Накрая добавете зеленчуковия бульон към сместа от съставките.
  6. Оставете да престои за минута и разбъркайте добре, за да смесите всичко за кюфтетата.
  7. Загрейте фурната до 180ºC.
  8. След това омесете сместа с ръце, за да оформите еднорода смес.
  9. Започнете да оформяте едно по едно кюфтетата.
  10. Поставете хартия за печене в тава и я намажете с малко зехтин. Тази процедура ще помогне на кюфтетата да не залепнат при печене.
  11. Преди да ги подредите върху тавата за печене, напоете всяко кюфте в сместа от яйце-мляко-галета.
  12. Печете във фурната 25 минути.
  13. През това време пригответе соса за пуешките кюфтенца по следния начин: задушете лука и чесъна в тиган с една супена лъжица зехтин; обработете домата и го добавете, когато лукът стане златисто кафяв. Подправете и оставете настрана до готовност на кюфтетата.
  14. След като кюфтенцата са готови, ги добавете в гювеча със соса и ги оставете да се варят там на слаб огън за 15 минути. През това време сосът трябва да се е редуцирал и сгъстил значително.
  15. Добавете бялото вино и го оставете да се изпари.
  16. Изключете котлона и сервирайте.

Още една страхотна рецепта: Нахут с омар: рецепта стъпка по стъпка

И накрая

Пуешките кюфтета могат да се поднесат със салата от цвекло или друга зелена гарнитура. Разбира се, ако искате гарнитура с по-високо съдържание на въглехидрати, можете да приготвите малко печени картофи с едра сол, сладък картоф или пюре от моркови, както и порция кафяв ориз.

Голямото предимство на печените кюфтета от пуешко и гъби е, че можете да ги хапвате за вечеря, тъй като това е нискомаслено ястие, което няма да натежи на стомаха през нощта и не води до напълняване. Разбира се, дори кюфтетата да са “леки”, ако добавим нездравословна гарнитура, те вече не са най-добрият избор за вечеря.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.