Опитайте тази рецепта за оризов пудинг

Знаем, че ще харесате този оризов пудинг. В тази статия ще ви дадем и страхотни идеи за начини, по които можете да промените рецептата.
Опитайте тази рецепта за оризов пудинг

Последна актуализация: 02 юни, 2023

Оризовият пудинг е супер лесен за приготвяне десерт, който почти всеки харесва. Ако искате да проявите малко креативност, без да губите същността на тази рецепта, ще ви научим как да направите фантастичен оризов пудинг. Освен това ще ви дадем идеи за разнообразяване на рецептата.

Оризов пудинг с бисквитена основа

Какви съставки ще ви трябват?

За бисквитената основа ще ви трябва:

  • Обикновени бисквити (или, ако предпочитате, канелени бисквити)
  • Разтопено масло (50 г)

За оризовия пудинг ще ви трябва:

  • Ориз (200 г)
  • Мляко
  • Течна сметана (по желание)
  • 6 или 7 супени лъжици захар (150 г)
  • Лимонова кора
  • Портокалова кора (по желание)
  • Карамфил (по желание)
  • Масло (7 г) (по желание)
  • Канела
  • Извара
ароз-кон-лече

Как се прави тази торта с оризов пудинг

Първо, ще трябва да направите основата. Ето как:

Толкова е лесно. Трябва да натрошите бисквитите и да ги смесите с маслото, докато получите тесто, което можете да използвате за редене на формата.

Ако нямате машина за натрошаване на бисквити, натрошете бисквитите, поставете ги в херметически затворена торбичка и ги натрошете с точилка, докато станат на прах.

След това ще трябва да направите оризов пудинг:

Направете си оризов пудинг както обикновено. Ако ви е писнало да правите оризов пудинг в тиган (което отнема цяла вечност), можете да го направите и в тенджера под налягане.

Да, така е. Може, супер е, а и не лепне! Ето как:

  1. Добавете всички съставки. Не забравяйте, че маслото и сметаната му придават гладкост, но и повече калории.
  2. Не забравяйте да разтворите добре захарта. След като лампата светне, не оставяйте сместа за повече от четири минути.

Времето за готвене зависи до известна степен от вида на уреда за бързо готвене, който имате. Така че най-добре е да проверите времето в листовката.

Сега за тортата :

  1. След като сте приготвили оризовия си пудинг и сте махнали канелата, лимоновата кора и карамфила (ако сте ги добавили), разбийте го с миксер. Не е необходимо да е супер гладък крем.
  2. След това загрейте млякото и пригответе изварата, като следвате инструкциите.
  3. След това добавете изварата към предишната смес.

Най-накрая е време да сглобим тортата:

  1. Върху бисквитената основа сложете сместа и я оставете в хладилник, докато стегне напълно.
  2. Отгоре сложете оризовия пудинг.
  3. След това украсете тортата си с канела на прах.

Оризова торта със захаросани плодове

  1. За торта с оризов пудинг със сухо мляко добавете малко ром и нарязани захаросани плодове към ориза.
  2. Намажете тавичка с течен карамел.
  3. Добавете сместа и печете във фурната на средна температура за около 30 минути.

Още идеи за разнообразяване на вашата торта с оризов пудинг

  • Винаги използвайте подходяща тава за печене на десерта.
  • Ако желаете може да използвате пандишпан вместо бисквитена основа. Можете да го купите или да го направите сами.
  • За да украсите тортата, можете да използвате шаблони с рисунки, за да я поръсите с канела или просто да покриете цялата основа с канела. Във втория случай може да се използват няколко захаросани череши или стафиди.
  • Ако желаете може да използвате оризов пудинг от супермаркета. Това е ултра-бърза версия!
  • Като завършек можете да добавите портокалов или ягодов мармалад и бита сметана вместо канела, когато тортата е стегнала. За по-добро намазване на мармалада го загрейте малко.
  • Ако желаете, вместо мляко и извара може да го направите и с неутрален желатин. Когато оризът е пасиран, отново го слагаме да се готви и добавяме 6 листа желатин, разтворен в малко гореща вода.

Ползите за здравето от ориза

leche-de-arroz

И накрая, интересно е да се отбележи, че оризовата вода е супер здравословна и питателна. Сред нейните полезни свойства за нашето здраве откриваме:

  • Няма холестерол. Следователно, е добър източник на енергия с 0% мазнини.
  • Оризовата вода е с ниско съдържание на натрий, така че е идеална за хора с високо кръвно налягане.
  • Освен това е здравословна за сърцето, защото не съдържа мазнини.
  • Богата е на фибри и предпазва от рак.
  • Оризовата вода помага против диария.
  • Препоръчва се при болки в стомаха или гастрит, поради съдържащото се в нея нишесте.
  • Не съдържа глутен.
  • И накрая, подходяща е за диабетици (все пак винаги се консултирайте с вашия лекар).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.